SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Valant na sodišču ni priznal očitane zlorabe položaja

0,36

termometer

Stane Valant | Stanetu Valantu očitajo, da naj bi zlorabil položaj ter vplival na pridobitev dveh posojil v višini 2,4 in 1,9 milijona evrov NFD Holdingu. | Foto: STA
Stanetu Valantu očitajo, da naj bi zlorabil položaj ter vplival na pridobitev dveh posojil v višini 2,4 in 1,9 milijona evrov NFD Holdingu. Foto: STA

Nekdanji prvi mož NFD Holdinga Stanislav Valant na današnjem predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal očitanega kaznivega dejanja zlorabe položaja. Tožilstvo bo podrobnosti obtožnice javno predstavilo na prihodnjem naroku. Neuradno gre za posel s posojilom Hotelov Bernardin, v postopku pa sodeluje tudi zastopnik te družbe.

Pooblaščenec Hotelov Bernardin je na naroku vložil tudi premoženjskopravni zahtevek, saj družba od Stanislava Valanta kot oškodovana stranka zahteva nekaj več kot štiri milijone evrov. S posojilom naj bi NFD Holding poplačal dolgove Abanki, vendar bo Valantov odvetnik Mitja Jelenič Novak na sodišču to izpodbijal z dokazi.

Stane Valant Posel danes Na zatožno klop eden od glavnih igralcev slovenske privatizacije?

Valantu očitajo, da je zlorabil svoj položaj

Valant po današnji obravnavi zadeve ni hotel komentirati, tožilka Marjana Grašič pa je dejala le, da obtoženemu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja iz leta 2010, za katerega je zagrožena zaporna kazen do osmih let zapora. Valant naj bi zlorabil svoj položaj ter vplival na pridobitev dveh posojil v višini 2,4 in 1,9 milijona evrov NFD Holdingu.

To sicer ni prvo sojenje Valantu. Lani julija je namreč ljubljansko okrožno sodišče Valanta, Franca Krambergerja, Mirka Krašovca in Ivana Fermeta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oziroma s pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin