Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

9

Natisni članek

okužba Koronavirus

Torek, 5. 5. 2020, 11.08

3 leta, 11 mesecev

Šest novih primerov okužb, ena oseba umrla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

9

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244.

21:14

Poročilo o opremi jutri

21:13

Dogovor Zavoda in Geneplanet

20:36

Počivalšek ima 30 dni

19:28

Aplikaciji za sledenje

18:10

Koliko otrok v vrtce?

17:42

Sporna dostava hrane

16:24

Več prometa na avtocestah

16:17

Okuženi po regijah

16:17

Stanje v bolnišnicah

16:05

NZS: Čas je za sprostitve

15:34

Dodatek za starejše kmete

15:33

Slovenci za kompromis

15:32

Po bolniško na ZZZS

15:31

Prvi dan brez kršitev

15:30

Šole uradno obveščene

  • 21:14

    Poročilo o opremi jutri

    Vlada je sprejela poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Vsebine za zdaj ni razkrila, ga bo pa v sredo objavila na spletu. Vlada se je seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19, piše STA.

  • 21:13

    Dogovor Zavoda in Geneplanet

    Predstavniki zavoda za blagovne rezerve in podjetja Geneplanet so danes govorili o razvezi pogodb za dobavo ventilatorjev. Kot je po srečanju sporočil v. d. direktorja zavoda Tomi Rumpf, so se dogovorili o sklenitvi sporazuma o vseh pogodbenih razmerjih.

    Predvidoma v osmih dneh bodo uskladili vse potrebno za prevzem opreme in uredili vračilo avansa oz. sorazmernega dela kupnine, je Rumpf še zapisal v sporočilu za javnost po sestanku s predstavniki podjetja Geneplanet, ki je po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti ventilatorjev predlagalo sporazumno razvezo pogodb za njihovo dobavo, piše STA.

    "Zavod za blagovne rezerve bo tako obdržal 90 dobavljenih in po zdravstvenih ustanovah že razdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30. Pogodba pa se bo prekinila za 110 še nedobavljenih ventilatorjev in tudi vrnila kupnina za 20 še nerazdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30, ki se trenutno skladiščijo v Rojah," je dodal Rumpf.

    Po njegovih pojasnilih so se o vsem dogovorili soglasno. Spomnil je, da je bilo na podlagi mnenja strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje Tomaža Gantarja pod vodstvom Bojane Beović ugotovljeno, da so ventilatorji primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19, če imajo zagotovljene ustrezne dodatke (cevi, vlažilce in kompresorje), še piše STA.

  • 20:36

    Počivalšek ima 30 dni

    Predsednik DZ Igor Zorčič je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška danes pisno seznanil z interpelacijo, ki so jo o njegovem delu in odgovornosti v ponedeljek vložile LMŠ, Levica, SD in SAB. Na očitke, ki se nanašajo na nakup zaščitne opreme zaradi epidemije, mora v skladu z rokom, ki ga je po poslovniku DZ določil Zorčič, odgovoriti v 30 dneh, piše STA.

    V skladu s poslovnikom predsednik DZ interpelacijo takoj pošlje ministru, na katerega se nanaša, in vsem poslancem. Hkrati določi ministru rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

    DZ po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora ministra, če so poslanci prejeli odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan, še piše STA.

  • 19:28

    Aplikaciji za sledenje

    V Sloveniji je ustavna zaščita pravice do zasebnosti med tremi najbolj restriktivnimi v EU, takoj za Nemčijo in Avstrijo, in od teh standardov pri aplikaciji za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ne bomo odstopali, je danes poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Razvoj skupne evropske aplikacije sicer podpira, piše STA.

    Koritnik se je danes udeležil zasedanja ministrov EU za telekomunikacije, ki so se osredotočili na aplikacijo za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšala rahljanje ukrepov za zajezitev virusa.

    Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za digitalno strategijo, je v ponedeljek izpostavila, da lahko ta aplikacija bistveno prispeva k temu, da bo med poletnimi počitnicami vsaj do določene mere mogoče potovati.

    Koritnik je izpostavil, da je v razpravi podprl usklajen pristop, transparentnost, varstvo zasebnosti in upoštevanje kibernetske varnosti, ter da mora aplikacija temeljiti izključno na prostovoljni osnovi, še piše STA.

  • 18:10

    Koliko otrok v vrtce?

    Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Na današnjem so se po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a končnih številk še ni. "Vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo podana predvidoma v sredo," je za STA povedala Bogatajeva.

  • 17:42

    Sporna dostava hrane

    Uprava za varno hrano je v prvi polovici aprila, torej v času veljave ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, opravila poseben nadzor nad izvajalci dostave pripravljenih jedi na dom in izvajalci, ki so razvažali hrano potrošnikom. Opravili so 70 inšpekcijskih nadzorov in odkrili več pomanjkljivosti in neskladnosti, piše STA.

    Nadzor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil, kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, usmerjen predvsem v izpolnjevanje higienskih pogojev in ustreznega ravnanja z živili.

    Inšpektorji so v 20 primerih odkrili pomanjkljivo dokumentacijo notranjega nadzora, v enem primeru neustreznost termične obdelave jedi, v petih primerih niso bile zagotovljene minimalne higienske zahteve za prevozna sredstva, v petih primerih pa ni bila zagotovljena ustrezna temperatura med prevozom oz. evidence niso bile ustrezno vodene.

    Drugače povedano: v 28,5 odstotka pregledanih primerih gostinci niso ustrezno posodobili dokumentacije notranjega nadzora, pri sedmih odstotkih pregledanih obratov je bila pomanjkljiva higiena vozila oz. opreme kot tudi vodenje ustrezne temperature med prevozom. Prav tako je bila pri sedmih odstotkih obratov nepopolna registracija obrata, piše STA.

    "Rezultati nadzora kažejo, da je bila odločitev o posebnem nadzoru upravičena," so prepričani na upravi za varno hrano.

    Slovenska vlada je s 16. marcem z odlokom prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju celotne države. Med izjeme je uvrstila dostavne službe, s čimer je omogočila tudi dostavo hrane na dom. To možnost so izkoristili številni gostinci, tudi nekateri takšni, ki doslej take oblike poslovanja niso ponujali, še piše STA.

  • 16:24

    Več prometa na avtocestah

    Na slovenskih avtocestah, kjer je promet zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa občutno padel, je v zadnjih tednih opaziti postopno rast. Obenem so na Darsu že do konca marca zabeležili občuten padec prodaje vinjet - tedenskih za osebna vozila so prodali 12 odstotkov manj, skupaj pa je bil padec prodaje šestodstoten, piše STA.

  • 16:17

    Okuženi po regijah

    Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 412 okuženih z novim koronavirusom, 303 iz savinjske, 186 iz pomurske, 149 iz jugovzhodne Slovenije, 124 iz podravske, 84 iz gorenjske, 51 iz koroške, 34 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, poroča NIJZ.

  • 16:17

    Stanje v bolnišnicah

    V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19. Intenzivno zdravljenje potrebuje sedem oseb, štirje so intubirani. Stanje tako ostaja enako kot v ponedeljek, so za STA pojasnili v osrednji slovenski bolnišnici.

    Prav tako se stanje ni spremenilo v Klinik Golnik, kjer zdravljenje potrebuje deset bolnikov. Od teh sta bila dva hospitalizirana na intenzivnem oddelku.

    V UKC Maribor pa je bilo v ponedeljek do polnoči hospitaliziranih 25 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa je bilo sedem oseb. Doslej so iz mariborskega kliničnega centra odpustili 73 bolnikov.

