SiolNET. Novice Slovenija
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada izdala uredbo za podelitev koncesij za sežigalnice

0,04

termometer

Odpadki | Slovenija po njihovih navedbah na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo ni samozadostna in je odvisna od objektov v tujini. | Foto: STA
Slovenija po njihovih navedbah na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo ni samozadostna in je odvisna od objektov v tujini. Foto: STA

Vlada je danes izdala uredbo o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, ki podrobneje predpisuje dejavnost opravljanja službe sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov. Uredba predvideva podelitev koncesij za opravljanje te službe za 30 let.

Uredba predpisuje izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov, določa način njenega opravljanja, pogoje za zagotavljanje in uporabo storitev javne službe, pravice in obveznosti uporabnikov ter nadzor nad določbami izvajanja državne javne službe in koncesije, ki ga v okviru svojih pristojnosti opravljata okoljsko ministrstvo in inšpektorat, so po dopisni seji vlade sporočili z urada za komuniciranje.

Uredba določa, da je predmet državne javne službe sežiganje gorljivih frakcij komunalnih odpadkov, ki so nastali na območju Slovenije in niso primerni za recikliranje ali ponovno uporabo. "Gre za odpadke, ki nastanejo pri mehanski obdelavi mešanih komunalnih odpadkov v okviru izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov," so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Alenka Bratušek. Marjan Šarec Novice Preberite, kaj Šarcu in Bratuškovi ponuja Golob #video Bencinska Posel danes Vlada spet znižala cene goriv, a le do tega datuma

Slovenija odvisna od objektov v tujini

Slovenija po njihovih navedbah na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo ni samozadostna in je odvisna od objektov v tujini. "To potrjuje podatek o izvozu v postopke termične obdelave v tujino približno 165 tisoč ton leta 2017, leta 2018 pa že preko 210 tisoč ton," so dodali na ministrstvu.

Koliko koncesij bi država podelila, iz današnjega sporočila ni razvidno, po predlogu uredbe, ki je objavljen med vladnimi gradivi, pa bi javno službo sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov izvajale največ štiri sežigalnice, pod pogojem, da so sposobne zagotavljati izvajanje storitev državne javne službe v skladu z uredbo. Te bi sprejemale odpadke iz centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, ki jih določi vlada. Koncesija bi se podelila na podlagi javnega razpisa.

s Novice V treh urah naredil to, za kar DVK potrebuje "nekaj sto ljudi in nekaj mesecev" #video

Pogoj za dodelitev koncesije je uporaba najboljših razpoložljivih tehnologij

Okoljski minister Andrej Vizjak je ob februarskem obisku Toplarne Celje, kjer s sežiganjem komunalnih odpadkov soproizvajajo toploto in elektriko, dejal, da so interes za to poleg v Celju izrazili v Ljubljani, Mariboru in Kočevju. Dodal je, da bo predpogoj za dodelitev koncesije to, da bodo naprave uporabljale najboljše razpoložljive tehnologije.

Borut Pahor, Robert Golob Novice Pahor menjava veleposlanike. Golob: Preveč so povezani z dosedanjo vlado.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin