Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
14.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

17

Natisni članek

Silvo Berdajs Slovenske železnice sindikati

Torek, 10. 4. 2018, 14.00

6 let

Sindikalist Silvo Berdajs odstopil z nadzornih funkcij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

17

Kljub zaupnici in večinski podpori sindikatov na Slovenskih železnicah je predsednik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb Silvo Berdajs odstopil iz nadzornih funkcij podjetja. Na Siol.net smo pred časom ekskluzivno objavili posnetek telefonskega pogovora, v katerem je Berdajs grozil enemu od zaposlenih, ker ta v sindikalni vojni z drugim sindikalistom Albertom Pavličem ni želel prestopiti v njegov tabor.

"Kljub zaupnici in večinski podpori zaposlenih sem se odločil, da za umiritev razmer na SŽ odstopim z nadzornih funkcij. Takšno odločitev sem sprejel po tehtnem premisleku, v dobro podjetja in vseh železničark in železničarjev," je v izjavi za javnost zapisal sindikalist Silvo Berdajs

Berdajs je sedel v nadzornih svetih SŽ, SŽ - Infrastrukture in Železniškega gradbenega podjetja.

Silvo Berdajs odstop | Foto:

Berdajs in Pavlič dobila opozorilo pred izredno odpovedjo

Zaradi dogajanja so proti Berdajsu in Pavliču na SŽ uvedli tudi disciplinski postopek. Kot je za Planet TV povedal Berdajs, je ta zdaj končan, oba s Pavličem pa sta po njegovih besedah dobila le opozorilo pred izredno odpovedjo. Za vse preostale štiri zaposlene, ki so bili prav tako del afere in so bili v disciplinskem postopku, pa Berdajs ni želel razkriti odločitve.

Večina sindikatov in svetov delavcev podpira Berdajsa 

Pred tem so sicer sindikati Berdajsu izrekli večinsko podporo in zaupnico. "Poudarjamo, da smo vsi podpisani sveti delavcev in sindikati opravili poglobljeno in argumentirano razpravo o ponujenem odstopu," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.


Preberite še: Kdo lahko odnese Dušana Mesa? Silvo Berdajs ali računsko sodišče?


Odnosi med posameznimi sindikati in nekaterimi njihovimi člani so že nekaj časa napeti, spor pa je nove razsežnosti dobil konec marca, ko smo na Siolu objavili posnetek pogovora med sindikalistom Berdajsom in Antonom Škrajnarjem, ki je zaposlen v družbi SŽ - Potniški promet. Berdajs v posnetku grozi sogovorniku, med drugim z izgubo službe.

Berdajs je nekaj dni pozneje v pismu izrečene besede obžaloval, ob tem pa zavrnil "zlonamerne" očitke o grožnjah. Svete delavcev je pozval, naj se opredelijo do njegovega ravnanja.

Pod današnje sporočilo, v katerem Berdajsu izrekajo podporo, so podpisani sveti delavcev družb SŽ, SŽ - Infrastruktura, SŽ - VIT, SŽ - Prometni inštitut, svet delavcev kapitalsko povezanih družb, SŽ ŽIP in SŽ ŽGP.

železnice | Foto: STA , Foto: STA ,

Poleg omenjenih svetov so Berdajsu podporo izrekli tudi Sindikat strojevodij Slovenije, Sindikat delavcev železniške dejavnosti, Sindikat vzdrževalcev železniških voznih sredstev, Sindikat vozovnih preglednikov, Slovenije, Sindikat železniškega transporta Slovenije, Sindikat vzdrževalcev lokomotiv Moste, Sindikat delavcev uprave SŽ, Sindikat uslužbencev železnic in Sindikat železniškega prometa Slovenije.

"Na podlagi analize in ocene dosedanjega dela ter pojasnila okoliščin posnetega telefonskega pogovora s Škrajnarjem Berdajsu izrekamo podporo pri njegovem nadaljnjem delovanju kot predsedniku sveta delavcev kapitalsko povezanih družb in kot članu nadzornega sveta Slovenskih Železnic," so zapisali v sporočilu.

"Skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja"

Svet delavcev SŽ - Potniški promet je medtem prejšnji teden na Slovenski državni holding (SDH), nadzorni svet ter vodstvo železnic naslovil poziv k razrešitvi Berdajsa z vseh funkcij. Očitajo mu kršenje etičnega kodeksa SŽ in zakonodaje.

V SDH so se na objavo posnetka odzvali s sporočilom, v katerem so zapisali, da SDH kot upravljavec državnega premoženja obsoja "skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja". Dejali so, da je Berdajs "prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti".

Silvo Berdajs in Albert Pavlič | Foto: Siol.net/ A. P. K. Silvo Berdajs in Albert Pavlič Foto: Siol.net/ A. P. K.

Po objavi spornega telefonskega posnetka je spore med sindikati in posamezniki iz sindikatov in sveta delavcev potrdil tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes. V pogovoru za Siol.net je dejal, da so po objavi telefonskega pogovora sprožili disciplinske postopke proti več ljudem. Posledice so lahko tudi odpovedi delovnega razmerja, je poudaril.

 

Ne spreglejte