  • 16:05

    NZS: Čas je za sprostitve

    Čeprav so se v času epidemije novega koronavirusa že začeli rahljati ukrepi predvsem za individualne športe, pa je zaenkrat precej nejasnosti pri kolektivnih, tudi nogometu. Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS) menijo, da je čas, da se postopno sprosti tudi kolektivno področje. V nasprotnem primeru bi lahko izguba znašala tudi 10 milijonov evrov, piše STA.

    "NZS se zaveda, da situacija ni enostavna in da je najpomembnejše zdravje državljank in državljanov, kljub temu pa mislimo, da je napočil čas za postopno sproščanje ukrepov, ki bo omogočalo tudi nadaljevanje profesionalnega ekipnega športa. V nasprotnem primeru bo škoda, ki bo nastala na nogometnem področju, nepopravljiva. Ocenjujemo, da bo izguba znašala tudi do 10 milijonov evrov," pravijo na zvezi.

    Poudarjajo, da so kot krovna nogometna organizacija spoštovali vse odločitve države in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, enako pa so priporočili tudi vsem svojim deležnikom.

    "Ker pa se ukrepi vlečejo in ker pravih smernic za ekipne športe še ni na vidiku, je situacija v klubih iz dneva v dan težja. Nogomet kot panoga ima svoje zakonitosti in nogometašem kot samostojnim športnim delavcem je v trenutnih razmerah onemogočeno opravljanje njihovega poklica, po drugi strani pa stroški za profesionalne nogometne klube ostajajo fiksni, tako kar se tiče plačil igralcev, trenerjev, zaposlenih in drugih," pojasnjujejo pri NZS, še piše STA.

  • 15:34

    Dodatek za starejše kmete

    Na kmetijskem ministrstvu so pripravili vlogo za uveljavljanje enkratnega solidarnostnega dodatka za kmete nad 65 let starosti in z nizkimi dohodki. Tega je uvedla pred dnevi uveljavljena novela prvega protikoronskega zakona. Rok za oddajo vloge je 15. maj.

    Ena od novosti, ki jih prinašajo minuli teden uveljavljeni popravki interventnega zakona, ki zaradi posledic epidemije novega koronavirusa ponuja pomoč državljanom in podjetjem, je tudi ta, da bodo enkratni solidarnostni dodatek v višini med 130 in 300 evrov, ki so ga ob izplačilu aprilske pokojnine prejeli upokojenci, po novem prejeli tudi kmetje nad 65 let in z nizkimi dohodki, piše STA.

    Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičeni člani kmetij nad 65 letom starosti in s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki niso upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih dohodki ne presegajo premoženjskega cenzusa za pridobitev pravice do varstvenega dodatka.

    Rok za oddajo vloge je 15. maj, vlogo pa je treba poslati po priporočeni pošti na naslov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s pripisom Vloga za enkratni solidarnostni dodatek ali elektronsko na naslov gp.mkgp@gov.si s skeniranim podpisom, še piše STA.

  • 15:33

    Slovenci za kompromis

    Slovenci ob ukrepih za epidemijo covida-19 trenutno zagovarjajo kompromis med liberalizmom in konservativizmom. Med drugim bi podprli omejitev gibanja na Slovenijo, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi na javnih mestih ter možnost javnih prireditev ob omejenem številu obiskovalcev, je pokazala raziskava, ki jo je v prvem tednu maja izvedla družba Aragon.

    Po podatkih raziskave bi t. i. sredinski sveženj ukrepov podprlo 70 odstotkov Slovencev. Ta poleg omenjenega vključuje še odprtje trgovskih centrov, zunanjih teras lokalov, zagon javnega potniškega prometa, odprtje vrtcev in šol za učence prve triade ter v zaprtih javnih prostorih zgolj nujno razkuževanje rok, ne pa tudi uporabo zaščitnih mask, piše STA.

    Ukrepe, ob katerih bi se takoj sprostile vse omejitve, ki jih je država predpisala v času karantene, bi glede na raziskavo podprlo 41 odstotkov Slovencev. Od tega bi se jih 92 odstotkov počutilo osebno svobodne, vendar bi se za polovico zmanjšal občutek varnosti.

