Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
23. 3. 2020,
12.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

Koronavirus mobilna bolnišnica okužba

Ponedeljek, 23. 3. 2020, 12.49

4 leta, 1 mesec

Prvi izračuni: koronavirus se v Sloveniji širi počasneje kot v Italiji #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Na Kitajskem in v Italiji se je epidemija novega koronavirusa od prvih smrti dalje širila trikrat hitreje, kot se trenutno v Sloveniji, so po dostopnih podatkih izračunali na spletnem mediju Pod črto. A ob tem opozarjajo, da se razmere lahko tudi pri nas hitro spremenijo.

Iz Italije prihajajo pretresljivi prizori.

V Sloveniji se epidemija v zadnjih devetih dneh širi s faktorjem 1,1. To pomeni, da je vsak dan za deset odstotkov obolelih več kot prejšnji dan oziroma da se število okuženih podvoji vsakih sedem dni. Sodeč po dostopnih podatkih se je na začetku epidemije na Kitajskem in v Italiji število okuženih podvojilo vsake tri dni, ugotavlja Anže Voh Boštic, urednik spletnega medija podcrto.si.

 

Počasnejše širjenje epidemije pri nas bi lahko po oceni Voh Boštica kazalo, da so bili sprejeti ukrepi za širjenje okužb v Sloveniji relativno uspešni. Vendar je mogoče tudi, da imajo določen vpliv na počasnejše širjenje okužb tudi zunanji dejavniki, kot je na primer gostota poselitve. Na primer, Lombardija, kjer je izbruh epidemije v Italiji najhujši, ima približno enako površino, a petkrat več prebivalcev kot Slovenija. Za bolj natančne ocene hitrosti širjenja bo torej zaradi kratkega trajanja epidemije treba počakati še nekaj tednov, ocenjuje Voh Boštic.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji 442 potrjenih primerov, umrl še tretji bolnik #video

Vsakršno širjenje okuženosti, ki je bistveno nižje od faktorja 1,3, torej lahko pomeni, da ukrepi za zajezitev širjenja virusa delujejo. Nižji kot je faktor, bolj so ti ukrepi učinkoviti, še piše Voh Boštic. A ob tem opozarja, da se lahko stvari hitro spremenijo tudi na slabše.

Cepljenje
Novice Na Kitajskem testirajo cepivo proti novemu koronavirusu

Kot enega od razlogov navaja, da je epidemija še v začetni fazi, in zaradi relativno nizkega števila okuženih bi lahko trenutne ocene bodisi precenile bodisi podcenile širjenje bolezni. Vprašljivo je tudi, ali zdravstveni delavci pri testiranju dejansko vsak dan uporabljajo enako metodologijo. Voh Boštic izpostavlja še, da nam je v Sloveniji sicer z zaprtjem šol, lokalov, javnega prevoza in preostalih ukrepov najverjetneje uspelo deloma omejiti širjenje epidemije. "A nekateri še kar hodijo v službo, kjer prihajajo v stik s sodelavci. Ti stiki pa bi lahko v prihodnosti poskrbeli za hitrejše širjenje epidemije v državi," opozarja avtor članka.

Novice Zaradi koronavirusa je konec sveta odložen #video

Jereb: Vrha okužb s koronavirusom ta konec tedna še ni pričakovati

V Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. "Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Za zadaj je po oceni Matjaža Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal. | Foto: STA , Za zadaj je po oceni Matjaža Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal. Foto: STA , Po njegovih besedah je trenutno v UKC na navadnem oddelku hospitaliziranih 24 bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, na oddelku za intenzivno zdravljenje pa osem. V nedeljo je bilo na UKC hospitaliziranih 30 oseb, okuženih s koronavirusom, od tega devet v enoti intenzivne terapije, poroča STA.

Dosedanji dotok hospitaliziranih bolnikov je po njegovih besedah "nekako pričakovan".

Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo po besedah Jereba za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je po poročanju STA dejal Jereb.

Dosedanje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne

Za zdaj je po oceni Jereba težko govoriti, kakšne učinke so imeli ukrepi, ki jih je skupaj s stroko sprejemala država. "Sem pa trdno prepričan, da so ukrepi koristni in nujno potrebni," je dejal.

koronavirus
Novice V Italiji umrlo 651 ljudi. Je to znak preobrata?

Glede širjenja okužb je dejal, da zaenkrat še zmeraj velja, da se okužba širi s kapljičnim prenosom, zato je pomembno, da smo pri morebitnih stikih z osebami primerno odmaknjeni ter da si redno umivamo in razkužujemo roke: "Kapljice se namreč zadržujejo na različnih površinah, s čimer se lahko tudi okužimo."

Ne spreglejte