Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
14.21

Osveženo pred

1 ura, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Natisni članek

Uršula Cetinski Jure Novak Asta Vrečko Cankarjev dom

Torek, 17. 9. 2024, 14.21

1 ura, 33 minut

Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Jure Novak | Jure Novak je gledališki režiser, avtor, performer in producent.  | Foto STA

Jure Novak je gledališki režiser, avtor, performer in producent.

Foto: STA

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.

Jure Novak je povedal, da je hvaležen za izkazano zaupanje. "Veselim se novih izzivov ter dela z izjemno ekipo Cankarjevega doma," je poudaril.

Kot je zapisano v današnjem sporočilu za javnost ministrstva za kulturo, je ministrica Asta Vrečko na podlagi pregleda celotne spisovne dokumentacije, ki vključuje sklepno mnenje razpisne komisije ter mnenji sveta in strokovnega sveta javnega zavoda, ugotovila, da se je Novak izkazal kot najbolj strokovno usposobljen kandidat za zasedbo razpisanega delovnega mesta generalnega direktorja javnega zavoda Cankarjev dom, kulturni in kongresni center.

Ob tem so še zapisali, da je Novaku v primerjavi z drugimi kandidati razpisna komisija dodelila najvišje število točk, kar izkazuje kandidatovo zelo dobro strokovno poznavanje področij, ki so bila izhodišče za ocenjevanje usposobljenosti in kompetenc za vodenje javnega zavoda Cankarjev dom (CD). Po navedbah ministrstva je izkazal prepričljivo, smelo in najizvedljivejšo vizijo poslovanja javnega zavoda v naslednjih petih letih, ki je usmerjena v prihodnost, kar je podlaga za nadaljnji razvoj javnega zavoda v smeri njegovih potencialov, prepoznavnosti in pomena za celotno slovensko kulturno umetniško skupnost ter vpetost v mednarodno kulturno okolje.

Vrečko: Na imenovanje Novaka ni vplivala kriminalistična preiskava v CD

Ministrica za kulturo je kasneje ob robu današnjega delovnega sestanka predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin povedala, da je svet zavoda CD podal pozitivno mnenje dvema kandidatoma, sama pa je na podlagi stališč tako razpisne komisije na ministrstvu za kulturo kot strokovnega sveta in sveta zavoda sprejela odločitev, da vodenje CD zaupa Novaku. Asta Vrečko | Foto: STA Foto: STA

Ob tem je zanikala, da je na imenovanje Novaka vplivala kriminalistična preiskava v CD. Kot je pojasnila, ministrstvo preiskave ne more komentirati, dokler neodvisni nadzorni organi ne končaljo svojega dela. Dodala je, da sama nima vpogleda v te postopke.

Kot je še povedala, samo ocenjevanje kateregakoli kandidata za katerokoli kulturno ustanovo poteka po jasnih postopkih. "Presoja se zlasti prijavnica in potem razgovori in mnenja (...)," je pojasnila v odgovoru na novinarsko vprašanje.

CD je največja kulturna ustanova v Sloveniji. Delo arhitekta Eda Ravnikarja je vse od leta 1980 osrednji kulturni in kongresni center, tudi širše v regiji. V njem vsako leto poteka približno 200 kongresnih prireditev in okoli tisoč kulturno-umetniških dogodkov, ki se jih skupaj udeleži več kot 400 tisoč obiskovalcev, so še navedli pri ministrstvu za kulturo.

Kdo je Jure Novak?

Jure Novak je gledališki režiser, avtor, performer in producent. Med letoma 2007 in 2010 je bil umetniški vodja gledališča Glej, od leta 2021 je direktor Prešernovega gledališča Kranj. Študiral je filozofijo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, diplomiral pa iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

V zadnjih desetletjih je v različnih vlogah vodil in izvajal projekte v številnih ustanovah in pri nevladnih organizacijah doma in v tujini. Izkušnje z vodenjem umetniških institucij je pridobil z umetniškim vodenjem in v drugih funkcijah za Gledališče Glej od leta 2007, vodenjem zavoda Poza od leta 2009 ter generalnim in umetniškim vodenjem Prešernovega gledališča Kranj od leta 2021.

Cetinski je vodenje CD – njegovo javno službo financira ministrstvo za kulturo – prevzela junija 2014 in na tem mestu nasledila dolgoletnega generalnega direktorja Mitjo Rotovnika.

Cankarjev dom
Novice Uršuli Cetinski podpora sveta zavoda za nov mandat na čelu Cankarjevega doma
Ne spreglejte