SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada prvo leto delovanja praznuje močno okrnjena (VIDEO)

2

termometer

Mineva leto dni, odkar je bila v DZ potrjena zdajšnja vlada. Njeno dozdajšnje delo je bilo usmerjeno predvsem v uravnoteženje javnih financ in reforme.

Na gospodarskem področju se je veliko ukvarjala s sanacijo bank, na zunanjepolitičnem pa s Hrvaško.

Deseta slovenska vlada je bila imenovana potem, ko koalicije ni uspelo sestaviti Zoranu Jankoviću. Novo vlado so podprli poslanci SDS, DL, SLS, NSi in DeSUS, njeno vodenje pa je prevzel predsednik SDS Janez Janša.

Delo vlade v zadnjem letu so zaznamovala predvsem prizadevanja za stabilizacijo javnih financ in izpolnitev zaveze prejšnje vlade, da bo Slovenija zmanjšala proračunski primanjkljaj. Zaradi tega je bilo več zaostrovanj odnosov s sindikati javnega sektorja, ti so izvedli tudi dve stavki.

Razlog je bil zakon za uravnoteženje javnih financ, po dolgotrajnih pogajanjih so ga sprejeli maja lani.

Vlada se je lotila tudi reforme pokojninskega sistema in trga dela Prvo ji je uspelo uskladiti s sindikati in pripeljati skozi parlamentarno proceduro, pogajanja o reformi trga dela pa še trajajo. Še vedno se pogajajo tudi s sindikati javnega sektorja glede znižanja mase plač za javne uslužbence za pet odstotkov.

Na gospodarskem področju si je vlada kot glavni nalogi zadala sanacijo bank in preglednejše upravljanje državnega premoženja. Zato je pripravila, koalicija pa v DZ pa ju je tudi sprejela, zakon o slabi banki in zakon o državnem holdingu, na katera pa sta bili vloženi zahtevi za referendum. Oba je preprečilo ustavno sodišče. Pripravila je tudi proračuna za leti 2013 in 2014.

Na zunanjepolitičnem področju je bilo v ospredju urejanje odnosov s Hrvaško. Prav tako je vlada nadaljevala tradicijo obiskovanja slovenskih regij. Začela pa je pripravljati shemo za izplačilo odškodnin t. i. izbrisanim.

Vse do januarja letos je vlada z manjšimi težavami delovala precej enotno, a prve obletnice ni dočakala v začetni sestavi. Zaradi poročila Komisije za preprečevanje korupcije sta iz koalicije že izstopili DL in DeSUS, medtem ko je SLS izstop napovedala za po koncu februarske seje DZ. Istočasno že govorijo o oblikovanju začasne projektne vlade. Tako zdajšnja vlada svoje druge obletnice najverjetneje ne bo dočakala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin