Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
11.36

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

onesnaženost ARSO kakovost zrak

Sreda, 24. 1. 2024, 11.36

3 mesece

V teh krajih po Sloveniji je kakovost zraka zelo slaba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Termo elektrarna. Dimnik. Onesnaženost. Onesnaženost zraka. Onesnaženost okolja. Onesnaževanje zraka. Smog. Delci v zraku. Škodljivi plini. Industrija. Industrijsko onesnaževanje. | NIJZ opozarja, da ima onesnaženost zraka z delci lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. | Foto Shutterstock

NIJZ opozarja, da ima onesnaženost zraka z delci lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.

Foto: Shutterstock

V nekaterih krajih celinske Slovenije danes pričakujejo zelo visoke ravni delcev PM10, opozarja agencija za okolje (Arso). Kakovost zraka je zelo slaba na območjih Ljubljane, Zagorja, Murske Sobote in Črne na Koroškem.

Slabo kakovost zraka indeksi kažejo v Kopru, Kranju, Trbovljah, Hrastniku, Celju in na Ptuju.

Zaradi toplega zraka v višinah bo namreč kljub vetru ponekod še vedno prisoten temperaturni obrat, ki bo onemogočal redčenje onesnaževal, navaja Arso. Zato predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ svetuje, da omejimo fizične aktivnosti na prostem

Ta opozarja, da lahko ima onesnaženost zraka z delci pomembne vplive na zdravje ljudi. Svetujejo, da naj bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod. Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem, še svetuje NIJZ.

Prav tako priporočajo, da bivalne prostore učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Če imamo vgrajene prezračevalne sisteme, pa v njih uporabljajmo za delce visoko učinkovite filtre HEPA. V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč, še piše v priporočilih NIJZ.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na simptome in znake, kot sta kašelj ali pomanjkanje sape. "To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati," so poudarili. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. "Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč," so zapisali.

Ljubljana megla onesnažen zrak
Novice V več delih Slovenije v zraku zaznali zdravju škodljive delce
Šmarna gora, razgled
Novice Inverzija prinaša večje poslabšanje kakovosti zraka v nižinah
Blaž Šter, Arso
Novice Meteorolog se čudi ekstremnemu vremenskemu pojavu
Ne spreglejte