Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2023,
11.17

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje presejalni test rak prostata vlada

Sobota, 1. 4. 2023, 11.17

1 leto, 1 mesec

Vlada podprla uvedbo novega programa za odkrivanje raka prostate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

2

rak prostate | Kot enega izmed sklepov so navedli tudi, da lahko uvedba organiziranega presejanja za raka prostate, ob izpolnjevanju določenih pogojev, dokazano pripomore k znižanju stopnje umrljivosti moških za rakom prostate. | Foto Shutterstock

Kot enega izmed sklepov so navedli tudi, da lahko uvedba organiziranega presejanja za raka prostate, ob izpolnjevanju določenih pogojev, dokazano pripomore k znižanju stopnje umrljivosti moških za rakom prostate.

Foto: Shutterstock

Vlada je podprla uvedbo novega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka prostate kot odgovor na sklep državnega sveta. Slednjega so sprejeli na posvetu Zgodnje odkrivanje raka prostate s presejalnim programom. Novi presejalni programi se bodo uvajali premišljeno in postopoma, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Decembra 2022 je bilo sprejeto novo priporočilo Sveta EU, ki predvideva nadaljnje raziskovanje in postopno uvedbo novih programov, med drugim tudi za raka prostate. Vlada in ministrstvo v skladu z novim priporočilom EU podpirata premišljeno in postopno uvajanje novih priporočenih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka prostate, so zapisali.

Potrebno ni bilo okrepiti primarne in sekundarne preventivne aktivnosti

Na posvetu v državnem svetu so med drugim sklenili, da bi bilo treba okrepiti primarne in sekundarne preventivne aktivnosti, s ciljem zmanjševanja pojavnosti raka prostate, ali omilitve njegovih posledic. Poudarili so tudi, da je aktivno vključevanje uroloških pacientov v odločitve o načinu zdravljenja svoje bolezni in spremljanje svojega psihofizičnega stanja po uradnem koncu zdravstvene obravnave ključno pri zagotavljanju boljše kakovosti njihovega življenja.

Kot enega izmed sklepov so navedli tudi, da lahko uvedba organiziranega presejanja za raka prostate, ob izpolnjevanju določenih pogojev, dokazano pripomore k znižanju stopnje umrljivosti moških za rakom prostate. Opozorili pa so, da oportunistično oziroma priložnostno presejanje za raka prostate po ugotovitvah stroke lahko prinese več škode kot koristi.

Ministrstvo v sodelovanju s strukturami državnega programa obvladovanja raka in komisijo za presejalne programe že izvaja aktivnosti v podporo premišljeni uvedbi vzdržnega organiziranega populacijskega presejanja za raka prostate v Sloveniji, so zapisali na ministrstvu. Ob tem so še dodali, da vlada podpira uvajanje novih presejalnih programov v skladu z usmeritvami priporočila EU in stroke.

rak
Novice Rak pljuč in prostate – Slovenija pred uvedbo novih presejalnih programov #video
Zdravniki UKC
Novice Fides vztraja: Če plačni steber ne bo oblikovan do 1. aprila, nadaljujemo s stavko
magnetna resonanca
Novice Ministrstvo: Težav z dobavo naprav za magnetno resonanco ne bo #video
Ne spreglejte