Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
6.52

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Natisni članek

Koronavirus Miroslav Petrovec raziskava COVID-19

Sreda, 6. 5. 2020, 6.52

3 leta, 11 mesecev

Kaj je pokazala velika raziskava o koronavirusu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Nacionalna raziskava o razširjenosti covid-19 v Sloveniji je pokazala, da je imelo 3,1 odstotka sodelujočih v krvi protitelesa proti novemu koronavirusu. Iz rezultatov študije izhaja, da smo lahko s 95-odstotno gotovostjo prepričani, da je prekuženost prebivalcev Slovenije z novim koronavirusom med dvema in štirimi odstotki. V stik z novim koronavirusom je do prejšnjega tedna prišel vsak 30. prebivalec naše države.

20:46

"Brezposelnost bi bila večja"

20:17

Kako bo potekalo šolanje

18:09

Na GZS veseli

17:31

Nevladniki vložili presojo

17:29

Potniški promet v ponedeljek

14:52

Za modro odločanje pri športu

14:43

Okužbe v Ljutomeru in Metliki

14:20

Založniki s pismom ministru

14:16

SAB za brezplačne maske

  • 20:46

    "Brezposelnost bi bila večja"

    Zmanjšanje gospodarske dejavnosti zaradi spopadanja z novim koronavirusom se že odraža na slovenskem trgu dela. Bi bila pa brezposelnost brez državnih ukrepov bistveno večja, je ob aprilskih podatkih o registriranih brezposelnih za STA ocenil minister za delo Janez Cigler Kralj. Meni, da bodo določene posledice krize prišle tudi z zamikom.

    "Zagotovo bi bila brezposelnost brez ukrepov, ki smo jih pripravili na ministrstvu, bistveno večja. Predvsem zaradi vseh sprejetih ukrepov trg dela ni prizadet v takšni meri, kot bi bil, če država ne bi posredovala," je dejal minister.

    Meni, da je gospodarstvo razumelo ukrepe, jih sprejelo in začelo uporabljati. Doslej je okoli 36.000 podjetij oddalo vloge za več kot 300.000 delavcev na čakanju. "Zajeli smo širok krog delodajalcev, za katere predvidevamo, da bodo imeli težave predvsem ta dva meseca in pol, če se bodo zadeve začele umirjati, kar se trenutno že nakazuje. Mislim, da smo za zdaj obvarovali trg dela, pričakujemo pa, da bodo določene posledice prišle tudi z zamikom," je dejal.

    Napovedal je, da bodo še naprej intenzivno spremljali razmere v gospodarstvu in na trgu dela ter da so v pripravi že ukrepi in navodila za čas po epidemiji. "Ker bodo potrebe različnih sektorjev raznolike, bomo morali zaobjeti širok nabor odzivov ter nasloviti tako tiste panoge, ki bodo zelo motene, kot tiste, kjer se poslovanje morda ne bo veliko spremenilo," je dejal.

    V pripravi je ukrep subvencioniranja krajšega delovnega časa. To pomeni, da bi delavci denimo delali od 20 do 36 ur tedensko, pri čemer pa bi tako delodajalec kot delavec dobila subvencijo, delavec pa bi kljub skrajšanemu delovnemu času dobil prejemke, primerljive plači za polni delovni čas, še piše STA.

  • 20:17

  • 20:17

    Kako bo potekalo šolanje

    Šole in vrtci bodo vsa navodila za izvajanje varstva otrok in pouka prejeli do konca tedna, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Predstavniki šol, vrtcev in sindikata so se v današnji oddaji Studio ob 17h Radia Slovenija sicer strinjali, da je petek skrajni rok, ko morajo navodila prejeti, piše STA.

    Ministrica je povedala, da vsa navodila, protokole in usmeritve za postopno odpiranje vrtec in šol v teh dneh intenzivno pripravljajo. Ravnatelji jih bodo po njenih besedah zagotovo dobili do konca tedna, v javnosti "pa se bo o njih zanesljivo veliko govorilo prihodnji teden". Za takrat je napovedala tudi skupno novinarsko konferenco s predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

    Sogovorniki v današnji oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija so sicer opozorili, da je petek zadnji čas, ko morajo omenjena navodila prejeti, če želijo pravočasno pripraviti vse potrebno, da vrtci in šole (slednje za prve tri razrede) vrata odprejo 18. maja. "Če omenjenih informacij ne bomo imeli, bomo težko načrtovali delo za 18. maj," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je dodal, da če do petka "osnovnih elementov ne bo, bo potreben ponoven razmislek, ali je šole in vrtce smiselno odpreti 18. maja", še piše STA.

