Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 12. 2020,
9.11

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

epidemija Slovenija Koronavirus

Sreda, 30. 12. 2020, 9.11

3 leta, 3 mesece

V torek potrdili več kot dva tisoč novih okužb. V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiv. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

V Sloveniji so v torek ob 13.166 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.410 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 18,3 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 34 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.665 ljudi. V Slovenijo je danes prispela druga pošiljka s 6.825 odmerki cepiva proti covid-19, ki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah.

18:30

Podaljšali nekatere omejitve

16:05

Proti obveznemu testiranju

15:43

Interes za cepljenje

  • 18:30

    Podaljšali nekatere omejitve

    Vlada je na današnji dopisni seji do torka, 12. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi.

    Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

    Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

    Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. Verske skupnosti morajo tako še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

    V zaprtih prostorih je tako na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.

    Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom. (STA)

  • 16:05

    Proti obveznemu testiranju

    Generalni sekretar Združenja svetov delavcev Slovenije Mato Gostiša napovedano obvezno testiranje zaposlenih na morebitno okužbo s covidom-19 v nekaterih podjetjih ocenjuje kot neskladno z ustavo in delovno zakonodajo. Če bodo delodajalci vztrajali, svetom delavcev priporoča, naj se obrnejo na delovno inšpekcijo.

    Gostiša je v pismu članom združenja pojasnil, da glede problematike morebitnega "prisilnega" testiranja na covid-19 sicer še ni merodajnih stališč in odgovorov ne v obliki ustreznih pravnih mnenj pristojnih državnih institucij ne v obliki konkretne sodne prakse. Sam pa meni, da gre za protipravne prakse, ki so sporne tako z vidika njihove skladnosti z ustavo kot tudi z vidika skladnosti z veljavno zakonodajo s področja delovnih razmerij in varnosti pri delu.

    "O tem, ali gre morda v opisanih primerih dejansko tudi za protiustavna ravnanja delodajalcev, seveda lahko odloči le Ustavno sodišče RS," je podčrtal, hkrati pa spomnil, da združenje ne more biti neposredni predlagatelj ustavnih sporov. Prav tako ni časa za detajlno preučitev problematike z vidika delovnopravne zakonodaje, saj nekatera podjetja obvezna testiranja napovedujejo že takoj po praznikih.

    Predlaga pa svetom delavcev, da zavzamejo načelno stališče, v skladu s katerim je odreditev obveznega testiranja ali cepljenja glede covida-19 - pod grožnjo kakršnegakoli s tem povezanega delovnopravnega sankcioniranja delavcev v primeru njegove odklonitve - z enostranskim pravnim aktom delodajalca absolutno nesprejemljiva, ker gre za kršenje ustave in ne gre za delovno obveznost delavcev, določeno z zakonom, kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

    V primeru, da delodajalec vseeno vztraja pri obveznem testiranju, Gostiša svete delavcev poziva, naj zahtevajo nadzor pristojne delovne inšpekcije. "Glede na to, da so ... nekatera takšna 'prisilna' testiranja napovedana že za prvi popraznični delovni dan, to je 4. januarja 2021, je to v bistvu v dani situaciji tudi edini možen način morebitnega ukrepanja s strani posameznega sveta delavcev pri konkretnih delodajalcih," je dodal.

    V Združenju svetov delavcev Slovenije pa si bodo medtem prizadevali pridobiti načelno mnenje pristojnih državnih inštitucij, predvsem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Inšpektorata RS za delo. (STA)

  • 15:43

    Interes za cepljenje

    V zdravstvenih domovih že zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19, ki jim bodo v prihodnjih tednih pomagale pri organizaciji cepljenja najranljivejših skupin. Na Gorenjskem jih bodo prek spletnega obrazca in telefona začeli zbirati prihodnji teden, mariborski zdravstveni dom pa bo s prijavami začel v četrtek. Interes beležijo tudi v Ljubljani.

    Najstarejše, ki ne živijo v domovih za starejše, bi proti covidu-19 po napovedih pristojnih lahko začeli cepiti sredi januarja. Ministrstvo za zdravje je zdravstvene domove zato pozvalo k zbiranju prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. Skladno z nacionalno strategijo cepljenja bodo postopoma glede na dostopnost cepiva najprej cepili starejše od 80, 70 in 60 let, nato pa kronične bolnike.

    V nekaterih zdravstvenih domovih in ambulantah družinske medicine že nabirajo interes za cepljenje. Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) bo prijave začelo zbirati prihodnji teden preko spletnega obrazca in telefona, so pojasnili za STA. Ko bo znan datum prihoda in količina cepiva, ki bo na voljo, bodo prijavljeni obveščeni o datumu in uri cepljenja.

    "Pri vrstnem redu cepljenja bodo upoštevani prednostni kriteriji, v prvi vrsti starost in morebitne pridružene bolezni. Če bo čas dopuščal, bomo tudi aktivno iz ambulant klicali ljudi, naj pridejo na cepljenje," so zapisali. Cepilna mesta bodo organizirali v vseh večjih enota OZG, in sicer v zdravstvenih domovih (ZD) Kranj, Jesenice, Bled, Tržič, Radovljica in Škofja Loka.

    Opažajo, da je pri posameznikih, ki že kličejo v ambulante, interes kar velik. "Upamo, da čim več in da bi lahko do aprila precepili večino tistih, ki so bodo za cepljenje odločili. Bo pa veliko odvisno tudi od tega, koliko cepiva bo na voljo in kdaj," so ob tem še opomnili.

    Tudi v ZD Ljubljana pacienti interes za cepljenje že sporočajo v svojo ambulanto družinske medicine tako po telefonu kot po elektronski pošti ali pa se interes zabeleži ob pregledu v ambulanti, so pojasnili za STA.

    Nadaljnja navodila glede cepljenja bodo prijavljeni prejeli s strani osebnega zdravnika, ko bo cepljenje glede na prednostne skupine izvedljivo. Cepiti bodo začeli takoj, ko bodo v ZD Ljubljana prejeli cepivo.

    Številke zainteresiranih za cepljenje so po posameznih ambulantah različne, saj imajo nekatere številčnejšo starejšo starostno populacijo opredeljenih pacientov. V ljubljanskem ZD upajo, da se bo interes za cepljenje tudi v prihodnje povečeval.

    V Zdravstvenem domu dr. A. Drolca Maribor pa bodo s sprejemanjem prijav za cepljenje proti covidu-19 začeli v četrtek, so sporočili. Občani se lahko za cepljenje prijavijo od 7. do 15. ure na telefonski številki 02 22 86 200, kjer nato izberejo številko 1, ali na elektronskem naslovu cepljenje.covid@zd-mb.si. Ob prijavi morajo navesti ime, priimek, datum rojstva in kontaktno telefonsko številko. Nepopolnih prijav žal ne bodo mogli upoštevati, so opozorili.

    O terminih cepljenja bodo občane obveščali preko medijev in spletne strani zdravstvenega dom. Časovni potek cepljenja je odvisen od števila prejetih odmerkov cepiva.

    Po poročanju Radia Slovenija so prijave že začeli zbirati v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, prijaviti se je treba pri osebnem zdravniku. Zdravniki ptujskega zdravstvenega doma pa bodo prijave začeli zbirati 5. januarja.

    (STA)

Novice Šokantno, koliko Slovencev misli, da je cepljenje poskus nadzora nad ljudmi

Po podatkih vlade je bilo v torek ob opravljenih 5.764 PCR-testih pozitivnih 1.848 ljudi. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 32,1 odstotka. Opravili so tudi 7.402 hitra antigenska testa (HAT) in ugotovili 562 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 7,6 odstotka.

V bolnišnicah se je v torek zdravilo 1.172 bolnikov, od tega 210 na intenzivni negi, kar je 12 več kot v ponedeljek. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 98 bolnikov, na novo pa so skupaj sprejeli 123 ljudi. Včeraj je umrlo še 34 ljudi, od tega 23 v bolnišnicah in še 11 v domovih za starejše. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.386, število potrjenih primerov okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 915. V državi imamo 19.225 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ.

Video: reportaža s covid-19 oddelka

V ljubljanskem kliničnem centru se na današnji dan zdravi 318 covidnih pacientov, od tega jih je 65 na intenzivni negi. V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 137 bolnikov, 19 jih potrebuje intenzivno terapijo.

evri koronavirus
Novice Potrdili sedmi protikoronski zakon. Poglejte, kaj prinaša.

V Slovenijo prispela nova pošiljka cepiv

Slovenija je cepljenje proti bolezni covid-19 začela preteklo nedeljo, podrobnosti o tem pa je na novinarski konferenci predstavila Marta Grgič Vitek, koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je povedala, je Slovenija prvo pošiljko z 9.750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha prejela v soboto, 26. decembra. Prvo pošiljko cepiva je NIJZ takoj razdelil na 79 dostavnih mest, in sicer 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov.

Marta Grgič Vitek je izrazila zadovoljstvo s tem, da se je cepljenje v Sloveniji začelo uspešno. | Foto: STA , Marta Grgič Vitek je izrazila zadovoljstvo s tem, da se je cepljenje v Sloveniji začelo uspešno. Foto: STA ,

Kot je dejala, so domovi za starejše prejeli 9.200 odmerkov cepiva - 8.600 za oskrbovance, ki bolezni covid-19 še niso preboleli, 600 odmerkov je bilo namenjenih za zaposlene v domovih. Preostalih 550 odmerkov cepiva so prejele bolnišnice. Večino cepiva so porabili že prvi dan.

Da so v UKC Maribor sobotno pošiljko 125 odmerkov cepiva porabili že prvi dan, je povedala tudi Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor. "Cepili smo tiste zaposlene, ki so imeli tveganja za težji potek bolezni, del cepiv pa smo namenili tudi najbolj izpostavljenim zaposlenim," je dejala.

Cepljenje covid-19
Novice Cepljenje proti covid-19 se nadaljuje tudi danes

Odločitev o cepljenju ne bi smela vplivati na delovni proces

Dodala je, da so že pred božičem oblikovali seznam kandidatov za cepljenje in znotraj njega skupino tistih, pri katerih obstaja povečano tveganje za težji potek bolezni, in tistih, ki delajo s covidnimi bolniki, pa sami še niso preboleli te bolezni. Tisti, ki so bili cepljeni, se po besedah Knezove počutijo v redu in ne poročajo o težavah.

Poudarila je, da je odločitev za cepljenje tudi med zdravstvenimi delavci na strani posameznika in da odločitev zdravstvenih delavcev, da se ne želijo cepiti, ne bi smela vplivati na delovni proces. "Odločitev za ali proti cepljenju mora temeljiti na informiranosti in nikakor ne na čustvih," je dodala. Po njenih besedah je zanimanje za cepljenje veliko, dnevno prejemajo tudi nove prijave na cepljenje, cepljenje pa bodo v UKC Maribor predivoma ponovno začeli takoj po novem letu, piše STA.

V UKC Maribor so prvih 125 odmerkov cepiva proti bolezni covid-19 porabili že prvi dan. | Foto: UKC Maribor V UKC Maribor so prvih 125 odmerkov cepiva proti bolezni covid-19 porabili že prvi dan. Foto: UKC Maribor

Koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Grgič Vitkova je med drugim povedala, da je cepljenje potekalo po načrtih. "Zelo sem zadovoljna, da se je cepljenje v Sloveniji začelo tako uspešno. Vse je šlo po načrtih. Hvala vsem izvajalcem cepljenja, ki so omogočili, da je bilo prvo cepljenje opravljeno v tako kratkem času," je dejala.

Cepljenje covid-19
Novice Prihajajo novi odmerki. Tako bo potekalo cepljenje. #video

Pfizerjevo cepivo zelo učinkovito

Sicer pa je Slovenija novo pošiljko cepiv prejela danes, in sicer 6.825 odmerkov, ki so predvidoma namenjeni zdravstvenim delavcem v bolnišnicah. Prednost pri cepljenju bodo imeli tudi tisti, ki spadajo v t. i. prednostno skupino. 

Te skupine pa so, kot omenjeno, najprej zdravstveni delavci, oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, nato postopoma starejši od 80, 70 in 60 let, kronični bolniki in nujne službe v državi. "Želimo si, da se prebivalstvo odloči in odzove na cepljenje takoj, ko bo to mogoče," je še poudarila Grgič Vitkova. Prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem, so zmanjšanje umrljivosti zaradi bolezni covid-19, izboljšanje zdravstvenega stanja in zmanjšanje števila najtežjih potekov bolezni, da bi razbremenili zdravstveni sistem.

Cepivo | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Grgič Vitkova je v nadaljevanju zagotovila, da je Pfizerjevo cepivo za zdaj edino registrirano v Evropski uniji ter da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in zelo učinkovito. Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji, so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40 tisoč preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekoliko več je bilo le poročil o utrujenosti in glavobolu.

Najpogostejši stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura. Po besedah Grgič Vitkove gre za blage in zmerne učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh. Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, malo slabša je le v višji starosti, je še pojasnila Grgič Vitkova.

23543252
Novice Prvi dan cepljenja že nova teorija zarote #video

Lokacije za hitro testiranje

Zadnja dva dni pred koncem letošnjega leta se obenem nadaljuje tudi množično testiranje s hitrimi testi. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Preprosto pridete na lokacijo, kjer vam usposobljeno osebje odvzame bris.

Če ste na testu pozitivni, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma stopite v stik s svojim izbranim zdravnikom. "Negativen rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila," sporočajo z ministrstva za zdravje.

- Ljubljana: na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu danes in 31. decembra od 9. do 17. ure.
- Maribor: pred dvorano Tabor (način drive-in) danes od 9. do 17. ure.
- Šenčur: danes in 31. 12. 2020 od 9. do 17. ure.
- Naklo bo množično testiranje omogočilo 30. in 31. 12. 2020 od 10. do 17. ure.
- Grosuplje: pred vhodom na parkirišče zdravstvenega doma danes in 31. decembra od 8. do 17. ure.
- Radeče: v zdravstvenem domu danes od 11. do 13. ure in 31. 12. od 9. do 11. ure.
- Ravne na Koroškem: v avli mestne hiše danes od 9. do 17. ure.
- Kungota: danes od 9. do 17. ure.
- Lendava: danes med 8. in 17. uro.
- Miklavž na Dravskem polju: danes od 9. do 17. ure.
- Hoče: danes od 9. do 17. ure.
- Izola: danes od 9. do 17. ure.
- Šmarješke Toplice: danes od 9. do 17. ure.
- Hrastnik: danes in 31. decembra od 9. do 17. ure.
- Sveti Andraž: danes od 9. do 17. ure.
- Cerklje na Gorenjskem: v bivši lekarni danes od 9. do 17. ure.
- Trzin: danes od 9. do 17. ure.
- Šmarje pri Jelšah: v kulturnem domu danes od 9. do 17. ure.
- Gorje:  v Gorjanskem domu danes od 9. do 17. ure.
- Ankaran: v občinski upravi danes od 9. do 17. ure.
- Trbovlje: v Delavskem domu danes od 9. do 17. ure.
- Trebnje: na Golievem trgu 1 danes od 9. do 17. ure.
Mirna Peč: v kulturnem domu danes od 9. do 17. ure.
- Radenci:  danes od 9. do 17. ure.
- Bohinjska Bistrica: v avli Kulturnega doma Jože Ažman danes od 9. do 16. ure.
- Braslovče: 31. decembra od 9. do 17. ure.
- Dol pri Ljubljani: v Kulturnem domu Dolsko danes od 12. do 17. ure.
Kranj:  v šotoru na Slovenskem trgu danes in 30. decembra od 9. do 17. ure.
- Šentjur: v šotoru na Slovenskem trgu danes od 14. do 18. ure. 

Podatki o lokacijah testiranj, ki jih sproti posodabljajo, so na voljo na vladni spletni strani in na spletnih straneh občin. (STA)

koronavirus kitajska
Novice Novo razkritje: so vsemu svetu ves čas namerno lagali?
Ne spreglejte