SiolNET. Novice Slovenija
7,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obalno-kraška regija: v soboto se zapirajo nekatere trgovine in storitve

7,57

termometer

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Foto: Ana Kovač

Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v tako imenovani rdeči fazi. 

Vlada je podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji se bodo izjeme zožile na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Sprejeli so še nekaj odlokov. 

Komu se ne bo treba testirati?

Z odlokom o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil se ohranjajo enake izjeme, kot so določene v veljavnem odloku, pri čemer se glede cepljenja zoper covid-19 določa, da osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če imajo dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni. 

Cepljenje covid-19 Novice Kako uspešna je pri cepljenju Slovenija?

Uvaja se obvezno testiranje za nekatere voznike

Javni linijski prevoz potnikov v medkrajevnem in mestnem avtobusnem prevozu potnikov, javni železniški prevoz potnikov v notranjem prometu, stalni izvenlinijski prevozi potnikov, občasni prevoz potnikov in avtotaksi prevozi se lahko izvajajo le skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za avtotaksi prevoze je določeno, da so dovoljeni le pod pogojem, da voznik avtotaksi vozila poskrbi za ustrezno dezinfekcijo vozila, uporabo zaščitnih mask ter enkrat tedensko opravi testiranja na virus. Voznik avtotaksi vozila lahko opravlja prevoze le, če ima negativen rezultat testa. Enkrat tedenska obveznost testiranja se uvaja tudi za voznike v JPP in spremljevalno osebje v železniškem prometu.  

Cepljenje covid-19 Novice Razveseljiva novica, ki bi bila lahko ključna za vrnitev v običajno življenje

Podaljšuje se rok testiranja za športnike

Vlada je spremenila odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov v pogojih, pod katerimi se športniki, člani ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, teh lahko udeleži. Negativni rezultat hitrega antigenskega testa ne bo smel biti starejši od 48 ur, doslej je bil ta rok 24 ur. 

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, piše STA.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin