Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ebola Sierra Leone virus bolezen smrt

Torek, 25. 8. 2015, 10.52

4 leta, 11 mesecev

Veliki poraz ene izmed najnevarnejših virusnih bolezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdravstveni delavci v Sierri Leone, kjer je ebola vzela kar 4.000 življenj, so sporočili, da so iz bolnišnice odpustili še zadnjega bolnika z ebolo.

To bi lahko pomenilo konec smrtonosnega virusa v tej državi, a morajo za to počakati še 42 dni, v tem obdobju pa ne smejo odkriti novega primera okužbe.

Še zadnji bolnik s to boleznijo je bila po poročanju AP 40-letna Adama Sankoh, ki se je okužila, potem ko je zaradi bolezni umrl njen sin.

"Boj z ebolo še ni končan. To povejte tudi članom svoje skupnosti," je predsednik Ernest Bai Koroma dejal ženski, potem ko so jo izpustili iz bolnišnice.

Vse se je začelo v Gvineji Če bi Sierra Leone tudi uradno razglasila konec virusa ebole, bi to pomenilo, da je ta smrtonosna bolezen prisotna le še v eni državi, in sicer Gvineji, kjer se je vse skupaj začelo in kjer je zaradi bolezni od takrat umrlo nekaj več kot 2.500 ljudi. Nazadnje je konec ebole maja letos razglasila Liberija.

Uradno je virus ebole izbruhnil februarja 2014 v Gvineji, nato pa se je razširil še v sosednje države: Liberijo, Sierro Leone, Mali, Senegal in tudi v Nigerijo.

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je zaradi virusa umrlo 11.299 ljudi, primerov okužb pa je bilo 27.988. Med žrtvami so bili tudi zdravstveni delavci, posamezne primere pa so zaznali tudi v nekaterih evropskih državah, med katerimi so Španija, Velika Britanija, Nemčija, Italija in druge.

Dva suma tudi v Sloveniji V Sloveniji je bila ocena tveganja za pojav ebole na nizki ravni, zato večjega preplaha ni bilo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so takrat prebivalcem Slovenije odsvetovali vsa nenujna potovanja v Gvinejo, Liberijo in Sierro Leone ter izdali nasvete, kako ravnati, če se tja kljub temu odpravljajo.

Primera ebole v Sloveniji sicer nismo zaznali, smo pa imeli dva suma. Prvega oktobra lani, ko so policisti z Raven na Koroškem obravnavali dva ilegalna prebežnika, od katerih je eden bolehal za vročinsko boleznijo. V tem primeru se je hitro izkazalo, da gre za lažni alarm.

Prvi resen sum na ebolo pa smo imeli aprila letos, ko so v UKC Ljubljana sprejeli bolnika, ki se je pred prihodom v Slovenijo zadrževal v predelih Afrike, kjer je bila še prisotna ebola, in po prihodu domov zbolel za vročinsko boleznijo. To sta tudi dva osnovna kriterija, ki sta potrebna za sum na ebolo.

Takrat so bolnika ustrezno izolirali in ga po dveh negativnih testih odpustili iz bolnišnice, saj sta ta pokazala, da pacient ebole nima, zgodba o eboli v Sloveniji pa je bila s tem končana.

Ne spreglejte