Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 3. 2020,
15.17

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Natisni članek

Koronavirus seja vlada

Ponedeljek, 23. 3. 2020, 15.17

4 leta

Vlada z novimi ukrepi: tokrat za nagrajevanje zaposlenih in pomoč gospodarstvu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

2

Vlada na Brdu pri Kranju obravnava smernice za pripravo zakonskega svežnja za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu v obdobju krize zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepi, po napovedih vredni vsaj tri milijarde evrov, so med drugim usmerjeni v ohranjanje delovnih mest in pomoč samozaposlenim, napovedano je tudi nagrajevanje najbolj obremenjenih.

Novice Prvi izračuni: koronavirus se v Sloveniji širi počasneje kot v Italiji #video

Prve usmeritve za pripravo novega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu so na ravni predsednikov strank uskladili v petek zvečer, danes do 12. ure pa so predloge posredovala še ministrstva in svetovalna skupina, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik. Usmeritve, ki jih obravnava ministrska ekipa, bodo predstavili predvidoma v torek, vlada pa bo zakonski predlog predvidoma potrdila do petka in ga nato poslala DZ v sprejem, piše STA.

Toliko finančnih sredstev, kolikor jih bo potrebnih

Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot jih bo potrebnih, da se ohrani "delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi ... In družbi na sploh".

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Janez Janša je sicer med ukrepi v soboto napovedal tudi izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva, na drugi strani pa tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za čas trajanja epidemije.

Posebna skupina, ki jo vodi Lahovnik, naj bi po neuradnih informacijah časnika Finance predlagala ukrepe, ki bi večinoma veljali za marec, april in maj, usmerjeni pa naj bi bili v ohranjanje delovnih mest, pomoč samozaposlenim, izboljšanju likvidnosti podjetij, pomoč ljudem, ki se jim bodo zmanjšali prejemki, in dodatno pomoč podjetjem za zaščito, poroča STA.

Rast. BDP.
Novice Umar napoveduje: Prihaja recesija

Pomoč tudi za samozaposlene

Med ukrepi za samozaposlene naj bi predlagali, da so tisti, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, v tem obdobju bi se jim odpisalo prispevke, zanje bi jih plačevala država, do odmere dohodnine za leto 2020 bi se jim odložilo plačilo akontacije dohodnine.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku danes opozoril, da pri ukrepih za pomoč v tej krizi ne smejo pozabiti na nikogar. Vladi bo danes predlagal paket ukrepov, med katerimi je med drugim tudi predlog, naj država vsem samozaposlenim plača prispevke in jim na račun nakaže finančna sredstva za nujno preživetje, po predlogu NSi 400 evrov. Prav tako naj država plača prispevke in tolikšna sredstva nakaže vsem drugim iz zasebnega sektorja, ki v tej krizi še naprej delajo.

Po mnenju NSi pomoč v višini 400 evrov ustreza približnemu znesku denarno-socialne pomoči. Za tiste, ki delajo, je to nagrada za obremenjenost. Za tiste, ki trenutno ne morejo delati, pa pomoč, da lahko preživijo, je pojasnil Tonin. V NSi predlagajo tudi začasen odlog na posojila in lizinge, še navaja STA.

Janez Janša
Novice Janša napovedal znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov

 

 

Ne spreglejte