  • 18:09

    Na GZS veseli

    Na Gimnastični zvezi Slovenije (GZS) so veseli težko pričakovanih sprostitvenih ukrepov za poklicni in tekmovalni šport, ki je bil v Sloveniji zaustavljen od sredine marca. Vendar za zdaj še ne vedo, kdaj se bodo zares vrnili k treningom, oziroma kdaj bo Gimnastični center Ljubljana, kjer vadijo reprezentanti več gimnastičnih panog, odprl vrata, piše STA.

    Podpredsednik GZS za strokovno področje, predsednik strokovnega sveta in v prvi vrsti selektor moške reprezentance Sebastijan Piletič je za STA povedal, da so na GZS veseli, da je vlada danes potrdila sprostitvene ukrepe omejevanja širjenja koronavirusne epidemije.

    "A za zdaj še ne vemo, kdaj bomo z reprezentanti lahko res nadaljevali vadbo. Najprej morajo namreč odpreti gimnastični center. Lahko povem, da smo mi pripravljeni na vrnitev v dvorano takoj, ko bomo dobili zeleno luč. Držali se bomo ukrepov vlade in tako in tako po tem dolgem premoru reprezentanti potrebujejo vsaj kakšna dva tedna, da se spet privadijo na zahteven ritem treningov. Zato tudi v prvem delu ni potrebe za treninge dvakrat na dan, skupine bodo manjše, treningi krajši, poleg tega bomo sprva zelo, zelo malo, če sploh kaj, uporabljali orodja," je pojasnil Piletič.

    V Gimnastičnem centru Ljubljana vadijo reprezentance tako v moški kot ženski športni gimnastiki, ritmični gimnastiki in selektorji so enotni, da ni ovir za začetek treningov ob upoštevanju protikoronskih ukrepov, še piše STA.

  • 17:31

    Nevladniki vložili presojo

    Tri nevladne organizacije so v torek na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Prepričani so, da onemogoča sodelovanje večini organizacij, poroča Večer.

    Društvo za sonaraven razvoj Focus, Društvo za preučevanje rib Slovenije in Lutra - inštitut za ohranjanje naravne dediščine so ustavnemu sodišču predlagali začasno zadržanje učinkovanja določil četrtega odstavka 100.d člena, 100.e, 100.f in 100.g člena zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

    Nasprotujejo dodanim pogojem, da morajo imeti 50 aktivnih članov, kar se izkazuje z redno plačano članarino in udeležbo na zborih članov. Za zavode velja, da morajo imeti zaposlene tri osebe za poln delovni čas in s strokovno izobrazbo 7. stopnje s področja delovanja nevladnih organizacij, za ustanove pa, da ima ves čas najmanj 10.000 evrov premoženja.

    "Gre za nemogoče pogoje, ki jih morajo organizacije po novem dokazovati za nazaj," je opozorila Senka Šifkovič Vrbica iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij, kjer so pomagali pri pripravi ustavne pobude.

    Nevladni sektor opozarja, da je sedanja nova ureditev ne le v nasprotju s slovensko ustavo, ampak tudi z določbami prava EU in aarhuško konvencijo. Slovenski trenutni ureditvi ni primerljiva nobena druga ureditev v EU, pojasnjujejo, da države lahko določajo pogoje za sodelovanje v postopkih, a jih morajo oblikovati tako, da se omogoči dostop čim širšemu krogu upravičencev.

    Sedanja določila izključujejo po novem tudi organizacije, ki že sodelujejo v postopkih, a se bo te sedaj preoblikovalo v integralni postopek izdaje gradbenega dovoljenja, piše STA.

  • 17:29

    Potniški promet v ponedeljek

    Javni potniški promet bo, potem ko ga je vlada s 16. marcem zaradi epidemije koronavirusa začasno prepovedala, v ponedeljek ponovno stekel, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Ministrstvo se s ponudniki storitev še dogovarja o ukrepih, ki jih bodo morali slednji spoštovati. Javnosti jih bo ministrstvo predstavilo do konca tedna.

