Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme vročina nevihta

Petek, 9. 8. 2013, 8.02

8 let

Video in foto: Pod Golovcem zagorela hiša, veter dvigoval strehe ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po večjem delu Slovenije so se razbesnela neurja. Udari strel so povzročili nekaj požarov, veter je odnašal strehe in podiral drevesa.

Neurja so svojo pot začela v Loški dolini, kjer so presegla prag radarske odbojnosti, ki nakazuje možnost močnejših nalivov, močnejših sunkov vetra in toče. Nevihta se je kasneje pomaknila proti Ljubljanski kotlini, kasneje proti vzhodu in sedaj severovzhodu. Gasilci imajo po nevihti v Ljubljani precej dela Ljubljansko kotlino je okoli 15. ure zajelo neurje z močnimi sunki vetra in nalivi. V Elektru-Slovenija sicer niso zaznali večjih težav z izpadi elektrike, so pa precej dela imeli gasilci. Močan veter je v Ljubljani in drugod po Sloveniji dvignil nekaj streh, tudi v nakupovalnem središču v prestolnici. V Ljubljani pod Golovcem je zagorela hiša. Požar na stavbi pod Golovcem so pogasili gasilci. Po prvih informacijah naj bi šlo za udar strele. Prve ugotovitve sicer kažejo, da je v požaru nastalo za nekaj 10.000 evrov škode, poškodovan po do sedaj znanih podatkih ni nihče. Po nekaterih informacijah naj bi zagorelo tudi na Vrhovcih. Na Dolenjskem toča Na novomeški izpostavi uprave za zaščito in reševanje so povedali, da je na večjem območju Dolenjske padala toča. V kraju Slepšek pri Mokronogu je toča razbila streho gospodarskega objekta, o drugih večjih posledicah pa na upravi nimajo podatkov. Prav tako ni znana morebitna škoda, ki bi jo toča povzročila na poljščinah. Tudi z območja Ribnice poročajo o toči.

Kasneje se je nebo razbesnelo še nad vzhodno Slovenijo. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje, so udari strel povzročili nekaj požarov, podrtih je bilo več dreves. V občini Majšperk je okoli 300 odjemalcev ostalo brez električne energije. Močnejše nevihte so bile tudi v severovzhodni Sloveniji.

Kot so povedali na upravi za zaščito in reševanje, je neurje povzročilo izpad električne energije tudi v Občini Ptuj, a število prizadetih odjemalcev še ni znano.

Na Goričkem je toča padala kar pol ure, poročajo mediji.

Padavine bodo jutri ponehale, najpozneje na območju Kočevskega in Bele krajine. Veter, ki bo zapihal ob prehodu hladne fronte, bo slabel. Jutri nas čaka sončen dan, s temperaturami od 24 do 29 stopinj Celzija, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Po izjemno vročem tednu, ko je padlo tudi nekaj vročinskih rekordov, se je ozračje tako začelo hladiti. Prihodnji teden bodo temperature znosnejše, v torek bo spet nekaj dežja. V prihodnjem tednu naj bi dnevna temperatura po trenutnih izračunih Arsa ostala pod 30 stopinjami Celzija.

Tako je bilo med neurjem v Ljubljani:

Največ temperaturnih rekordov v soboto in četrtek

Lokalne temperaturne rekorde je v tem vročinskem valu, ki je že tretji to poletje, doseglo več mest po državi. Največ jih je padlo v soboto in četrtek, ko je bil tudi najbolj vroč dan, odkar se v Sloveniji meri temperaturo.

V Cerkljah ob Krki se je tako živo srebro povzpelo na 40,8 stopinje Celzija, s čimer je bila presežena najvišja do zdaj izmerjena temperatura v Sloveniji. Dozdajšnja rekordna temperatura je bila 40,6 stopinje Celzija, izmerjena v Črnomlju 5. julija 1950. Rekordi so padli še v šestih krajih, tudi v Ljubljani, kjer so izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Temperaturni rekordi so bili izmerjeni še v Mariboru, kjer se je živo srebro povzpelo do 39,6 stopinje Celzija), Celju, kjer se je ustavilo pri 39,7 stopinje, Kočevju, kjer je termometer pokazal 37,9 stopinje, Lescah, kjer se je segrelo do 36,4 stopinje, Postojni, kjer je bilo največ 36,5 stopinje, in na Brniku, kjer se je živo srebro dvignilo na 38,1 stopinje Celzija.

Ne spreglejte