SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada zvišuje trošarine za alkohol (video)

3

termometer

Vlada je dvignila trošarine na alkohol, tobak in pogonska goriva. "Pogonska goriva se bodo podražila med 1,5 do 1,9 centa na liter," je povedala državna sekretarka Mateja Vraničar.

Minister za finance Uroš Čufer je pojasnil, da nameravajo izpad davka na nepremičnine nadomestiti s prilivi iz štirih virov: z racionalizacijo javnega sektorja, dividendami podjetij v državni lasti, višjimi trošarinami in povečano gospodarsko aktivnostjo. Na vprašanje pri katerih podjetjih pričakujejo večje dividende, pa je minsiter Čufer odgovoril: "O konkretnih družbah ne bi želel govoriti, čeprav idejo o tem imamo, zato imamo tudi številko."

Trošarine na alkohol in alkoholne pijače se bodo dvignile za deset odstotkov "Pri pogonskih gorivih in zemeljskem plinu se bodo trošarine dvignile za dva odstotka, pri dizelskem gorivu pa za nekoliko več," je povedala državna sekretarka na resornem ministrstvu Mateja Vraničar. Trošarine na alkohol in alkoholne pijače se bodo dvignile za deset odstotkov. Sprejeli so tudi drugačno obdavčitev za drobno rezan tobak, trošarine za cigarete pa se bodo zvišale za pet odstotkov.

"Skupen letni učinek trošarin bo znašal 90 milijonov evrov, letos pa okoli 52 milijonov evrov," je pojasnil minister Čufer, ki poudarja, da je to trajen ukrep.

Bencin dražji za od 1,5 do 1,9 centa, pivo za 2,5 centa Koliko bodo trošarine za tobak in alkohol vplivale na cene, je odvisno od tega, ali se bo to v celoti prelilo na potrošnika, pravi Vraničarjeva.

"Prvi izračuni kažejo, da se bodo pogonska goriva podražila od 1,5 do 1,9 centa na liter. Kot je še povedala, bo trošarina za pollitrsko steklenico piva s petodstotno vsebnostjo alkohola znašala 30 centov, danes pa ta znaša 27,5 centa.

Vlada je potrdila tudi preostale ukrepe Kot je pojasnil Čufer, je mogoče višje prihodke od načrtovanih pričakovati tudi na račun racionalizacije v javni upravi.

Varčevati bodo morali v vseh javnih zavodih in agencijah oziroma vsi posredni proračunski uporabniki. Vlada si obeta od 40 do 50 milijonov evrov dodatnih prihodkov, načrte za racionalizacijo pa morajo do 15. maja pripraviti posamezna ministrstva.

Prvi rezultati poslovanja podjetij v državni lasti kažejo, da lahko vlada letos pričakuje tudi višje prihodke od dividend, in sicer 42,5 milijona evrov. V to številko je vštet tudi prenos presežka iz poslovanja Banke Slovenije v proračun, sprva so pričakovali 25 milijonov evrov, a ga bo zdaj še več.

Minister je pojasnil, da so doslej letošnji rezultati pri davku na dodano vrednost in drugih davkih na potrošnjo dobri, pri dohodnini in socialnih prispevkih pa nekoliko slabši, a še vedno na zgornji meji pričakovanj. Če bo šlo tako naprej, bodo ti dodatni ukrepi zadostovali za zaprtje proračuna, sicer pa bodo potrebne dodatne korekcije, je prepričan.

"Prelomljena obljuba iz koalicijske pogodbe" Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob dvigu trošarin vlado poziva, naj takoj preneha s takšnimi potezami in umakne nove obremenitve gospodarstva. Po njihovem mnenju z ukrepi za krpanje proračunske luknje znova obremenjuje podjetja in s tem ogroža celo delovna mesta pri izvoznikih.

Obvestilo o dvigu trošarin na energente v zbornici razumejo kot preziranje naporov gospodarstva, predvsem izvoznikov kot glavnih nosilcev pozitivnih obetov rasti gospodarstva, ki jim domače poslovno okolja nalaga vedno nove obremenitve. "S tem je tudi prelomljena obljuba iz koalicijske pogodbe, da ne bo novih davkov," so zapisali.

Na Trgovinski zbornici Slovenije opozarjajo na preobremenitev gospodarstva Po oceni vlade naj dvig trošarin ne bi vplival na prodajo izdelkov, s čimer se na Trgovinski zbornici Slovenije ne strinjajo. Opozarjajo, da bodo zaradi današnje odločitve vlade trošarine v Sloveniji višje kot na primer v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, kar bo vplivalo na razmah sivega trga in se bo neposredno odrazilo tudi v odlivu kupne moči v sosednje države.

Na TZS še opozarjajo, da so tako slovenski kupec kot tudi trgovina in celotno slovensko gospodarstvo med najbolj obremenjenimi v Evropski uniji, zaradi česar novih davčnih bremen niso več zmožni prenesti.

Vladi zato ponovno predlagajo tehten razmislek o oblikovanju ustreznejše trošarinske politike in takojšnjem iskanju davčnih razbremenitev slovenskega gospodarstva.

OZS: Vlada naj poišče druge rešitve Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja, da bo napovedan dvig trošarin na elektriko, energente in alkohol prizadel malo gospodarstvo – predvsem predelovalne dejavnosti, prevoznike in gostince – kar pa je v nasprotju z obljubami vlade, da gospodarstva ne bo več dodatno bremenila.

"Vlado pozivamo, da namesto dviga trošarin poišče sredstva za krpanje proračunske luknje z racionalizacijo v javnem sektorju ter z učinkovitejšim nadzorom sivega ter črnega trga. Vsakršne dodatne obremenitve gospodarstva so škodljive in za nas nesprejemljive. Prav gospodarstvo je še edina rešilna bilka naše države," je prepričan predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin