Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
16.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

UKC Ljubljana zdravstvo

Petek, 22. 6. 2018, 16.39

5 let, 10 mesecev

V UKC Ljubljana podpirajo zaposlovanje tujih zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da podpirajo vse pobude za sprostitev zakonodaje, ki preprečuje zaposlitev zdravnikov, ki prihajajo zunaj EU. Opozarjajo, da je v Sloveniji in v tujini kadra, kot so srčni kirurgi za otroke in specialisti pediatri kardiologi, malo. Če pa se jim ponudi možnost za zaposlitev, naletijo na zakonodajne ovire.

Ministrstvo za zdravje je namreč pripravilo spremembo zakona o zdravniški službi, ki naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden. V parlamentarni postopek naj bi spremembe zakona šle po nujnem postopku. Želijo si, da bi ga DZ sprejel še pred 8. julijem.

UKC že več kot 10 let brez srčnega kirurga

S 7. julijem namreč iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana odhaja zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in ne morejo zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi. Že več kot deset let UKC niti nima svojega otroškega srčnega kirurga.

Prav zaradi tega, ker naj bi v UKC končno pridobili pediatra kardiologa, ki bi bil pripravljen sodelovati, a to naj ne bi bilo mogoče zaradi strogih pogojev v zakonodaji, naj bi v četrtek strokovna direktorica pediatrične klinike UKC Ljubljana Anamarija Meglič vodstvo UKC prosila za takojšnjo razrešitev.

Anamarija Meglič in Rajko Kenda
Novice Megličeva odhaja s čela pediatrične klinike

Tako je strokovno vodenje pediatrične klinike z današnjim dnem prevzel dosedanji namestnik Megličeve in predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na pediatriji Janez Jazbec.

Sicer pa so iz UKC danes tudi sporočili, da je program otroške srčne kirurgije stabilen. UKC Ljubljana sodeluje s šestimi srčnimi kirurgi za otroke, ki prihajajo v Ljubljano iz bolnišnice Motol. Vedno prideta po dva kirurga, ki v Ljubljani ostaneta še štiri dni po operacijah in sta na razpolago v primeru zapletov.

Sodelovanje z ameriškimi strokovnjaki

Kirurške ekipe v UKC Ljubljana izvajajo elektivne operacije po vnaprej določenem večmesečnem razporedu. Zagotovljena je tudi obravnava nujnih primerov v 24 urah tako v UKC Ljubljana ali v bolnišnici Motol.

Češnje
Novice UKC Ljubljana: Zaradi dobre sezone več poškodb zaradi padcev s češnje #video

Od januarja do 20. junija letos so v okviru programa operirali 43 otrok s prirojeno srčno napako, od tega le sedem v tujini. Od leta 2014 do danes pa je bilo operiranih 469 otrok s prirojeno srčno napako, od tega 319 v UKC Ljubljana in 150 v tujini.

Po odhodu pediatrov kardiologov, torej po 7. juliju, bodo v UKC otroke sprejemali v urgentni sprejemni ambulanti na pediatrični kliniki. "Naše zdravstveno osebje je usposobljeno zdraviti in stabilizirati zdravstveno stanje vsakega, še tako hudo bolnega otroka," so zagotovili.

Sicer pa je v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar danes sporočil, da so se že dogovorili za sodelovanje z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Pričakuje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. A je pred tem še treba sprejeti predlagane spremembe zakonodaje.

Ne spreglejte