Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2020,
7.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

81

Natisni članek

Državni zbor zaščitna oprema Janez Janša Janez Janša Marjan Šarec

Četrtek, 7. 5. 2020, 7.10

3 leta, 11 mesecev

Počivalšek: Kdor trdi, da je poročilo zavajajoče, naj to dokaže #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

81

Izredna seja državnega zbora, na kateri bodo med drugim obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, bo v ponedeljek, je sklenil kolegij predsednika državnega zbora. V opoziciji so menili, da bi moralo biti več časa za pripravo na očitke iz poročila, a s predlogi niso uspeli. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes dejal, da bodo morali tisti, ki pravijo, da je vladno poročilo zavajajoče, to tudi dokazati.

Prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, proti kateremu so opozicijske stranke LMŠ, SAB, SD in Levica zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme vložile interpelacijo, na današnji vladni novinarski konferenci ni obsežno komentiral prej omenjenega vladnega poročila.

Novice Številke o covid-19: v Sloveniji umrlo precej več žensk kot moških

Počivalšek: Naj pristojne institucije opravijo svoje delo

Na novinarsko vprašanje, ali je bil zadovoljen z delom zavoda za blagovne rezerve glede na to, da je vlada pred kratkim razrešila nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, je odgovoril, da se mu ponavljanje že predstavljenih dejstev ne zdi smiselno. "Naj pristojne institucije opravijo svoje delo," je poudaril minister in dodal, da so vsa dejstva vključena v prej omenjeno vladno poročilo.

Tisti, ki pravijo, da je vladno poročilo o nabavi opreme zavajajoče, bodo to morali dokazati, je danes izjavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. | Foto: Bojan Puhek Tisti, ki pravijo, da je vladno poročilo o nabavi opreme zavajajoče, bodo to morali dokazati, je danes izjavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Foto: Bojan Puhek

Na vprašanje, ali lahko bolj konkretno pojasni vlogo gospodarskega ministrstva pri podajanju soglasij za sklenitev pogodb za dobavo opreme, je Počivalšek ponovil, da je vse to zelo natančno opisano v poročilu. Minister prav tako ni pojasnil, na kakšen način se je ministrstvo za gospodarstvo vključilo v nabavo ventilatorjev, o čemer med drugim govori vladno poročilo, je pa komentiral kritike na račun poročila. Tisti, ki pravijo, da je poročilo zavajajoče, morajo to dokazati, je poudaril Počivalšek.

Marjan Šarec
Novice Šarec o poročilu: Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja

Računskemu sodišču predlagali revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve

Vlada je poročilo objavila v sredo. V njem prejšnji vladi pod vodstvom Marjana Šarca očita prepočasno odzivanje ter celo ignoriranje opozoril stroke o pomanjkanju zaščitne opreme in nujnosti ukrepov v luči bližajoče se zdravstvene krize. Zato vlada Janeza Janše svoji predhodnici pripisuje tudi krivdo za razširitev virusa v Slovenijo.

Za aktualno vlado pa poročilo pravi, da ji je v težkih, celo kaotičnih razmerah uspelo zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Poročilo, v katerem vlada ugotavlja, da Šarčeva opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja, je poslala tudi policiji. Računskemu sodišču ob tem predlaga revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja zavoda za blagovne rezerve za prve štiri mesece letošnjega leta ter revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja ventilatorjev v slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih.

V opoziciji so bili v prvih odzivih zelo ostri, v LMŠ so na primer poročilo označili za manipulativen in zavajajoč vladni pamflet. V koaliciji ga obširneje še niso komentirali, so pa v SMC navedli, da bi branje poročila moralo zanimati vse, ki jih zanima resnica in gledajo tudi onkraj skonstruiranih zgodb.

Janez Janša Marjan Šarec
Novice Vlada: Prejšnji premier Šarec ravnal nevestno in zavajal javnost #video

V SAB za preučitev vseh vidikov pri nabavah opreme

V opozicijski SAB ob vladnem poročilu kot ključno izpostavljajo, da se morajo raziskati vsi vidiki problematike.

Vladno poročilo, ki ga bo DZ obravnaval v ponedeljek na izredni seji, je po mnenju SAB politični dokument te vlade in nakazuje pogled obstoječe koalicije in njenih ministrov. Ob tem v SAB poudarjajo, da sta bili dve stranki sedanje koalicije tudi v prejšnji koaliciji, v obeh vladah pa sta vodili ključne resorje za boj s koronavirusom. Glede na to je po njihovem mnenju težko kazati na prejšnjo vlado kot celoto, piše STA.

Za SAB je ključno, da se raziščejo vsi vidiki pri nabavi zaščitne opreme, tudi ravnanja Šarčeve vlade, in da posamezniki v primeru ugotovljenih kršitev odgovarjajo za svoja dejanja. Pri tem pa so spomnili, da se nekdanja koalicija po odstopu Šarca s premierskega položaja ni več sestajala, zato podatkov o delovanju ministrstev, ki jih niso vodili ministri iz kvote SAB, niso imeli.

SNS: Poročilo katastrofalno za prejšnjo vlado

Po besedah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča pa je vladno poročilo za prejšnjo vlado "katastrofalno". Podatki v poročilu po njegovem mnenju kažejo "nelepo podobo delovanja prejšnje vlade". Vse skupaj zgleda tako, kakor da je sedanja opozicija pripravila politični napad na Janševo vlado in njeno delovanje, ki pa ni uspel, je Jelinčič dejal za STA.

Po njegovih besedah niti Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ni opravljal svojega posla, kar kaže, da ga ne potrebujemo. Urad bi moral že v času Šarčeve vlade nadzirati določena ravnanja, poročilo pa kaže na to, da tega ni počel, je povedal za STA.

Glede obtožb o Šarčevi opustitvi dolžnega ravnanja je Jelinčič dejal, naj odloča pravna stroka, ki se bo morala zelo poglobiti v vprašanje, ali ta razmislek potrditi ali zavreči.

V LMŠ, SD in Levici so že v sredo dejali, da poročilo ne odraža dogodkov.

V SAB, Levici in SNS so se opredelili tudi do protestov na kolesih proti ukrepom vlade zaradi epidemije koronavirusa, ki so za petek znova napovedani tako v Ljubljani kot v nekaterih drugih mestih. V SAB izpostavljajo, da so protesti ena od oblik za izražanje političnega mnenja, ki se v demokratičnih državah mora spoštovati.

Vendar se vodstvo in poslanci stranke SAB protestov ne bodo udeležili niti ne bodo pozivali k udeležbi. Po njihovem mnenju je namreč naloga politikov, da se problemi rešujejo v DZ z dialogom. Če bi tisti, ki zdaj pozivajo k protestom, pred dvema mesecema dobro premislili svoja dejanja, danes ne bi imeli desne vlade in spornih kadrovskih menjav, še poudarjajo v SAB, piše STA.

V Levici proteste podpirajo, saj menijo, da je vlada Janeza Janše naredila že veliko napak, je poudaril Vatovec. Epidemija po njegovih besedah ne sme postati vzvod vlade za zatiranje nestrinjanja.

Jelinčič pa ob protestih izpostavlja, da mora država delovati. Ne preseneča ga, da k protestom pozivajo v opoziciji, a bodo po njegovem mnenju nad odzivom razočarani. Udeležbo bodo namreč po njegovih besedah zagotovili "ekstremni levičarji, ki si ne prizadevajo za dobrobit Slovenije, ampak za zmago svoje boljševistične opcije", še piše STA.

Ne spreglejte