    Ukrepe, ki so veljali v času karantene, je v začetku maja podpiralo 29 odstotkov vprašanih. Trenutne ukrepe vlade, med katerimi so omejitev gibanja na državo, dovoljeno zbiranje na javnih mestih samo osebam iz gospodinjstva, uporabo mask in razkuževanje v zaprtih javnih prostorih, zaprti trgovski centri ter vrtci in osnovne šole, neobratovanje javnega potniškega prometa, odprte zunanje terase lokalov in gostiln ter prepovedane javne prireditve, pa podpira 49 odstotkov Slovencev, so sporočili iz tržno-raziskovalne agencije.

    Raziskava covid-19 Insight je pokazala tudi, da je koronakriza vplivala na percepcijo vrednot svobode in varnosti med Slovenci. V primeru sprejetja t.i. sredinskega svežnja ukrepov bi se 68 odstotkov Slovencev še vedno čutilo osebno svobodnih, čeprav bi bilo njihovo gibanje omejeno zgolj na Slovenijo, zbiranje na javnih mestih pa omejeno na manjše skupine do 10 ljudi. Tak pristop bi pri 13 odstotkih zmanjšal občutek varnosti.

    "Korona kriza je tako povzročila, da so se ljudje v trenutnih okoliščinah pripravljeni deloma odreči osebni svobodi, da bi družba kot celota zmagala v boju s covidom-19," so še sporočili iz Aragona.

    Družba je raziskavo opravila v obliki spletne ankete med 1. in 4. majem na vzorcu 1136 uporabnikov interneta, starih od 15 do 75 let, še piše STA.

  • 15:32

    Po bolniško na ZZZS

    Zahtevke za kritje nadomestila za bolniško odsotnost na podlagi interventnega protikoronskega zakona naj delodajalci in samostojni zavezanci vložijo na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), so spomnili na ministrstvu za javno upravo.

    ZZZS bo namreč skladno z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo kril nadomestila za bolniške odsotnosti od prvega dneva odsotnosti. Prvi mesec bolniške odsotnosti so doslej krili delodajalci. Zavod bo nadomestilo za prvi mesec kril od uveljavitve zakona 11. aprila do 31. maja.

    Delodajalce, ki niso neposredni ali posredni uporabniki državnega proračuna, morajo zahtevek za refundacijo nadomestil za svoje delavce posredovati preko posebne spletne strani ZZZS. Vlaganje teh začasnih zahtevkov (le za april in maj 2020) preko portala SPOT ni možno, so zapisali na spletni strani ministrstva.

    Samostojni zavezanci pa morajo posredovati izpolnjeno, lastnoročno podpisano in skenirano vlogo za neposredno izplačilo nadomestila preko elektronskega predala območne enote ZZZS, piše STA.

  • 15:31

    Prvi dan brez kršitev

    Zdravstveni inšpektorat v ponedeljek, ko so po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vrata med drugim znova odprli frizerski saloni in vrtovi gostinskih lokalov ter nekatere trgovine z neživili, niso zabeležili prijav, prav tako niso zaznali kršitev, so navedli za STA.

    Od ponedeljka so lahko pod določenimi pogoji med drugim spet odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov, kjer so zabeležili kar nekaj gostov.

    Vrata so lahko odprle tudi nekatere trgovine z neživili, kjer je bil obisk še precej zadržan. Kupci so bili v ponedeljek previdni in precej negotovi glede novih pravil obnašanja.

    Medtem so bili prvi dan večinoma že polno zasedeni frizerski in kozmetični saloni, še piše STA.

  • 15:30

    Šole uradno obveščene

    Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je ravnateljem vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da se 18. maja odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo vračajo 25. maja.

