Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
9.42

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

tujci delavci delodajalci zaposlovanje zakoni Ustavno sodišče Državni svet

Sreda, 3. 4. 2024, 9.42

3 tedne, 6 dni

Ustavno sodišče zavrnilo državni svet glede zaposlovanja tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
seja državnega sveta | Državni svetniki so zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in začasno zadržanje teh določb vložili spomladi 2022, ker da vodijo v nerazumno in nesorazmerno prepoved zaposlovanja tujcev. | Foto STA

Državni svetniki so zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in začasno zadržanje teh določb vložili spomladi 2022, ker da vodijo v nerazumno in nesorazmerno prepoved zaposlovanja tujcev.

Foto: STA

Določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa, ne smejo zaposlovati tujcev, po oceni ustavnega sodišča niso v neskladju z ustavo. Zahtevo za oceno ustavnosti je vložil državni svet, ker naj bi šlo za poseg v svobodo dela in pravico do svobodne gospodarske pobude.

Na podlagi izpodbijane ureditve delodajalec, ki je pravnomočno oglobljen za nekatere prekrške, v obdobju enega, dveh ali petih let od pravnomočnosti izreka globe za prekršek ne sme zaposlovati tujcev. Državni svetniki so zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in začasno zadržanje teh določb vložili spomladi 2022, ker da vodijo v nerazumno in nesorazmerno prepoved zaposlovanja tujcev.

Ureditev sledi javni koristi

Ureditev po oceni ustavnega sodišča ni v neskladju z ustavo. Kot je zapisalo v danes objavljeni odločbi, je treba prepoved zaposlovanja tujcev v teh primerih razumeti kot ukrep, ki naj spodbuja gospodarske subjekte k spoštovanju predpisov. "Namen teh določb je torej preprečevanje zlorab oz. kršitev zakonskih določb v zvezi z zaposlovanjem tujcev in preprečevanje kršitev drugih zakonskih določb, ki jih morajo spoštovati gospodarski subjekti," je zapisalo.

Izpodbijana ureditev ni v neskladju s pravico do svobodne gospodarske pobude, so presodili ustavni sodniki ter dodali, da svoboda dela ne zagotavlja pravice do zaposlitve pri točno izbranem delodajalcu. Izpodbijani ukrep je časovno omejen, prav tako ne pomeni prepovedi zaposlovanja vseh delavcev, so še zapisali. Z izpodbijano ureditvijo se zasleduje javna korist, še piše v odločbi.

Državni svetniki so po drugi strani opozorili, da nekateri izmed prekrškov, v primeru storitve katerih je predvidena prepoved zaposlovanja, ne pomenijo zlorabe niti v njenem osnovnem pomenu. Poleg tega naj bi bile v zakonu zapisane kršitve, zaradi katerih je zaposlovanje tujcev prepovedano, preštevilne, nepregledne in nesorazmerne. S prepovedmi zaposlovanja naj se tudi ne bi zagotavljalo varstva delavcev.

državni svet
Novice Kako državni svet finančno podpira člane in podpornike SDS
delavci, strojegradnja
Novice Državni svet novelo zakona o delovnih razmerjih poslal v ustavno presojo
Odvzete živali
Novice Ustavno sodišče zavrnilo predlog državnega sveta
Odvzete živali
Novice Državni svet zahteva ustavno presojo novel zakona o zaščiti živali in o RTVS
državni svet
Novice Državni svetniki izglasovali odložilni veto na novelo zakona o tujcih
Ne spreglejte