Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
7.36

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

Natisni članek

anketa Mediana raziskava priljubljenost vlada Robert Golob

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 7.36

5 mesecev

Vlade prvič ne podpira več kot polovica vprašanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81
Robert Golob | Glede na raziskavo delo vlade podpira 28,4 odstotka anketiranih, kar 55,4 odstotka jih dela vlade ne podpira. | Foto STA

Glede na raziskavo delo vlade podpira 28,4 odstotka anketiranih, kar 55,4 odstotka jih dela vlade ne podpira.

Foto: STA

Delež tistih, ki ne podpirajo vlade Roberta Goloba, je glede na raziskavo Mediane za POP TV največji do zdaj in prvič čez polovico, nad 55 odstotkov. Podpora vladi, največji vladni stranki Gibanje Svoboda in samemu predsedniku vlade tako že tretji mesec zapored strmo pada. 

Glede na raziskavo delo vlade podpira 28,4 odstotka anketiranih, kar 55,4 odstotka jih dela vlade ne podpira, 16,2 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih. 

Na volitvah bi zmagala stranka SDS

Če bi bile volitve jutri, bi zmagala stranka SDS, ki bi jo volilo 22 odstotkov anketiranih, kar je sicer dober odstotek manj kot prejšnji mesec (23,7 odstotka). Strmo je upadla podpora največji vladni stranki Gibanje Svoboda, in sicer z 18,6 na 13,4 odstotka. Stranko SD bi volilo 8,4 odstotka (oktobra 7,4 odstotka), Levico 3,9 odstotka (oktobra 3,4 odstotka), NSi pa 3,8 odstotka vseh anketiranih (oktobra 5,3 odstotka).

Kar četrtina vseh anketirancev ne ve, koga bi volili, kar je največ v mandatu te vlade. Desetina ne bi izbrala nobene stranke, 2,3 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, 0,7 odstotka pa bi oddalo prazno glasovnico.

Na vrhu priljubljenosti med politiki je še naprej predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledi ji Anže Logar, ki je v petek odstopil z mesta predsednika sveta SDS, česar anketirani še niso vedeli. Na tretjem mestu je gospodarski minister Matjaž Han. Sledijo mu strankarski kolegici Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon, evropska poslanka Ljudmila Novak in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. 

Največ mest na lestvici priljubljenosti je pridobil finančni minister Klemen Boštjančič, ki se je povzpel za šest mest in je deveti. Janez Janša je napredoval za eno mesto in je na 12. mestu. Matej Tonin je izgubil štiri mesta, največ od vseh pa premier Robert Golob, ki je s četrtega padel na 16. mesto. Zadnji na lestvici priljubljenosti je minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec.

Javnomnenjsko telefonsko in spletno raziskavo je Inštitut Mediana za POP TV opravil na vzorcu 714 polnoletnih prebivalcev.

Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Vox populi: Podpora vladi in premierju padla, vse več neopredeljenih
Ustanovitev društva Platforma Sodelovanja. Anže Logar Eva Irgl Romana Jordan
Novice Anže Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS #video
Robert Golob, Janez Janša
Novice Na volitvah bi zmagala stranka SDS, katastrofalec padec Goloba
Ne spreglejte