Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2020,
17.07

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

19

Natisni članek

vlada Marjan Šarec koalicija Planet 18

Četrtek, 16. 1. 2020, 17.07

4 leta, 3 mesece

"Erjavec zamudil dve zelo lepi priložnosti, da odstopi" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

19

Vladne zaplete in koalicijsko preigravanje sta v oddaji Planet 18, v rubriki Zakulisno, komentirala politična analitika Andraž Zorko in Peter Jančič.

"Klinično mrtva koalicija, nočni SMS-i, razkol v DeSUS, večni Karel proti Pivčevi, Jelinčičev cenik, manjšinska vlada, iskanje nove večine v parlamentu, javno reševanje vojaka Janeza v strogi tajnosti, različna merila za odgovornost funkcionarjev. Vse to se je v dobrem letu dni nabralo okrog prve manjšinske vlade v Sloveniji. Predsednik vlade Marjan Šarec koalicijo petih strank in z zgolj 13 glasovi lastne stranke v parlamentu vse bolj vodi projektno, iz glasovanja v glasovanje. In tudi zato se mnogi sprašujejo, ali bo takšna koalicija preživela mandat ali je bolje, da se sestavi nova vlada s trdno večino oziroma se do nove vlade pride s predčasnimi volitvami," je v uvodu rubrike Zakulisno povedal voditelj Rajko Gerič.

Dogajanje v studiu oddaje Planet 18 sta komentirala politična analitika Andraž Zorko in Peter Jančič.

V soboto bo stranka DeSUS odločala o novem predsedniku. Poleg aktualnega predsednika Karla Erjavca se bosta na kongresu za glasove delegatov borila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in pravnik Borut Stražišar.

Zorko: Erjavec bo ostal predsednik

Kot je dejal Jančič, v normalni državi Erjavec že danes ne bi bil več predsednik stranke, saj je močno izgubil dvojne volitve. Jančič meni, da se na tem kongresu lahko zgodi, da bo Erjavec preživel, saj mu nasproti ne stoji močna protikandidatka, obremenjuje pa jo tudi afera.

Tudi Zorko meni, da je Erjavec zamudil dve zelo lepi priložnosti, da odstopi, zlasti po volitvah 2008, ko se je stranki DeSUS prepolovilo število poslancev. "Mislim, da kandidatura Aleksandre Pivec ni bila iskrena v smislu, da bi res želela postati predsednica, ampak da je želela le sprožiti nek val sprememb v stranki, kjer se 15 let res ni nič spremenilo," je še povedal Zorko, ki meni, da bo Erjavec ostal predsednik stranke.

Zakulisno | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

"Nihče si ne želi novih volitev"

Vse več je špekulacij o formiranju nove koalicije. "Ali bo vlada zdržala do konca, ni odvisno od razmerij moči, ampak od tega, kakšne bodo posledice krize na Bližnjem vzhodu in od upadanja gospodarske rasti v Nemčiji. Če nas zadene nova gospodarska kriza, ta vlada niti slučajno ni sposobna reagirati," meni Jančič. Tudi Zorko se strinja, da je to največja nevarnost tej vladi.

Zorko je izpostavil, da je letos zadnje leto, ko se lahko izpeljejo volitve po starem volilnem zakonu, Slovenijo pa čaka tudi predsedovanje EU, ko bomo dobili jasne signale, da naj v tem času ne bo volitev. Zorko še dodaja, da si nobena stranka ne želi predčasnih volitev, in meni, da se tudi razmerja ne bi spremenila. "Mislim, da bi leva sredina lahko dobila celo še kakšen glas več," še pravi Zorko.

Kaj vse sta še povedala analitika, pa v posnetku zgoraj.

Preberite še:

Interpelacija Karl Erjavec
Novice "Ne dovolimo si, da bi DeSUS padel v primež drugih strank" #video
Aleksandra Pivec, Karl Erjavec
Novice Pivčeva odgovarja Erjavcu: Moji nameni so pošteni, ne bom ugrabila stranke #video
Ne spreglejte