Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
19.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Dan. izobraževanje tehnološki center mladi Zavod 404

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 19.31

6 let, 5 mesecev

"Šolski sistem mlade prikrajša za praktične veščine" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Marsikateri starši kritično ugotavljajo, da njihovi otroci v šolah ne morejo kar najbolj razviti in izkoristiti svojega potenciala. Tisti mladostniki, ki v šolah pogrešajo praktično znanje, se pridno udeležujejo različnih delavnic, ki jih pripravljajo v Zavodu 404. Pri različnih projektih v okviru omenjenega tehnološkega centra vsako leto sodeluje vedno več mladih.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


V Zavodu 404, ki je znan po številnih projektih, med drugim po podmornici Calypso, prvi avtonomni jadrnici, robotu, ki pleza po stopnicah, cepelinu, raketi in LED-krmilniku, so lani našteli tri tisoč dijakov in študentov, letos pa je bilo že pet tisoč udeležencev različnih delavnic, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Dijaki so navdušeni, nekateri v delavnici preživijo tudi 20 ur na teden

Dijaki, ki v šolah pogrešajo praktično znanje, se lahko v okviru delavnic po besedah direktorja Roka Capudra med drugim spoznajo s strojništvom, elektrotehniko, programiranjem, matematiko, fiziko, modeliranjem, 3D-obdelavo materialov in 3D-tiskom.

"To mi je zelo všeč, ker se lahko naučim zelo veliko. Ne samo tega, kako kaj zvezati ali sprogramirati, ampak kako se dela v ekipi," pripoveduje dijak 4. letnika Gimnazije Vič Jakob Mrzlikar, ki pri različnih projektih v zavodu sodeluje že tri leta. 

Njegov prijatelj Bor Grošelj Simič, ki obiskuje 3. letnik prej omenjene gimnazije, je pomagal tudi pri nastanku palačinkarja oziroma robota za peko palačink. "Tu z veseljem delam in uresničujem svoje ideje, kar mi pomaga tudi v šoli," pripoveduje dijak, ki v delavnici preživi tudi do 20 ur na teden.

V okviru zavoda nastaja tudi prva avtonomna jadrnica

V zavodu organizirajo tudi posebne delavnice za osnovnošolske otroke. Mladi tukaj pridobivajo praktične izkušnje, občutek za delo z materiali, napravami in stroji, ki jim omogočajo, da svojo idejo pretvorijo v nekaj resničnega.

"Tukaj delamo z lesom, s plastiko, kovino, imamo cel kup orodja in strojev, med drugim tudi laserski rezalnik, CNC-stroj, stroje za obdelavo kovine in lesa," razlaga Capuder.

V tehnološkem centru je tudi elektrotehnična učilnica, kjer nastaja vezje, ki bo napajalo in krmililo prvo avtonomno jadrnico, ki bo čez Atlantik plula brez posadke.

Praktičnega znanja primanjkuje tudi v tehničnih šolah

"Mislim, da je že od deset do 12 ekip v zadnjih nekaj letih poskušalo spustiti jadrnico, ampak nobeni še ni uspelo. Mislimo, da bomo prvi, ki nam bo to uspelo," pojasnjuje Igor Strojnc z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Capuder medtem opaža, da praktičnega znanja ne primanjkuje samo na gimnazijah, ampak tudi v tehničnih šolah: "Kot učitelj fizike dijakom nisem mogel pokazati, s kakšnim orodjem in s kakšnimi stroji se dela v stroki, ker učni program temu ni bil prilagojen."

Vendar pa direktor Zavoda 404 meni, da so to veščine, ki jih mladi zagotovo potrebujejo. "Dijaki to potrebujejo v življenju, pri iskanju služb ali pri načrtovanju poslovne poti," je prepričan Capuder, ki dodaja, da v okviru zavoda trenutno financirajo pet mladih upov.

Ne spreglejte