Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
18.01

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

vlada sredstva izguba RTV Slovenija

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 18.01

5 mesecev

Vlada bo dodatno financirala RTV: letos bodo prejeli pet milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
RTV SLO | RTVS je imela do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube. | Foto STA

RTVS je imela do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube.

Foto: STA

Vlada bo za letošnje in prihodnje leto Radioteleviziji Slovenija (RTVS) zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Za kakšna sredstva gre, niso razkrili. Kot so zapisali, pa vlada od vodstva zavoda pričakuje, da bo aktivno pristopilo k reševanju stanja. Po poročanju Televizije Slovenija naj bi vlada za financiranje programov za narodnosti za letos zagotovila dodatnih pet milijonov evrov, prihodnje leto pa 10 milijonov evrov. Prav tolikšna, torej deset milijonska, bo tudi letošnja izguba. 

"Odkar je uprava nastopila funkcijo, prva zares dobra novica in po več vladah, ki so obljubljale pomoč RTV, je to prva realizirana obljuba, tako da je to za RTVS in predvsem za vse naše uporabnike bralce, gledalce, poslušalce zelo dobra novica," je vladno odločitev za MMC komentiral predsednik uprave Zvezdan Martič.

"Brez tega denarja bi mi lahko samo odstopili oziroma pakirali kovčke, finančna luknja v tem letu je prevelika, na meji nelikvidnosti, programskega načrta pa tudi v najbolj okrnjeni različici za prihodnje leto ne bi mogli narediti," je opisal brezupen položaj. Po njegovih besedah je vladna poteza šele začetek. "Kot je v samem dopisu tudi napisala vlada, smo sedaj na potezi mi na RTVS, da najdemo boljše, učinkovitejše načine poslovanja, ustvarjanja vsebin, seveda pa se bomo še naprej pogovarjali z vlado, da nam pomaga še na kakšen drugačen način," je po poročanju MMC dodal Martić.

Predstavniki ministrstev so se večkrat sestali s člani uprave 

V Ukomu so pojasnili, da so se zaradi finančnega položaja javnega zavoda RTVS predstavniki ministrstev za finance in kulturo večkrat sestali s člani uprave. Po proučitvi stanja pa je bilo dogovorjeno, "da bo vlada za letošnje in prihodnje leto zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje države".

Ob tem so v Ukomu napovedali, da bosta generalni sekretariat vlade oz. urad za narodnosti o nadaljnjih korakih v zvezi s financiranjem in višino sredstev obvestila RTVS.

RTVS naj bi imela 10,5 milijona izgube 

Kot so ob tem izpostavili, pa dolgoletne krize RTVS ne bo mogoče odpraviti le s posamičnimi interventnimi ukrepi, zato vlada pričakuje, "da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTVS kot sodobnega medijskega servisa".

RTVS je imela do oktobra 7,2 milijona evrov izgube, letošnje leto pa naj bi po ocenah končali z 10,5 milijona evrov izgube.

Iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je razvidno, da naj bi letos RTVS po pogodbi z uradom za narodnosti dobila 2,1 milijona evrov, celotni odhodki programa manjšin pa so za letos načrtovani v višini 11,6 milijona evrov, kar pomeni 18-odstotno pokritost odhodkov.

Robert Golob
Novice Premier Robert Golob po uspešni operaciji nazaj v službi
Robert Golob
Novice Vlade prvič ne podpira več kot polovica vprašanih
Simfonični orkester RTV Slovenija
Novice Sindikat RTV Slovenija ogorčen nad morebitno ukinitvijo glasbene produkcije
Peter Gregorčič, Matej Avbelj
Novice Gregorčič in Avbelj: Uprava RTVS je umaknila pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTVS
Ne spreglejte