TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
13.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 13.41

8 let, 5 mesecev

ESS potrdil delovna dovoljenja za tujce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ekonomsko socialni svet (ESS) je potrdil predlog o izdaji 24.600 delovnih dovoljenj za tujce za letos. Delodajalci so zahtevali 29.000 dovoljenj.

ESS je sprejel predlog uredbe ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o določitvi kvote delovnih dovoljenj za letos, ki omejuje število tujcev na slovenskem trgu dela. Po uredbi, ki jo mora sprejeti še vlada, bo letos izdanih 24.600 delovnih dovoljenj. V roku meseca dni nov sestanek Predsedujoča ESS, ministrica za delo Marjeta Cotman, je ob opozorilih tako delodajalcev in sindikatov o odprtih vprašanjih na trgu dela predlagala dopolnitev sklepa, po katerem se bodo tako v roku meseca dni sestali delodajalci in republiški zavod za zaposlovanje ter sindikati in inšpektorat za delo.

Največ potreb v gradbeništvu, gostinstvu ter prometu in zvezah

Delodajalci so v razpravi zahtevali, da bi se kvota dovoljenj povišala na 29.000. Največ potreb naj bi bilo v gradbeništvu, gostinstvu ter prometu in zvezah. Višja kvota je po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta nujna, saj je "na določenih segmentih, kjer so največje potrebe, trg dela praktično prazen".

ZSSS proti zvišanju kvote Sindikati so zvišanju kvote nasprotovali, pri čemer je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menila, da bi bilo dovolj okoli 20.000 dovoljenj, ostali sindikati pa so pristali na predlog ministrstva.

Lani je izhodiščna kvota znašala 18.500 delovnih dovoljenj, nato so jo junija zvišali na 24.500, novembra pa ob nasprotovanju sindikatov še na 29.500.

Ne spreglejte