    Vlada je odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa sprejela sredi marca. Občine so nato v odgovor obiskovalcem in prebivalcem mest ponudile brezplačno parkiranje na javnih površinah, z današnjim tednom pa je parkiranje v mestih ponovno plačljivo, piše STA.

    Vlada je v minulih dneh napovedovala, da bi javni potniški promet lahko sprostili 11. maja, danes so na pristojnem ministrstvu datum potrdili. So pa pojasnili, da se s prevozniki usklajujejo o varnostnih ukrepih, ki jih bodo morali izvajati. Podrobnosti je veliko, ministrstvo pa jih bo predstavilo do konca tedna.

    Na ponovno sprostitev potniškega prometa se že pripravljajo tudi na Slovenskih železnicah (SŽ), kjer bodo ukrepe predstavili v petek.

    Prevozniki so sicer ob pojavu koronavirusa v Sloveniji že izvajali nekatere omejitvene ukrepe, avtobusni prevozniki so denimo potnikom vstop dovoljevala le na zadnjih vratih, še piše STA.

  • 14:52

    Za modro odločanje pri športu

    Ministrica za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Simona Kustec je na novinarski konferenci sporočila prve sprostitvene ukrepe za poklicni in tekmovalni šport v Sloveniji, ki je bil zaustavljen od sredine marca. Veljajo za individualne športne panoge in pod istimi pogoji tudi za ekipne športe, ki še ne morejo vaditi v skupinah, piše STA.

    "Odlok velja za 14 dni, potem bodo nadaljnji ukrepi odvisni od epidemioloških razmer in splošnih smernic zdravstvene stroke. A vadbe ekipnih športov in tekmovanj še ne moremo pričakovati tako kmalu," je menila Kustečeva.

    Prepričana je, da se bodo posamezne panoge, vključno z Nogometno zvezo Slovenije, "modro odločile o nadaljevanju treningov in tekem". V naslednjem obdobju pričakuje intenzivne pogovore o sproščanju ukrepov za ekipne športe, konkretnih datumov za njihove skupinske treninge in tekme pa ni navedla.

    Izpostavila je, da je šport načeloma avtonomen v svojem delovanju in odločanju. "Mi smo morali zaradi zaščite javnega zdravja v času epidemije novega koronavirusa postaviti meje. Sedaj je mogoče nadaljevati treninge in tekmovanja do vključno državne revni, vendar le v okviru, ki smo ga danes postavili v dogovoru z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) in s športnimi zvezami, drugo je v pristojnosti športnih organizacij," še piše STA.

  • 14:43

    Okužbe v Ljutomeru in Metliki

    Nove primere okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili v dveh občinah. V Ljutomeru so potrdili dva primera, enega pa v Metliki. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

  • 14:20

    Založniki s pismom ministru

    Založniki in knjigotržci so na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovili javno pismo, v katerem so izrazili začudenje nad njegovo izjavo, da v času dosedanje krize "področje knjige niti ni bilo hudo prizadeto". Z ministrstva so za STA pojasnili, da je minister v izjavi govoril izključno o škodi, ki je nastala zaradi izpada delovnega procesa.

    V tem pogledu so lahko procesi priprave knjig, za razliko od gledališke, kinematografske in še nekaterih drugih dejavnosti, potekali nemoteno, saj so vezani izrazito na individualno delo, so zapisali na ministrstvu.

    Realna škoda izpada prihodkov bo lahko ocenjena šele po tem, ko bo kriza končana in se bodo znova vzpostavile normalne družbene razmere, torej ko se bodo seštele številke izpada prihodkov v obdobju pandemije, izkupiček od prodaje z novimi prodajnimi pristopi, kot je spletna prodaja, morebitni dvig prodaje, denimo s strani knjižnic, v obdobju po pandemiji. "Skratka, dejansko, verodostojno in resnično oceno škode knjigotrške dejavnosti bomo lahko ocenjevali šele na osnovi celoletne prodaje," so v odzivu na javno pismo, ki so ga založniki in knjigotržci posredovali minuli teden, zapisali na ministrstvu za kulturo.

