Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
22.04

Osveženo pred

2 dneva, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

delavci tujci zaposlovanje delovna mesta

Četrtek, 4. 7. 2024, 22.04

2 dneva, 9 ur

Vlada potrdila interventni zakon za upravne enote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Varnost, delavci | Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bodo lahko tujci, takoj ko vložijo vlogo za delovno dovoljenje, že začeli delati. | Foto Shutterstock

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bodo lahko tujci, takoj ko vložijo vlogo za delovno dovoljenje, že začeli delati.

Foto: Shutterstock

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Ta bo po besedah podpredsednika vlade Mateja Arčona med drugim razbremenil najbolj obremenjene upravne enote, med drugim namreč odpravlja krajevno pristojnost pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem.

Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil še, da predlog tudi poenostavlja postopke za zaposlovanje tujcev. Na ministrstvu za javno upravo pa so za STA pojasnili, da bodo lahko tujci, takoj ko vložijo vlogo za delovno dovoljenje, že začeli delati.

Predlog zakona bodo s predlogom za obravnavo po nujnem postopku poslali v DZ, Arčon pa pričakuje, da ga bo do konca prihodnjega tedna potrdil tudi DZ.

Gre za začasen ukrep, ki bo po Arčonovih besedah veljal do 30. septembra.

Arčon: To nima nobene zveze s stavkovnimi zahtevami

O razburjenju sindikatov po torkovi napovedi interventnega zakona glede upravnih enot pa je dejal, da je šlo za šum v komunikaciji in da bodo sindikati s predlogom zakona zadovoljni, saj gre izključno za razbremenitev dela najbolj obremenjenih upravnih enot. "To nima nobene zveze s stavkovnimi zahtevami," je povedal Arčon.

Glede podpisa stavkovnega sporazuma z upravnimi enotami, kjer poteka stavka, je optimističen in zadovoljen. Po njegovih besedah je optimistična tudi vladna pogajalska stran, predvsem zato, ker dogovor sovpada s krovnimi pogajanji. "Tako da so lahko tudi predstavniki sindikatov upravnih enot videli, da vlada misli resno, da misli celovito urediti sistem plač v javnem sektorju," meni.

Na koliko upravnih enotah so se odločili sprejeti predlagani stavkovni sporazum, sicer še ni povsem jasno. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je nazadnje pojasnil, da so predlog stavkovnega sporazuma podprli na 18 upravnih enotah, na osmih pa so se izrekli proti. Kako so se odločili na preostalih, naj bi bilo znano še danes.

Resolucija o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami

Vlada je določila besedilo predloga resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih od 2024 do 2030 ter ga poslala državnemu zboru. Poudarek je na preventivi, zmanjšanju tveganj nesreč in njihovemu preprečevanju ter prizadevanjih za krepitev odpornosti družbe in posameznika na naravne in druge nesreče, so sporočili iz Ukoma po seji vlade.

Novela o odpravi posledic lanske katastrofalne ujme

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic katastrofalne ujme iz avgusta lani. Sprejela je tudi predlog novele zakona o drugem tiru proge Divača–Koper, ki omogoča njegovo dvotirnost, ter se seznanila s strategijo razvoja STA in njenimi finančnimi potrebami za leti 2025 in 2026.

Glavne predlagane spremembe zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic katastrofalne ujme iz avgusta lani se nanašajo na prenos dela nalog za upravljanje nepremičnin za odstranitev in graditev nadomestitvenih objektov na državno družbo DSU, so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje. Cilj predlagane novele je čim hitrejša in učinkovitejša določitev postopkov za pomoč prebivalcem, ki so na seznamu evidentiranih območij ter objektov, predvidenih za odstranitev in gradnjo nadomestitvenih objektov.

Projekt vzporednega tira DivačaKoper

S predlogom novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper se bo poleg nove enotirne proge, ki jo že gradijo, omogočilo izvedbo projekta še vzporednega levega tira. Gradnja se bo začela leta 2026, ocenjena vrednost vzporednega tira pa znaša 354,2 milijona evrov brez DDV.

Strategija razvoja STA

Vlada se je tudi seznanila s strategijo razvoja Slovenske tiskovne agencije (STA) za obdobje 2024–2027 in predlogom državnega sofinanciranja izvajanja javne službe informiranja medijev in javnosti. Za leto 2025 so predvideni stroški za izvajanje javne službe 2,48 milijona evrov, za 2026 pa 2,53 milijona evrov.

Daljnovod v Kočevju in Črnomlju

Izdala je uredbo o državnem prostorskem načrtu za graditev novega dvojnega 110-kilovoltnega daljnovoda v občinah Kočevje in Črnomelj. Daljnovod v dolžini približno 34,5 kilometra bo po navedbah ministrstva za naravne vire in prostor zadostil tudi predvidenemu porastu električne moči in porabe električne energije v jugovzhodnem delu Slovenije.

Odpadne nagrobne sveče

Sprejela je tudi sklep o določitvi deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč pri izvajalcih javne službe zbiranja in upravljavcih pokopališč za obdobje do 30. junija 2025. Družbi Prons je določila 47,54-odstotni delež, družbi Sveko 32,47-odstotnega, družbi Zeos 4,99-odstotnega, družbi Interzero pa 15-odstotnega.

Sprejela je poročilo o uresničevanju odločbe ustavnega sodišča iz julija 2022, ki se nanaša na regulativo na področju nizkofrekvenčnega hrupa.

ESS potrdil delovna dovoljenja za tujce
seja državnega sveta
Novice Ustavno sodišče zavrnilo državni svet glede zaposlovanja tujcev
Ne spreglejte