Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2022,
20.31

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Robert Golob pogovori vlada gospodarstvo podjetje energija elektrika

Torek, 15. 11. 2022, 20.31

1 leto, 5 mesecev

Vlada gospodarstvenike pozvala k pogovorom o dobavi električne energije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Elektrika. Energija. | Poleg sprejemanja različnih ukrepov si vlada prizadeva tudi posredovati informacije, ki bi pripomogle k čim boljši obveščenosti in za slovensko gospodarstvo zanesljivejši ter cenovno vzdržni oskrbi z energijo, so še zapisali na uradu vlade za komuniciranje. | Foto Guliverimage

Poleg sprejemanja različnih ukrepov si vlada prizadeva tudi posredovati informacije, ki bi pripomogle k čim boljši obveščenosti in za slovensko gospodarstvo zanesljivejši ter cenovno vzdržni oskrbi z energijo, so še zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Foto: Guliverimage

Vlada predstavnike gospodarstva poziva, naj aktivno pristopijo k pogovorom z dobavitelji električne energije. Pridobijo naj več ponudb in pristopijo k pogovorom za sklepanje pogodb, na podlagi katerih bodo lahko sprejeli utemeljene odločitve za zagotovitev varne in cenovno dostopne oskrbe leta 2023, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kot so danes dodali na uradu, vlada zaradi negotovih razmer na energetskih trgih z različnimi deležniki, tudi dobavitelji, sodeluje z namenom izmenjave informacij in iskanja najboljših rešitev za to, da prebrodimo to zahtevno obdobje.

Do zdaj je vlada sprejela že več ukrepov, ki naj bi tako prebivalcem kot podjetjem pomagali blažiti posledice energetske in prehranske draginje. Med drugim je za čas od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Konkretno malim, srednjim in velikim podjetjem je v skladu z zakonom o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina na voljo sofinanciranje stroškov teh dveh energentov nad dvakratnikom dviga cen. Pomoč velja za obdobje od letošnjega 1. junija do 31. decembra, skupaj je vredna 80 milijonov evrov. Vloge so morala podjetja prek spletne aplikacije oddati Javni agenciji Spirit Slovenija najpozneje do danes.

Najpozneje do danes so lahko mikro, mala in srednje velika podjetja oddala tudi vloge za ugodna krizna likvidnostna posojila, ki jih je v začetku oktobra v skupni višini 32 milijonov evrov razpisal Slovenski podjetniški sklad. Za prizadeta podjetja je predvidenih še šest milijonov evrov likvidnostnih posojil, ki jih bo Slovenski podjetniški sklad razpisal predvidoma v začetku leta 2023.

Premier Robert Golob je na primer v začetku oktobra ob predstavitvi proračunskih dokumentov v DZ vse javne zavode in podjetja pozval, naj s sklepanjem pogodb o dobavi energentov za leto 2023 še počakajo. "Ne sklepajte nobenih pogodb za prihodnja leta do konca tega meseca, ker bodo pogoji kasneje ugodnejši in takrat boste tudi vsi v gospodarstvu lahko videli, pod kakšnimi pogoji lahko načrtujete svoje delovanje in v kakšnem obsegu," je dejal.
Jedrska elektrarna Isar 2
Novice Zdaj je potrjeno: Nemčija podaljšuje obratovanje treh jedrskih elektrarn
Premogovnik Velenje
Novice Premogovnik Velenje podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga
Janez Kopač
Novice Janez Kopač: To nespametno investicijo Jankovića bomo Ljubljančani plačali po volitvah #intervju
ogrevanje, položnica, stroški
Novice Prva izplačila energetskega dodatka prihodnji teden
Matej Tonin, NSi.
Novice Tonina zanimal poslovni model GEN-I
Elektrika. Energija. Krško. Jedrska elektrarna.
Novice Avstrija bo za energetska podjetja uvedla davek na izredne dobičke
 
Ne spreglejte