    Kot so še zapisali, 70 odstotkov knjig v Sloveniji pokupijo knjižnice, ki jih financira ministrstvo za kulturo. Poleg tega je potrebno poudariti, da je Javna agencija za knjigo (Jak) že prevzela velik del letošnjih obveznosti - v višini skoraj 3,16 milijona evrov oz. več kot 83 odstotkov. Sredstva pa se bodo še povečevala zaradi predvidenega črpanja kohezijskih sredstev za gostovanje Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2022, še piše STA.

  • 14:16

    SAB za brezplačne maske

    Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz SAB. Finančne posledice so za 2020 ocenili na 36 milijonov evrov, pše STA.

    Poslanci SAB opozarjajo, da so upokojenci po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ena najbolj ogroženih skupin. "V Sloveniji je vsak peti prebivalec starejši od 65 let, za starejše pa obstaja velika verjetnost, da bodo morebitno okužbo prenesli težje ali celo usodno," so zapisali.

    Nošenje maske je v zaprtih javnih prostorih obvezno, zaradi velikega povpraševanja pa maske dosegajo nerazumno visoke cene. V eni izmed trgovin 50 mask za enkratno uporabo stane 57 evrov, so opozorili v stranki.

    Zato v SAB predlagajo, da bi upokojenci vsak mesec dobili brezplačne maske. Poslanska skupina je v predlogu novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (t. i. mega protikoronskega zakona) predvidela, da bi prve tri mesece maske zagotovil zavod za blagovne rezerve, pozneje pa zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, piše STA.

    Paket zaščitnih mask za upokojence predstavlja velik strošek, "ki zanje nikakor ni zanemarljiv". V stranki ocenjujejo, da je marsikateri upokojenec solidarnostni dodatek uporabil za poplačilo nujnih življenjskih stroškov. "Za SAB je nedopustno, da starejši varčujejo na račun svojega zdravja, in prepričani smo, da je večini poslancev mar za upokojence in bodo naš predlog podprli," so zapisali.

    Finančne posledice predloga za državni proračun v 2020 so v stranki ocenili na 36 milijonov evrov, če bodo maske obvezne do konca letošnjega leta. Sredstva bi v stranki iskali v okviru šestih milijard evrov, ki jih bo država namenila za reševanje korona krize, še piše STA.

V torek so v Sloveniji ob 1.449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, en človek s covid-19 pa je umrl, kažejo vladni podatki. Število ugotovljenih okuženih je naraslo na 1.448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se medtem po poročanju STA še naprej zmanjšuje. V torek se je namreč v bolnišnicah zdravilo 53 bolnikov, kar so trije manj kot v ponedeljek, 14 jih je potrebovalo intenzivno nego. Tudi to je za tri manj kot v ponedeljek. Iz bolnišnice so v torek izpustili dve osebi, do zdaj pa skupno že 246.

V ljutomerskem domu starejših okuženih še 21 stanovalcev

V torek so v ljutomerskem domu starejših občanov odvzeli 52 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ena oseba je bila pozitivna. Ozdravelo je 11 stanovalcev in štirje zaposleni. Tako je v domu ta trenutek dokazano okuženih 21 stanovalcev, njihovo stanje je stabilno. V Ljutomeru so danes odprli vse parke, odprte so tudi športne površine na prostem. Ob tem so na občini pozvali, naj se vsak obnaša odgovorno in upošteva navodila. (STA)

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Prekuženih naj bi bilo do 84 tisoč prebivalcev Slovenije

Prva raziskava na svetu, ki je merila prekuženost na reprezentativnem vzorcu države

Nacionalna raziskava o razširjenosti covid-19 v Sloveniji je medtem pokazala, da smo lahko s 95-odstotno gotovostjo prepričani, da je prekuženost prebivalcev Slovenije z novim koronavirusom med dvema in štirimi odstotki. V stik z virusom je do prejšnjega tedna prišel vsak 30. prebivalec naše države. Mario Poljak z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete je povedal, da so z raziskavo želeli ugotoviti, koliko ljudi je aktivno okuženih, koliko jih je asimptomatsko okuženih in koliko ljudi je bolezen covid-19 že prebolelo.

