Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
9.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

47

Natisni članek

Hrvaška okužba pandemija ZDA Koronavirus

Sreda, 6. 5. 2020, 9.06

3 leta, 11 mesecev

Američani: Slovenija je zgodba o uspehu v boju proti koronavirusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

47

ukc Infekcijska klinika | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo.

"Vlade od Slovenije do Islandije so ukrepale zgodaj z zapiranji meja, navodili prebivalstvu, naj ostanejo doma, s testiranji in sledenji, osamitvijo bolnih, vzpodbujanjem družbene distance in preventivnimi ukrepi, kot je nošenje mask, ter poštenim komuniciranjem z javnostjo. Te intervencije so zajezile število okužb in smrti, dovolile odpiranje šol in poslov ter vračanje občutka normalnosti v vsakdanje življenje. Nekatere med njimi sedaj poročajo, da ni novih bolezni ali smrti," poročanje Voxa povzema STA.

Dosežki omenjenih držav so za ameriško podjetje impresivni tudi glede na to, kako zelo so si različne med seboj. Grčija je v EU, ki je svetovno žarišče, vendar se je izognila najhujšemu, čeprav je turistična država. Vietnam ima veliko mejo s Kitajsko in omejene finančne vire, ampak se je prav tako izognil velikemu izbruhu, povzema STA.

UKC Maribor infekcijska koronavirus covid-19 Hristijan Angeleski Nina Erjavc zdravnik
Novice Šest novih primerov okužb, ena oseba umrla #video

Majhen izbruh v Sloveniji je prav tako impresiven zaradi tega, ker gre za naraščajočo turistično destinacijo, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha Italijo.

"Njen uspeh v glavnem izvira iz zgodnjega zapiranja, uvedbe karantene za bolne in velikodušne vladne porabe. Prvi primer so odkrili 4. marca in slovenski uradniki so potrebovali okrog dva tedna, da zaprejo šole in posle ter ustavijo javni prevoz. Vlada je tudi dala tri milijarde evrov - šest odstotkov nacionalnega BDP - državljanom in podjetjem, da preživijo zaprtje," še piše Vox in ob tem dodaja, da je pretekli teden nekaj sto ljudi kljub temu protestiralo proti desnosredinski vladi zaradi striktnih politik.

Hvalijo nas tudi na Hrvaškem
V pogovoru za današnjo oddajo "Dobro jutro, Hrvatska" hrvaške radiotelevizije je direktor hrvaškega inštituta za javno zdravje Krunoslav Capak med drugim posebej izpostavil Slovenijo kot primer države, ki se je dobro spopadla z epidemijo covid-19. "Ne vem, katera evropska država ima enomestno število na novo obolelih na dan kot mi, recimo Slovenija, ki je zelo dobra - oni so se po začetnem izbruhu zelo dobro postavili in imajo zadnjih nekaj dni nič ali zelo malo na novo obolelih."

Dodal je, da je odpiranje evropskih meja neizogibno in da bo Evropska unija zagotovo uskladila priporočila v prihodnjem mesecu. Dejal je tudi, da je karantena primerna za preprečitev hitrega širjenja epidemije, a je kljub temu nevzdržna, ker življenje, gospodarstvo in družba v karanteni ne morejo delovati. "Upamo, da bodo epidemiološke razmere ostale tako ugodne kot zdaj, ker potem v primeru drugega vala karantena ne bi bila potrebna."

Ne spreglejte