SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Šolski sistem mlade prikrajša za praktične veščine" #video

0,30

termometer

Marsikateri starši kritično ugotavljajo, da njihovi otroci v šolah ne morejo kar najbolj razviti in izkoristiti svojega potenciala. Tisti mladostniki, ki v šolah pogrešajo praktično znanje, se pridno udeležujejo različnih delavnic, ki jih pripravljajo v Zavodu 404. Pri različnih projektih v okviru omenjenega tehnološkega centra vsako leto sodeluje vedno več mladih.

[video: 66317 / ]

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


V Zavodu 404, ki je znan po številnih projektih, med drugim po podmornici Calypso, prvi avtonomni jadrnici, robotu, ki pleza po stopnicah, cepelinu, raketi in LED-krmilniku, so lani našteli tri tisoč dijakov in študentov, letos pa je bilo že pet tisoč udeležencev različnih delavnic, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Dijaki so navdušeni, nekateri v delavnici preživijo tudi 20 ur na teden

Dijaki, ki v šolah pogrešajo praktično znanje, se lahko v okviru delavnic po besedah direktorja Roka Capudra med drugim spoznajo s strojništvom, elektrotehniko, programiranjem, matematiko, fiziko, modeliranjem, 3D-obdelavo materialov in 3D-tiskom.

"To mi je zelo všeč, ker se lahko naučim zelo veliko. Ne samo tega, kako kaj zvezati ali sprogramirati, ampak kako se dela v ekipi," pripoveduje dijak 4. letnika Gimnazije Vič Jakob Mrzlikar, ki pri različnih projektih v zavodu sodeluje že tri leta. 

Njegov prijatelj Bor Grošelj Simič, ki obiskuje 3. letnik prej omenjene gimnazije, je pomagal tudi pri nastanku palačinkarja oziroma robota za peko palačink. "Tu z veseljem delam in uresničujem svoje ideje, kar mi pomaga tudi v šoli," pripoveduje dijak, ki v delavnici preživi tudi do 20 ur na teden.

V okviru zavoda nastaja tudi prva avtonomna jadrnica

V zavodu organizirajo tudi posebne delavnice za osnovnošolske otroke. Mladi tukaj pridobivajo praktične izkušnje, občutek za delo z materiali, napravami in stroji, ki jim omogočajo, da svojo idejo pretvorijo v nekaj resničnega.

"Tukaj delamo z lesom, s plastiko, kovino, imamo cel kup orodja in strojev, med drugim tudi laserski rezalnik, CNC-stroj, stroje za obdelavo kovine in lesa," razlaga Capuder.

V tehnološkem centru je tudi elektrotehnična učilnica, kjer nastaja vezje, ki bo napajalo in krmililo prvo avtonomno jadrnico, ki bo čez Atlantik plula brez posadke.

Praktičnega znanja primanjkuje tudi v tehničnih šolah

"Mislim, da je že od deset do 12 ekip v zadnjih nekaj letih poskušalo spustiti jadrnico, ampak nobeni še ni uspelo. Mislimo, da bomo prvi, ki nam bo to uspelo," pojasnjuje Igor Strojnc z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Capuder medtem opaža, da praktičnega znanja ne primanjkuje samo na gimnazijah, ampak tudi v tehničnih šolah: "Kot učitelj fizike dijakom nisem mogel pokazati, s kakšnim orodjem in s kakšnimi stroji se dela v stroki, ker učni program temu ni bil prilagojen."

Vendar pa direktor Zavoda 404 meni, da so to veščine, ki jih mladi zagotovo potrebujejo. "Dijaki to potrebujejo v življenju, pri iskanju služb ali pri načrtovanju poslovne poti," je prepričan Capuder, ki dodaja, da v okviru zavoda trenutno financirajo pet mladih upov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin