Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
7. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

26

Natisni članek

COVID-19 število okuženih Koronavirus

Četrtek, 7. 5. 2020, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Številke o covid-19: v Sloveniji umrlo precej več žensk kot moških

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

26

Slovenija je ena redkih držav na svetu, kjer je do zdaj zaradi covid-19 umrlo več žensk kot moških. Kje se skriva razlog, nam je pojasnila epidemiologinja in vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Rezultati vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa so pokazale, da je bil v stiku z novim koronavirusom vsak 30. prebivalec Slovenije, s 95-odstotno gotovostjo pa je prekuženega od dveh do štirih odstotkov prebivalstva.

To pomeni, da je okuženih od slabih 42 pa do 83 tisoč Slovencev oziroma 66 tisoč prebivalcev, če upoštevamo predpostavko, da je bil v stiku z virusom vsak 30. prebivalec Slovenije.

Dnevne številke novih potrjenih okužb so se v Sloveniji v zadnjem obdobju umirile in od 25. aprila niso več presegle 12 novih potrjenih primerov. Vmes na praznični 2. maj in dan kasneje se je prvič od 4. marca, ko so zabeležili prvi primer, zgodilo, da je dnevni prirast ostal na ničli. Ob tem pada tudi število hospitaliziranih in oseb v intenzivni enoti.

Do vključno danes je v Sloveniji tako potrjenih 1.448 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 58.842 testiranj.

Skoraj 80 odstotkov vseh smrti bolnikov s covidom-19 v domovih starejših

Do vključno 4. maja je umrlo 78 stanovalcev domov starejših s covidom-19, kar je skoraj osemdeset odstotkov vseh smrti v državi, povezanih s to boleznijo, poroča časnik Dnevnik. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je deset varovancev umrlo v bolnišnicah, 68 pa v domu.

NIJZ je časniku po poročanju STA posredoval zgolj skupne podatke in se izgovoril, da informacij za posamezni dom zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo posredovati. Zato jih je Dnevnik pridobili neuradno, saj jih NIJZ sporoča štabom civilne zaščite.

Iz teh podatkov izhaja, da so do vključno 4. maja v 17 domovih starejših potrdili 320 okužb s koronavirusom pri stanovalcih in 105 pri zaposlenih, skupaj torej 425. V šestih domovih so okužbo potrdili le pri zaposlenih. Vseh okuženih v državi je bilo ta dan 1.445. To pomeni, da delež okuženih oskrbovancev v skupnem številu vseh okuženih znaša dobrih dvaindvajset odstotkov, če upoštevamo tudi zaposlene, pa slabih trideset odstotkov, poroča Dnevnik.

Med stanovalci jih je ozdravelo 116 ali dobra tretjina vseh, pri katerih je bila okužba potrjena, med zaposlenimi pa 69 ali slabih 66 odstotkov vseh okuženih. Po podatkih, ki jih je v sredo posredoval NIJZ, je bilo zaradi koronavirusne bolezni do zdaj hospitaliziranih 53 stanovalcev domov starejših ali dobrih 16 odstotkov vseh s potrjeno okužbo.

Po poročanju Dnevnika je največ obolelih starostnikov umrlo v domu v Šmarju pri Jelšah (37), sledijo Ljutomer (15), Metlika (14), Horjul (6), enota Bokalce Doma starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik (4), Naklo (1) in v Medgeneracijski center Bistrica v Domžalah (1).

Miroslav Petrovec
Novice Kaj je pokazala velika raziskava o koronavirusu #video

Več okuženih in smrtnih žrtev med ženskami

Čeprav po uradnih podatkih z začetka leta v Sloveniji živi malenkost več moških kot žensk (razlika je zanemarljiva, 1,051 mio proti 1,044 mio v korist moških), je med potrjenimi okužbami več žensk. Razmerje je 56 odstotkov proti 44.

Posledično je med 98 smrtnimi žrtvami zaradi covid-19 več žensk. Do vključno danes jih je umrlo 57, moških pa 41.

Če pogledamo starostno strukturo umrlih, je virus najbolj nevarne za starejše, saj je več kot 91 odstotkov smrtnih žrtev bilo starejših od 75 let. Največ smrti je bilo med ženskami nad 85 letom starosti (72 odstotkov smrtni v Sloveniji), kar je po besedah infektologinje Bojane Beović, vodje strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje, posledica, da so bila žarišča novega koronavirusa v domovih za starejše. V njih je več žensk, saj dočakajo višjo starost.

Skupno je 75 odstotkov smrtnih primerov izhajalo iz domov za starejše. Ob tem je dodala, da je delež tistih, ki imajo težji potek bolezni covid-19, višji pri moških.  

Smrtnost nižja od napovedi

Ob upoštevanju napovedi zdravstvenega ministra o rezultatih vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa in uradno potrjenih smrtih se smrtnost giblje med 0,12 in 0,25 odstotka, kar je veliko manj od napovedi Svetovne zdravstvene organizacije, ki je omenjala od tri do štiri odstotke, in od številk v nekaterih drugih državah.

Avtorji slovenske raziskave o prisotnosti koronavirusa med prebivalstvom opozarjajo, da iz podatkov njihove študije in računanja smrtnosti ne moremo sklepati, da je novi koronavirus nepomemben, stopnja smrtnosti pa nizka.

Kot je dejal Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, ki je bil glavni in odgovorni raziskovalec v nacionalni raziskavi o pojavnosti novega koronavirusa v Sloveniji, smrtnost v Sloveniji ne odstopa bistveno od primerljivih evropskih držav. Ob tem je opozoril, da so primerjave otežene zaradi različnega beleženja smrti po državah.

Zakaj so moški v večji nevarnosti?

V tujini se razmerje med umrlimi v večini nagiba v smer moških. V New Yorku je okrog 60 smrtnih žrtev moških, na Kitajskem je imelo več moških težji potek bolezni covid-19. Kje so razlogi, si strokovnjaki niso enotni.

Nekateri višjo smrtnost pripisujejo bolj nezdravemu načinu življenja pri moških in višjemu deležu kadilcev med njimi. Ob tem naj bi moški zaradi zdravstvenih težav kasneje obiskovali zdravnika, ko so bolezen oziroma zdravstvene težave že bolj razširjene. Nekateri pa večjemu tveganju za težji potek bolezni pri moških pripisujejo genomu in hormonom v telesu.

Philip Goulder, profesor imunologije na Univerzi v Oxfordu, pojasnjuje, da imajo ženske močnejši imunski odziv na virus.

Ne spreglejte