    Na ministrstvu načrtujejo, da bodo 18. maja pričeli izvajati svojo redno dejavnost javni in zasebni vrtci, istega dne bodo z izobraževanjem v osnovnih šolah pričeli učenci prvega triletja (od 1. do 3. razreda). Prav tako bodo na ta dan delo lahko vzpostavili tudi šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter javne in zasebne glasbene šole, piše STA.

    "Vsak izobraževalni element bo o pričetku dejavnosti z okrožnico ministrstva posebej obveščen predvidoma do petka, 8. maja, sledila bodo navodila za osnovne šole s prilagojenim programom in zavode," so zapisali.

    Z okrožnico bodo šole in vrtci do konca tedna prejeli tudi podrobnejše informacije, navodila, smernice in protokole ravnanja, ki jih bodo pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), razširjen kolegij za pediatrijo in medicino dela ter zavod za šolstvo, so zapisali na ministrstvu.

    25. maja pa je predvidena vrnitev učencev 9. razreda osnovne šole. Istega dne bi zagotovili tudi organizacijo dejavnosti za otroke z učnimi težavami (od 4. do 8. razreda), ki v tem šolskem letu niso uspeli doseči minimalnih standardov znanja pri posameznih predmetih in bi lahko njihova ocena do zaključka pouka pri posameznih predmetih bila negativna.

    Na ministrstvu pravijo, da vse dokumente pripravljajo v sodelovanju z vsemi deležniki. Kot so še pojasnili, vse do 29. aprila, ko je bil sprejet okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, v katerega sta vključena tudi šolstvo in predšolska vzgoja, vlada ni sprejela drugih sklepov ali navodil v zvezi s sproščanjem ukrepov, še piše STA.

Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Štiri od šestih v ponedeljek potrjenih okužb so v Domu starejših občanov Ljutomer, kjer so v ponedeljek odvzeli 57 brisov. Eden je ozdravel.

Nove primere okužbe s koronavirusom so potrdili v štirih občinah. V Ljutomeru so potrdili štiri primere, po eno okužbo pa v Lendavi in Rogatcu. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

Krek: Navodil se moramo držati kljub sproščanju ukrepov

Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

V državi moramo tudi preživeti in sproščanje ukrepov je treba po njegovih besedah razumeti tako v prizadevanjih za boljše zdravstveno stanje kot tudi v prizadevanjih za nadaljnji razvoj države in družbe, piše STA.

Milan Krek NIJZ | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. "Navaditi pa se moramo živeti tako, da se ne bomo okužili in da okuženi ne okužuje naprej. Treba je torej nositi masko, paziti na razdaljo in se ne zadrževati v večjih skupinah," je dejal novinarjem po današnji videokonferenci. "Če se bomo držali navodil, virus ne more preskakovati med ljudmi in lahko normalno funkcioniramo," je poudaril.

Če se bodo razmere poslabšale bodo ukrepe zaostrili

Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja. Če bi se razmere poslabšale, bi ukrepe namreč znova zaostrili. Če se prebivalci ne bodo držali navodil, se val epidemije lahko znova sproži, je posvaril. Epidemija namreč še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi drugi val, je dejal po poročanju STA.

Zdaj se pripravljajo na drugi val. "Ne želimo, da nas jeseni preseneti," je povedal. Upa, da bo tudi drugi val zahteval čim manj žrtev in čim manj obremenil javno zdravstvo.

Glede vprašanja o vnovičnem odpiranju vrtcev pa je povedal, da priprava ukrepov poteka v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Inštitut zagovarja strokovne ukrepe, ki niso preuranjeni.

Krek sicer ob začetku vodenja inštituta meni, da morajo biti odločitve inštituta strokovne in v dobro ljudi. Sloneti morajo na strokovnih dokazih in sistemu dobre prakse, je dejal na videokonferenci. Nekaterim področjem, kot so starostniki in okolje, pa bodo namenili več pozornosti. Glede na to se bodo morali nenehno prilagajati tudi v organizacijskem pogledu, je napovedal.

 

Ne spreglejte