Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
25. 2. 2021,
8.20

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

16

Natisni članek

COVID-19 testiranje okužba Koronavirus

Četrtek, 25. 2. 2021, 8.20

3 leta, 1 mesec

V sredo potrdili 852 novih okužb #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,52

16

V sredo so v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid-19 opravili 4.565 PCR-testov in potrdili 852 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 18,7-odstoten. Opravili so tudi 25.095 hitrih antigenskih testov (HAT), vse pozitivne so preverili še s PCR-testi. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.

V bolnišnicah se zdravi 546 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 103 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 50 bolnikov. Umrlo je sedem bolnikov s covid-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo včeraj 10.782 aktivnih primerov okužb. Doslej je po podatkih Sledilnika za covid-19 umrlo 3.809 bolnikov s covid-19.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je včeraj znašalo 763 in se je v primerjavi z dnevom prej nekoliko zmanjšalo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Obalno-kraška regija: v soboto se zapirajo nekatere trgovine in storitve

Razmere se ponekod zaostrujejo

Razmere še vedno ostajajo najbolj zaskrbljujoče v obalno-kraški regiji. Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v tej regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. 

Kot je dejala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o aktualnih razmerah glede covid-19, je vlada na sinočnji seji na podlagi mnenja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje odločila, da trenutne razmere ne omogočajo dodatnih sproščanj ukrepov. Tako še vedno ostajamo v oranžni fazi.

So pa podatki zaskrbljujoči za obalno-kraško regijo, kjer so se razmere v zadnjem tednu precej poslabšale. Vlada je zato sklenila, da se ta regija zaradi negativnega trenda ponovno obarva v rdeče. Tam bodo po besedah Bratuševe tako zaostreni tudi ukrepi pri začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi. Podrobneje jih bo v petek predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Na vprašanje, ali je vlada odločitve sprejela v celoti v skladu s predlogi svetovalne skupine, je Bratuša odgovorila, da je svetovalna skupina predlagala, da se ničesar dodatno ne sprošča. Ob tem je po njenih besedah skupina ocenila, da so razmere v obalno-kraški regiji bistveno slabše kot v ostalih, "zato je bilo predlagano, da se ta vnovič obarva v rdeče".

Povprečno število okužb v sedmih dneh v obalno-kraški regiji po besedah Bratuševe sicer znaša 73, kar pomeni, da je regija že na meji za prehod v črno fazo, ki znaša 76. Tudi včeraj so v obalnih občinah potrdili precej novih okužb, in sicer v Kopru 45, v Izoli pa 12.

Cepljenje covid-19
Novice Razveseljiva novica, ki bi bila lahko ključna za vrnitev v običajno življenje

Bratuša je glede na sredine podatke izpostavila potrjene okužbe tudi po posameznih drugih občinah. Med njimi izstopajo Domžale s 37 okužbami, Kranj (33), Nova Gorica (18), Novo mesto (16), Rogaška Slatina (17), Velenje (15), Ljubljana (105) in Maribor (36).

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na ravni države na 100 tisoč prebivalcev znaša 508,7, sedemdnevna pa 254,3. Med regijami je tako pri štirinajstdnevni kot pri sedemdnevni pojavnosti v vrhu obalno-kraška regija.

 

Ne spreglejte