Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
19.30

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

Natisni članek

promet promet Zoran Janković Mestna občina Ljubljana

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 19.30

6 mesecev

Ljubljanski mestni svetniki potrdili nov prometni režim v soseskah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00
stanovanja Koseze | Občina bo lahko odslej določila območja za pešce v soseskah, kjer bo veljal režim popolne prepovedi motornega prometa razen v dostavnem času med 6. in 8. uro.  | Foto Vid Ponikvar

Občina bo lahko odslej določila območja za pešce v soseskah, kjer bo veljal režim popolne prepovedi motornega prometa razen v dostavnem času med 6. in 8. uro.

Foto: Vid Ponikvar

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili spremembe odloka o urejanju prometa, ki ga je občina dopolnila s predpisi za uvedbo posebnega prometnega režima na območjih za pešce znotraj stanovanjskih sosesk. Tam bo od odslej motorni promet popolnoma prepovedan. V razpravi so nov režim podprli tudi svetniki opozicije.

Občina bo lahko odslej določila območja za pešce v soseskah, kjer bo veljal režim popolne prepovedi motornega prometa razen v dostavnem času med 6. in 8. uro. Uvedli bodo tudi plačilo občinske takse za uporabo dostavnih mest znotraj območja za pešce. Režim popolne prometne zapore na površinah za pešce je občina testno uvedla v stanovanjski soseski Koseški bloki.

Na območjih za pešce v soseskah bo promet dovoljen pešcem, kolesarjem in uporabnikom posebnih prevoznih sredstev, kot so električni skiroji, reševalnim, gasilskim, policijskim vozilom, vozilom zaščite in reševanja, vojaške policije, mestnega redarstva, vzdrževalcev cest, vozilom Voke Snage ter vozilom zdravstvenih delavcev, socialnih služb, invalidskih organizacij in invalidov. Poleg tega predlog sprememb odloka predvideva možnost pridobitve posebne dovolilnice za vozila zaradi izvajanja določenih del.

Svetniki tudi o novem potniškem centru

Mestni svetniki so potrdili tudi lokacijsko preveritev na območju Potniškega centra Ljubljana, ki zajema površine ob Vilharjevi cesti, podhod pod tiri in površine ob Trgu Osvobodilne fronte in omogoča individualna odstopanja od prostorskih izvedbenih pogojev.

S tem so omogočili ureditev severnega in južnega terminala Avtobusne postaje Ljubljana, povezavo med avtobusno in železniško postajo z nadhodom nad tiri in odstranitev objekta uprave Slovenskih železnic ter na istem mestu gradnjo južnega terminala avtobusne postaje.

Svetnica Levice Petra Blajhribar Kubo je v razpravi povedala, da se potniški center podreja zasebnim interesom, kar kaže tudi neprimerna lokacija avtobusne postaje. Svetnica Vesne Jasminka Dedić pa je opozorila na pomanjkanje sistemskega pristopa pri načrtovanju potniškega centra.

Svetnik liste Glas za otroke in družine Aleš Primc meni, da bi v predlogu potniškega centra morali načrtovati tudi vozlišče hitre mestne železnice, ki je rešitev za prometne zamaške v prestolnici. Samostojni svetnik Jožef Horvat pa je dejal, da v predlogu na območju avtobusne postaje pogreša postajo mestnega potniškega prometa.

Potniški center Ljubljana (PCL) z Emoniko
Novice Ljubljana v dobrih dveh letih do dolgo pričakovanega potniškega centra #video

Vrtca v črnuški soseski Lagom ne bo

Investitor črnuške soseske Lagom, družba ZL Living, pa je občino zaprosila, da mu v sklopu soseske ne bi bilo treba urediti prostora za vrtec. Občina ocenjuje, da gradnja vrtca ni potrebna in da otrokom iz soseske prostor lahko zagotovi z obstoječimi zmogljivostmi javnih vrtcev.

Bo pa moral investitor po spremembi lokacijske preveritve namesto vrtca zgraditi dodatna oskrbovana stanovanja. Najmanj 900 kvadratnih metrov zunanjih površin pa bo moral nameniti za uporabo stanovalcev v oskrbovanih stanovanjih.

Proti lokacijski preveritvi so glasovali opozicijski svetniki. V razpravi je Horvat opozoril, da so črnuški vrtci polni. Meni, da nova stanovanja pomenijo nove otroke, ki bodo potrebovali vrtec, potrditev lokacijske preveritve pa bi pomenila veliko mladih družin, ki bi morale otroke voziti po vsej Ljubljani.

Z njim se je strinjal tudi Primc, ki je dejal, da je to še en v vrsti ukrepov, ki je usmerjen proti družinam in otrokom. Naštel je, da so vrtci v Ljubljani že zdaj skoraj povsem zasedeni, število prebivalcev Ljubljane se povečuje, prebivalci, ki se priseljujejo v novozgrajene soseske, pa pričakujejo, da bo v bližini vsa osnovna infrastruktura, kamor spada tudi vrtec.

Svetnica SDS Darinka Kovačič je dejala, da je tudi tu prevladal ekonomski interes, saj v obrazložitvi piše, da je realizacija vrtca povezana z nesorazmernimi stroški investitorja in mestne občine. Blajhribar Kubova pa je dodala, da se med otroki, ki hodijo skupaj v vrtec in živijo v isti soseski, ustvarja skupnost. "Če bodo starši vozili svoje otroke na različne konce, pa te skupnosti ne bo," je opozorila.

Župan Zoran Janković je povedal, da občina za predšolsko in šolsko vzgojo namenja tretjino proračuna, ljubljanski vrtci in šole pa da so nadstandardni. Pri sprejemanju otrok v vrtec upoštevajo bližino doma ali bližino službe staršev.

Mestni svetniki so sprejeli tudi predlog odloka o podelitvi koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v mestni občini. Brez odloka namreč ni mogoče objaviti razpisa za dodelitev koncesij. Konec januarja 2024 se bo upokojila zdravnica, ki prek koncesije opravlja 0,85 programa družinske medicine, ob tem je predvidena tudi širitev za en program zobozdravstva odraslih. Ker Zdravstveni dom Ljubljana ne more izvajati zdravstvene dejavnosti v navedenem obsegu, se lahko izvajanje zagotovi zgolj s podelitvijo koncesije.

Primc s podporniki protestiral zaradi kanala C0

Tudi pred tokratno sejo je sicer potekal protest v organizaciji svetnika stranke Glas za otroke in družine Aleša Primca, na katerem Primc s podporniki med drugim opozarja na po njegovem mnenju nevaren kanal C0.

Zoran Janković
Novice Začetek ogrevalne sezone: kakšne bodo cene?
Zoran Janković
Novice Janković po bakladi: V primeru pritožb meščanov se jim bom opravičil
otroci, vrtec, otroška igra
Novice Cena vrtca v Ljubljani za starše v povprečju 15 odstotkov višja
Ne spreglejte