"Gre za šestmesečno raziskavo, danes bomo predstavili rezultate prve faze raziskave od konca aprila do začetka maja," je uvodoma povedal Poljak. V prvi fazi študije so sodelujočim po njegovih besedah odvzeli bris zgornjih dihal ter vzorec krvi: "Od naslednjega tedna bo temu sledilo spremljanje vseh oseb, ki sodelujejo v študiji." Študijo bodo zaključili predvidoma konec oktobra, ko bodo vsem sodelujočim še enkrat odvzeli vzorec krvi. "S tem bomo pripravljeni na novo zimsko sezono, v kateri bodo prisotni različni virusi, med njimi tudi novi koronavirus," je poudaril Poljak.

Koronavirus
Novice Znanstveniki: Koronavirus se je že lani bliskovito širil po svetu

Prekuženost prebivalcev Slovenije med dvema in štirimi odstotki

Raziskava je bila po njegovih besedah pripravljena v rekordno kratkem času. Od tri tisoč oseb, ki so jih povabili k sodelovanju v študiji, jih je 1.368 potrdilo sodelovanje. Bris so odvzeli 1.367 osebam, 1.318 so odvzeli vzorec krvi. V raziskavi je imelo 41 oseb protitelesa proti novemu koronavirusu, kar predstavlja 3,1 odstotka preiskovancev.

Do prejšnjega tedna je tako v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije. "S 95-odstotno gotovostjo smo lahko prepričani, da je prekuženost prebivalcev Slovenije z novim koronavirusom med dvema in štirimi odstotki," je dejal Poljak. Med 41 osebami s protitelesi sta imeli dve pozitiven bris. Šlo je za eno na novo odkrito okužbo, ena oseba pa je imela že predhodno potrjeno okužbo.

Do prejšnjega tedna je v stik z novim koronavirusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije. | Foto: Matej Povše Do prejšnjega tedna je v stik z novim koronavirusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije. Foto: Matej Povše

"Naša raziskava je prva raziskava v svetovnem merilu, ki je izmerila prekuženost na reprezentativni populaciji celotne države. Druga izvirna ugotovitev naše raziskave je, da smo istočasno ugotavljali, ali je neka oseba prekužena ali je trenutno okužena. Posebej smo ponosni, da bomo tiste, ki so pristali na testiranje, spremljali na vsaka dva tedna, s tem pa pristojnim za ukrepe lahko sporočili, ali se bo začelo ponovno širjenje okužbe v splošni populaciji," je pojasnil Poljak.

Zupan: Šlo je za dvotedenski programerski maraton

Blaž Zupan
 z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko je povedal, da so bili pri razvoju aplikacije za izvedbo raziskave o razširjenosti covid-19 pozorni na to, da je bil vnos podatkov čim hitrejši, točen in brez napak. "Cilj nam je bil, da se študija lahko čim prej izvede oziroma v desetih dneh," je povedal Zupan.

Posebna aplikacija, ki so jo razvili študenti in njihovi mentorji, je informacijsko podprla raziskavo in omogočila varno shranjevanje podatkov. "Šlo je za dvotedenski programerski maraton," je dejal Zupan in dodal, da je ponosen na študente, ki so sodelovali pri razvoju omenjene aplikacije.

Švedska koronavirus
Novice Na Švedskem že skoraj 3.000 smrtnih žrtev novega koronavirusa

Petrovec: Raziskava se je pravzaprav šele dobro začela

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete ter vodja raziskave Miroslav Petrovec je dejal, da gre za prvo raziskavo na svetu, ki je uporabljala združeni diagnostični pristop ugotavljanja prekuženosti in trenutne okuženosti. Kot je poudaril, je rezultat po dosegljivih podatkih prvi na svetu, ki je bil izmerjen na reprezentativni populaciji določene države z merjenjem protiteles proti novemu koronavirusu.

Vodja raziskave Miroslav Petrovec je dejal, da gre za prvo raziskavo na svetu, ki je uporabljala združeni diagnostični pristop ugotavljanja prekuženosti in trenutne okuženosti. | Foto: STA , Vodja raziskave Miroslav Petrovec je dejal, da gre za prvo raziskavo na svetu, ki je uporabljala združeni diagnostični pristop ugotavljanja prekuženosti in trenutne okuženosti. Foto: STA ,

"Ta raziskava se je pravzaprav šele dobro začela. Vsi, ki sodelujejo v študiji, imajo na voljo posebno telefonsko številko. V primeru, da bi imeli simptome, ki bi bili povezani s covid-19, lahko kadarkoli pokličejo in bodo imeli v najkrajšem možnem času zagotovljeno diagnostiko oziroma zdravniško obravnavo," je povedal vodja raziskave.

