SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

UKC Ljubljana: Zaradi dobre sezone več poškodb zaradi padcev s češnje #video

0,24

termometer

V urgentnem kirurškem bloku in kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana imajo po navedbah oddelčnega predstojnika Mateja Cimermana pravo epidemijo padcev s češnje. Od konca aprila do četrtka so namreč obravnavali več kot 50 ljudi, ki so padli z drevesa, medtem ko je bilo lani takšnih padcev pol manj oziroma 24.

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Matej Cimerman je v izjavi za medije spomnil, da so na leto obravnavali od 15 do 30 padcev z drevesa oziroma češnje.

Povprečna starost poškodovancev več kot 70 let

"Gre za izjemno težke poškodbe, ker je povprečna starost poškodovancev oziroma nabiralcev češenj več kot 70 let. Gre za zlomljene hrbtenice, stegnenice in imamo praktično popolnoma zapolnjeno kliniko z nabiralci češenj," je poudaril Cimerman in dodal, da so rehabilitacije po poškodbi dolgotrajne in potekajo vsaj pol leta.

Ob vprašanju, zakaj so letos obravnavali več padcev s češenj kot pretekla leta, je Cimerman pojasnil, da je letošnja sezona češenj očitno dobra. "Starejši ljudje imajo potem občutek, da se dela škoda, če češenj ne oberejo," je poudaril in opozoril starejše ljudi, naj ne plezajo na drevesa.

Padcev s češenj skoraj toliko kot poškodb motoristov

Za omenjeno časovno obdobje so po navedbah Cimermana sicer bolj značilne prometne nesreče motoristov. "Lani je bilo v vsem letu približno 80 motorističnih poškodb. Letos do četrtka jih je bilo 67, padci s češenj pa medtem skoraj dohitevajo motoriste," je dejal Cimerman.

Poudaril je, da pri motorističnih nesrečah prevladujejo mlajši motoristi, a tudi zrelejši, predvsem tujci. "Poškodbe motoristov so zelo kompleksne. Za kirurško obravnavo enega motorista potrebujemo od 10 do 12 ur oziroma skoraj dva operativna termina. Letos sicer lahko rečem, da je teh poškodb manj kot lani," je še povedal Cimerman.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 87
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin