Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2011,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nafta derbi

Četrtek, 6. 10. 2011, 9.05

8 let

Valilnica nacionalizma na prekmurskem nogometnem derbiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kričanje "Madžari" in "Cigani" na prvenstvenih spopadih prekmurskih nogometnih prvoligašev Mure 05 in Nafte je že krepko zabetonirana tradicija.

Tekma prejšnjo sredo se sploh še ni dobro začela, že so v obe smeri letele žaljivke.

Vpogled v strukturo navijaških skupin, murskosoboških Black Gringosov in lendavskih Gorgon, razkriva, da so pri prvih do ljubiteljev najbolj postranske stvari iz lendavskega konca sovražno nastrojeni skoraj vsi sloji družbenega življenja. Nič kaj bolje ni pri drugih, saj so vzklikali "Mi, Madžari" med drugimi še pubertetniki, ki so se vrstam modrih navijačev pridružili iz Beltinec in okolice.

Žaljivke tudi na elitnih sedežih Vroče ni bilo le med organiziranima navijaškima skupinama: nacionalistično obarvane zbadljivke so padale tudi na elitnih sedežih lendavskega športnega parka, kjer je zaneslo celo formalno prvega gospodarstvenika v regiji. Nekje je bil povod za sovražni vzklik in prerivanje le napačno zasedeno mesto na tribuni ali šal neprave barve okoli vratu osemletnika. Tudi pred derbijem je bilo še v sveži prestolnici bograča čutiti napetost. Družba za mizo je jezik pogovora kmalu spremenila v madžarski, ko je slišala, da je pri drugi mizi skupina iz Sobote in Goričkega.

Novi derbi dan pred volitvami, primerno za nabiranje političnih točk Pred vrati so znova volitve, čas po Pahorjevi eri pa ne kaže, da bi se krivulja življenja povprečnega državljana podalpske državice povzpela navzgor. Že dodobra obrabljeno reklo Kruha in iger ali bolje Če ni kruha, so vsaj igre kar samo po sebi sili v ospredje. In to presneto dobro vedo tudi tisti, ki bi se radi v začetku decembra zavihteli najvišje na odstotkovnem grafu političnih strank. Že to nedeljo so kandidati za parlamentarne liste sedeli pod žgočim oktobrskim soncem v murskosoboškem nogometnem hramu. Novembra bodo pekli kostanj, točili mošt in mešali bograč, vse to, da bi jih le izbrali. Že precej prevreto ozračje zaradi martinovega bodo podkrepili še s šilcem preprostih in ljudskih parol.

Volitve so 4. decembra, naslednja tekma med Muro 05 in Nafto pa dan prej. Idealno za nabiranje še zadnjih točk. Recept z navijači se je namreč že izkazal za preverjenega!

Ne spreglejte