Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2024,
11.32

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

tveganje zaščita strela nepremičnine potres zavarovanje Slovenija poplave

Petek, 31. 5. 2024, 11.32

2 tedna, 6 dni

Veste, kakšno je tveganje za nepremičnino ob poplavi, toči, udaru strele ali potresu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Poplave | Zavarovanci lahko preverijo stopnjo izpostavljenosti svoje nepremičnine poplavi, toči, udaru strele in potresu. | Foto STA

Zavarovanci lahko preverijo stopnjo izpostavljenosti svoje nepremičnine poplavi, toči, udaru strele in potresu.

Foto: STA

Kako bi najustrezneje zavarovali svojo nepremičnino pred naravnimi nesrečami, kot so bile na primer lanske uničujoče poplave, lahko po novem preverite v okviru digitalne poslovalnice pri naši vodilni zavarovalnici, kjer boste našli odgovor tudi na to, kako prepoznati nevarnost in katera zavarovanja izbrati, da bodo v največji mogoči meri zagotavljala finančno varnost v primeru škode. 

Za vse naslove nepremičnin, vnesene v digitalno poslovalnico i.triglav, so pri pri Zavarovalnici Triglav dodali oceno tveganja za naravne nesreče. Preveriti je mogoče stopnjo tveganja za naravne pojave, kot so poplava, toča, udar strele in potres.

V primeru ocene, da obstaja za določeno nepremičnino visoka stopnja tveganja za posamezno nevarnost, je priporočljivo, da zavarovanci preverijo kritja in zavarovalne vsote ter se ustrezno zavarujejo. Če zavarovanja še nimajo, ga lahko sklenejo neposredno v i.triglavu ali pri svojem zavarovalnem zastopniku. Če imajo dom že zavarovan, a nimajo ustreznega dodatnega kritja (npr. za poplavo ali potres), pa se morajo obrniti na svojega zastopnika.

Barvna lestvica prikazuje stopnjo tveganja 

Stopnja tveganja je prikazana s tremi barvami: rumeno, rdečo in oranžno. 

Rumena je oznaka za minimalno tveganje, rdeča pomeni največje mogoče tveganje.

Za ogled ocene tveganja mora imeti posameznik sklenjeno vsaj eno zavarovanje, ki ni nujno zavarovanje nepremičnine. | Foto: Zavarovalnica Triglav Za ogled ocene tveganja mora imeti posameznik sklenjeno vsaj eno zavarovanje, ki ni nujno zavarovanje nepremičnine. Foto: Zavarovalnica Triglav

Kdo zagotavlja podatke?

Zavarovalnica podatke o tveganju za določene nevarnosti nepremičnine črpa iz različnih virov, kot so poplavne karte agencije za okolje, statističnega urada in Geološkega zavoda Slovenije. Poleg tega so za oceno tveganj pomembni dejavniki tudi škodna pogostost in škodni dogodki, ki jih zavarovalnica že več let celovito spremlja in analizira.

"Po lanskoletnih ujmah in poplavah smo se odločili, da oceno, ki jo imamo izračunano za vse nepremičnine v Sloveniji, damo na voljo tudi strankam, da se lahko bolj zavedajo tveganj za svoj dom in ustrezno prilagodijo zavarovanja," je pojasnil Matej Ferlan, izvršni direktor premoženjskih zavarovanj pri zavarovalnici.

Ocena ne predstavlja popolne zanesljivosti tveganja, ampak informativni prikaz, ki je stranki v pomoč pri sklepanju ustreznega zavarovanja.

Tretjina nepremičnin v lasti fizičnih oseb brez zavarovanja

V naravnih in drugih nesrečah lahko ostanemo tudi brez doma, zato v zavarovalnici poudarjajo pomen ustreznega zavarovanja nepremičnin. Zavedanje o tem je še vedno prenizko, kar kaže podatek, da tretjina nepremičnin v lasti fizičnih oseb ni zavarovana za nobeno nevarnost.

"Dom je neprecenljiv, zato ga velja (za)varovati. Ključno je, da si ob sklepanju zavarovanja vzamete čas in premislite o tem, katerim nevarnostim je vaš dom najbolj izpostavljen in v kolikšni meri. Na podlagi tega izberite primerno zavarovanje. Pozorni bodite na to, ali so zavarovalna kritja za nevarnosti vključena in v kakšnem znesku so krita. Preverite, ali lahko zavarovalne vsote za posamezne nevarnosti povišate, če ocenjujete, da je to potrebno. Z zavarovalnim zastopnikom lahko razjasnite morebitne dileme in pridobite celovito informacijo o izboru zavarovanja. Če poznate tveganja, ste v prednosti, saj ste lahko bolje pripravljeni tudi na tisto, česar ne morete preprečiti," je še dejal Ferlan.

 

Luče
Novice Tako je slovenski policist pomagal družini iz Belgije, ki je zaradi poplav ostala ujeta #foto
Izpoved domačina iz Luč
Novice Grozovite izpovedi domačinov, ki so izgubili vse #video
Poplave
Novice Prizori, ki dajo misliti: kraji polni smeti, ljudje na ulice znosili svoje imetje #foto #video
poplave, Domžale
Novice Slovenija utrpela najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, ceste ponekod še vedno zaprte
Poplave
Novice Četrta žrtev ujme: na obrežju Save našli moško truplo
Reka
Novice Zgodovinski rekordi: reke še niso imele takšnih pretokov
Tacen, poplava
Sportal Obupan glas: Vse je šlo, vse! #video
Ne spreglejte