SiolNET. Novice Slovenija
9,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša napovedal znižanje funkcionarskih plač za 30 odstotkov

9,75

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Vlada je oblikovala Strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa, s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije, je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša. Skupino vodi Matej Lahovnik.

Kot je zapisal Janša, bo vlada smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek. Zakonski predlog pa bo za sprejem v državnem zboru pripravljen do petka.

Znižanje vseh funkcionarskih plač za 30 odstotkov

Kot je zapisal, so predsedniki koalicijskih strank včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za prvi zakonski paket, med njimi:

 - Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura …) po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200 % dodatka na osnovno plačo.

- Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.

- Način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.

- Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 % za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

- Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. Tečejo tudi priprave ukrepov za drugi zakonski paket za sistemsko blaženje posledic epidemije.

Vlada: Nižanja plač v javnem sektorju ne bo

Vlada je sicer danes sporočila, da odločno zanika informacije, da je v pripravi predlog o znižanju plač zaposlenih v javnem sektorju kot posledici virusne epidemije. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je vse napore intenzivno usmeril v zagotavljanje dodatnega plačila za dodatno delo, so dodali.

Preberite še:

Janez Janša Novice Ministrom in državnim sekretarjem v kriznih časih najvišji plačni razred Jelko Kacin Novice Kacin napovedal ukrep omejitve gibanja znotraj občine, Hojs napoved omilil trgovine Novice Novo glede obratovanja trgovin: odprte bodo najmanj do 18. ure

koronavirus grafika Foto: Vlada RS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 208
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin