Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
15.06

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

42

Natisni članek

Marjan Šarec Koronavirus vlada zaščitna oprema

Sreda, 6. 5. 2020, 15.06

3 leta, 11 mesecev

Šarec o poročilu: Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,34

42

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec se je odzval na vladno poročilo o nakupih zaščitne opreme. Kot je zapisal, je vsebina poročila pričakovana, v slogu "mi smo odlični", če je karkoli spornega, je kriv Marjan Šarec.

Nekdanji premier Marjan Šarec je ravnal nevestno in zavajal javnost, prejšnjega premierja ostro obtožuje aktualna vlada Janeza Janše. V danes objavljenem vladnem poročilu je zapisano, da je Šarčeva vlada pustila prazna skladišča, kjer tako rekoč ni bilo nobene zaščitne opreme. Več o tem si preberite na povezavi.

Janez Janša Marjan Šarec
Novice Vlada: Prejšnji premier Šarec ravnal nevestno in zavajal javnost #video

Na poročilo se je na družbenem omrežju Twitter že odzval tudi Šarec. "Končno smo dočakali poročilo vlade o nakupih zaščitnih sredstev. Pričakovano, v stilu "mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv MŠ". Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu," je zapisal.

"Vladno poročilo je pamflet"

Tri opozicijske stranke, LMŠ, SD in Levica, so se na vladno poročilo odzvale s skupno izjavo, na kateri so ocenile, da poročilo ne odraža preiskave dogodkov, ampak je namenjeno predvsem ščitenju sedanje vlade.

Po besedah poslanke LMŠ Jerce Korče so poročilo prejeli pred kratkim, vlada je namreč potrebovala kar nekaj časa, da ga je pripravila. "Ampak po hitrem pregledu lahko ugotovim, da je že sam naslov napačen, govorimo ne o poročilu, ampak o političnem pamfletu te vlade, torej prelaganje odgovornosti za nabave, ki so se izvajale v času vlade Janeza Janše, na prejšnjo vlado," je dejala.

Izrazila je upanje, da bodo dočakali tudi kakšno poročilo, ki bo "dejansko govorilo, kaj vse se je dogajalo, in razgalilo tudi napake te vlade. "Kaj se je počelo, kako so se posli vodili, kakšne so bile pogodbe, kdo je sprejemal odločitve za posrednike, kdo nas je pripeljal v to situacijo, da imamo za moje pojme eno večjih afer v zgodovini naše države," je nanizala. Priprava objektivnega in normalnega poročila bi bila po njenih besedah poštena do državljanov.

Poslanec SD Matjaž Nemec je pojasnil, da gre v poročilu za prikrivanje tistega, kar bi lahko razgalilo sedanjo vlado. "Kaj imata skupnega Marjan Šarec in Janez Janša? Ministra Počivalška. Minister Počivalšek je bil ravno tako odgovoren za stanje v zavodu v času Šarčeve vlade, kot je odgovoren v času Janševe vlade," je ugotavljal.

Kar nekaj dejstev po njegovih besedah bode v oči, kot je časovnica priprave dokumenta, ki je trajala v nedogled. "Ustvarja se občutek, da se želi na hitro pomesti pod preprogo dokument, ki je bil, kot vemo vsi, do potankosti sfriziran, zato da je lahko potem predstavljen javnosti na način, kot je bil danes," je dejal Nemec.

LMŠ in SD se je pridružila tudi Levica. Miha Kordiš je ugotovil, da "šokantno vladno poročilo Janeza Janše razkriva, da vlada Janeza Janše ni nič kriva". "Pa čeprav vsem na očeh kradejo kot srake skozi nabavo zaščitne opreme, naj tej kraji rečemo organiziran kriminal ali vojno dobičkarstvo ali kako drugače," je dodal.

Kordiš je še ugotovil, da vidi dober razlog za zbiranje protestnikov pred parlamentom prejšnji petek, ter dodal, da bo ta petek takih protestnikov še več. (STA)

SMC: Branje poročila o nabavi opreme za vse, ki jih zanima resnica

"Poročilo o nabavi zaščitne opreme prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije. Na enem mestu so zbrani vsi podatki o nakupih. Branje, ki bi moralo zanimati vse, ki vas zanima resnica in gledate tudi onkraj skonstruiranih zgodb," so po objavi vladnega poročila o zaščitni opremi za epidemijo covida-19, na Twitterju navedli v SMC. Njihov obširnejši odziv je pričakovati v četrtek.

V NSi so danes na Twitterju spomnili, da je poročilo vlade o nabavi zaščitne opreme na več točkah pokazalo sporno delovanje bivše vlade in nekdanjega premiera Šarca. "Med drugim bo moral pojasniti, zakaj je ob prvih znakih epidemije celo preprečeval pravočasno ukrepanje, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje," so navedli.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi novinarjem v DZ dejal, da o vsebini poročila podrobno še ne more govoriti. Glede na informacije, tudi iz medijev, pa ugotavlja, da poročilo zajema vse potrebne elemente. In sicer poročilo o stanju, ko je vlada prevzela odgovornost, ko se je vse začelo odvijati, vprašanje nalog odgovornih za nabavo zaščitne opreme in poročilo o razmerah, v kakršnih so jo kupovali. Pri tem izpostavlja primerjavo cen, po kakršnih je vlada kupovala opremo. Cena je po njegovem mnenju primerljiva ali celo nižja od cen, po kakršnih so opremo kupovali v času prejšnje vlade.

Govoriti, ali je Šarec ravnal vestno in odgovorno, pa je trenutno po Jurševih besedah težko. Konkretneje bo na to vprašanje lahko odgovoril, ko bo prebral poročilo. "Šarec je naredil, kar je. Po njem pa so se zadeve začele astronomsko hitro odvijati. Če so želeli zagotoviti osnovno opremo za medicinsko osebje in druge, so verjetno v samem začetku nabave naredili tudi kakšno napako," ugotavlja Jurša. V takih primerih, ko nekaj potrebuješ, a ne moreš dobiti, pa po njegovih navedbah nastopi ekonomska zakonitost povpraševanja in ponudbe: če je povpraševanje veliko, ponudbe pa malo, je tudi dražje. (STA)

 
Ne spreglejte