Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
16.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Ekosistemi požar

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 16.34

6 let, 6 mesecev

Voda ni primerna za ljudi in živali, niti za zalivanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Domačini so prejšnji teden v vodnjakih v Loki pri Straži našli črno in smrdečo vodo. Sklepajo, da je v vodnjake tekla izcedna voda z nedavnega požara v podjetju Ekosistemi. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zdaj sporočil, da takšna voda ni primerna za uporabo ne za ljudi ne za živali, kot tudi ne za zalivanje. Rezultate, kaj je povzročilo onesnaženje, sicer še čakajo.

 

Video: Planet TV


Kot smo poročali v petek, je Radio Krka objavil posnetek, na katerem je voda iz enega od vodnjakov blizu reke Krke črna in smrdi. Avtor posnetka Miran Klevišar je pojasnil, da gre za približno šest metrov globok vodnjak, ki je od reke Krke oddaljen okoli 30 metrov. Še dan pred tem so sicer svetniki občine Straža predstavili podatke okoljskih analiz, ki so kazale, da podtalnica ni onesnažena, v petek pa so nato naleteli na to smrdečo vodo. Poleg onesnažene vode v vodnjakih pa so domačini na reki Krki ob lesenem mostu v naselju Loke opazili tudi oljni madež.

Video: Planet TV


Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da so bili o onesnaženi vodi v vodnjaku obveščeni v petek, zatem pa so obvestili tudi Agencijo za okolje (Arso), civilno zaščito ter župana Straže in se tudi povezali z Zdravstvenim inšpektoratom RS. Občina je nato prebivalce obvestila, da ta voda ni primerna za pitje, za živali, niti za zalivanje, poroča STA.


Preberite tudi: Po požaru v Zalogu: iz vodnjaka teče črna voda #video


"Vzorčevalec iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, enota Novo mesto (NLZOH) si je ogledal razmere na terenu in ugotovil prisotnost manjšega madeža ob zadržanem materialu pod mostom. Po navodilih ARSO je odvzel vzorec te vode za analizo mineralnih olj. Prav tako je odvzel vzorec iz obeh štirn, ki se bosta analizirala na onesnaževala, ki so bila presežena v izcednih vodah iz območja požara v Ekosistemih," so na svoji spletni strani zapisali na občini Straža. Po besedah Arso naj bi bili rezultati analize znani v prihodnjih dneh.

Močno onesnažena izcedna voda

Podatki v podrobnejši okolijski analizi, ki so jo predstavili prešnjo sredo, so pokazali, da je problematična močno onesnažena izcedna požarna voda. Kot je zapisano v poročilu Agencije RS za okolje, so preseganje dnevne koncentracije delcev PM 10 v zraku zabeležili le tretji dan požara, sicer pa ne. Krka ni bila onesnažena, agencija pa bo njeno stanje še spremljala.

Video: požar v Zalogu pri Straži 

Video: Planet TV


V podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, je zagorelo v četrtek, 20. julija. Gasilci so požar v večernih urah istega dne uspeli omejiti, glavnino pa so pogasili do nedelje zvečer. Območje požara so nato obiskali kriminalisti in forenziki, preiskava pa še poteka.

Med požarom so morali več vaščanov zaradi gostega dima in možnosti prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirati. Vonj po dimu so občutili tudi prebivalci Novomeške kotline, Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Vzorci krme z ožjega območja ob požarišču v Zalogu varni

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes objavila izide analize vzorcev živalske krme, zbranih na ožjem območju nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži oz. Novem mestu. Analiza je pokazala, da zbrani vzorci ne vsebujejo nevarnih snovi, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju plastike in lesa.

Omenjena uprava je na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavila poročilo, ki navaja, da so pri analizi, pri kateri so v vzorcih krme iskali sledove dioksinov, tem podobne poliklorirane in nepodobne poliklorirane bifenile, ki nastajajo pri nepopolnem gorenju plastike in lesa, ugotovili, da so vsi vzorci skladni s predpisi in varni za uporabo.

Krma je primerna za krmljenje živali. Izjema je le tista, na kateri so ob spravilu jasno vidne posledice požara oz. saje ali pepel. Takšno krmo je treba zavreči, okoličani požara pa naj živali pojijo z vodo iz javnega vodovoda, so opozorili.

Uprava je sicer prejela analizne izvide petih vzorcev krme, ki so jih odvzeli na oddaljenosti od 50 do 650 metrov od mesta požara. Ne glede na njihovo skladnost in varnost pa bo uprava na območju Zaloga v okviru rednega spremljanja varnosti živil okrepila odvzem števila vzorcev mleka in jih preverjala oz. analizirala, so še pristavili.

Dodatna priporočila prebivalcem omenjenega območja je na svoji spletni strani danes objavil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Glede na izide preskušanja vzorcev vrtnin in zemljine ocenjujejo, da v širši okolici požara glede uporabe vrtnin in gibanja na prostem veljajo običajna higienska priporočila. Izjema so onesnažene površine, kjer so jasno vidne posledice požara, saje, pepel in izcedna požarna voda.

Tem območjem se je treba izogibati, v primeru stika pa upoštevati vsa splošna priporočila v zvezi s požarom. Še vedno velja, da je treba sadje ali zelenjavo, na katerih so ali pa so bili vidni ostanki saj, zavreči in odvreči med komunalne odpadke.

Glede onesnaženja nekaterih vodnjakov v bližini požarišča, ki pa ne služijo za preskrbo s pitno vodo so dodali, da voda iz teh ni primerna za uporabo. Pristojni pa že opravljajo potrebne raziskave in ukrepajo. (STA)

 

Ne spreglejte