Torek,
5. 5. 2020,
11.08

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

9

Natisni članek

okužba Koronavirus

Torek, 5. 5. 2020, 11.08

4 leta

Šest novih primerov okužb, ena oseba umrla #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

9

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244.

Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Štiri od šestih v ponedeljek potrjenih okužb so v Domu starejših občanov Ljutomer, kjer so v ponedeljek odvzeli 57 brisov. Eden je ozdravel.

Nove primere okužbe s koronavirusom so potrdili v štirih občinah. V Ljutomeru so potrdili štiri primere, po eno okužbo pa v Lendavi in Rogatcu. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

Krek: Navodil se moramo držati kljub sproščanju ukrepov

Novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem, meni novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

V državi moramo tudi preživeti in sproščanje ukrepov je treba po njegovih besedah razumeti tako v prizadevanjih za boljše zdravstveno stanje kot tudi v prizadevanjih za nadaljnji razvoj države in družbe, piše STA.

Milan Krek NIJZ | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. "Navaditi pa se moramo živeti tako, da se ne bomo okužili in da okuženi ne okužuje naprej. Treba je torej nositi masko, paziti na razdaljo in se ne zadrževati v večjih skupinah," je dejal novinarjem po današnji videokonferenci. "Če se bomo držali navodil, virus ne more preskakovati med ljudmi in lahko normalno funkcioniramo," je poudaril.

Če se bodo razmere poslabšale bodo ukrepe zaostrili

Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja. Če bi se razmere poslabšale, bi ukrepe namreč znova zaostrili. Če se prebivalci ne bodo držali navodil, se val epidemije lahko znova sproži, je posvaril. Epidemija namreč še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi drugi val, je dejal po poročanju STA.

Zdaj se pripravljajo na drugi val. "Ne želimo, da nas jeseni preseneti," je povedal. Upa, da bo tudi drugi val zahteval čim manj žrtev in čim manj obremenil javno zdravstvo.

Glede vprašanja o vnovičnem odpiranju vrtcev pa je povedal, da priprava ukrepov poteka v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Inštitut zagovarja strokovne ukrepe, ki niso preuranjeni.

Krek sicer ob začetku vodenja inštituta meni, da morajo biti odločitve inštituta strokovne in v dobro ljudi. Sloneti morajo na strokovnih dokazih in sistemu dobre prakse, je dejal na videokonferenci. Nekaterim področjem, kot so starostniki in okolje, pa bodo namenili več pozornosti. Glede na to se bodo morali nenehno prilagajati tudi v organizacijskem pogledu, je napovedal.