Pri raziskavi je sodelovalo 150 zaposlenih na ljubljanski univerzi, 50 zunanjih sodelavcev in prostovoljcev ter šest sodelujočih institucij, med katerimi je Petrovec posebej izpostavil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Na novinarsko vprašanje glede tega, katere teste so uporabili v raziskavi, je Petrovec odgovoril, da noče povedati komercialnega imena testa, je pa dejal, da so izbrali tistega, "ki se ga je na konsenzu strokovnjakov lahko ocenilo kot najbolj primernega glede na specifičnost in občutljivost".

ukc Infekcijska klinika
Novice Američani: Slovenija je zgodba o uspehu v boju proti koronavirusu

V Sloveniji bi se prvi primeri okužb lahko pojavili že konec januarja

Na vprašanje, kdaj bi bile lahko v Sloveniji prisotne prve nepotrjene okužbe z novim koronavirusom, je Poljak odgovoril, da se lahko okužbo v mikrobiologiji odkrijejo šele, ko imajo na voljo zanesljiv test. Ob tem je dodal, da bi bilo možno, da bi kateri od tistih, ki so konec letošnjega januarja mislili, da so zboleli za atipično gripo, v resnici zboleli za novim koronavirusom.

Ponekod po svetu je raziskovalcem okužbo s koronavirusom uspelo dokazati tudi za nazaj s testiranjem hranjenih vzorcev, ki so jih odvzeli ob testiranju za gripo. To bi bilo po Poljakovih besedah možno tudi v Sloveniji, saj ima inštitut za mikrobiologijo in imunologijo shranjene vzorce za celotno lansko sezono. Ob tem je pojasnil, da inštitut analizira vzorce bolnikov, ki so tako bolni, da potrebujejo sprejem v bolnišnico. Ob takšni analizi za nazaj bi se tako bilo treba vprašati o reprezentativnosti vzorca.

Po njegovih besedah znanstveniki za zdaj nimajo dokaza, da bi bili tisti, ki so covid-19 preboleli, dosmrtno imuni: "Vemo, da je imunost po okužbi s štirimi koronavirusi, ki so vsako zimsko sezono prisotni v Sloveniji, kratka in zgolj začasna. Kako bo z novim koronavirusom, še ne vemo. Kako dolgotrajna in učinkovita bo ta imunost, ki bi jo sprožili s cepljenjem, prav tako še ne vemo, ne nazadnje cepivo še ni na voljo."

Novi koronavirus v Rusiji
Novice Epidemija močno udarila Rusijo: skozi bolnišnična okna padli že trije zdravniki

Poljak kritičen do samoplačniškega testiranja v Mariboru

Petrovec je med drugim pojasnil, da še vedno zagovarja stališče, da se uporablja zelo nizek prag testiranja, torej da je testiranje oziroma odvzem brisov na voljo čim širši populaciji, ki kaže simptome novega koronavirusa: "Želimo dokazati vsak nov primer okužbe, ga osamiti in s tem preprečiti, da virus zaide v širše kroženje ali v najbolj ranljivo populacijo, kot so domovi za ostarele in bolnišnice," je dejal Petrovec.

Javnost ima sicer precej pričakovanj od hitrih testov za dokazovanje protiteles. A kot je opozoril Petrovec, trenutno še ni veliko takih testov, ki bi bili zanesljivi. Poleg tega je rezultate treba ocenjevati kritično, saj tudi ob prisotnosti protiteles še ne vemo, ali smo imuni. Poljak pa je komentiral tudi možnost samoplačniškega testiranja na protitelesa, s katerim so v tem tednu začeli v Mariboru. Stroka se ne strinja, da bi mikrobiološke teste izvajal kdorkoli, je dejal Poljak.

V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor so namreč ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Niso pa dokaz trenutne okužbe s tem virusom, je za STA pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus.

Na testiranje, s katerim so v osrednjem laboratoriju na Sodni ulici v središču Maribora začeli v ponedeljek, se je obvezno predhodno naročiti prek telefona, stane pa 20 evrov. Testiranje se opravi na odvzetem vzorcu krvi in rezultat je znan v nekaj urah. Zanimanje javnosti za takšno testiranje je po besedah Jusa sicer precejšnje.

Ne spreglejte