Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
20.49

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Joško Joras Lilijana Kozlovič arbitraža

Sreda, 13. 12. 2017, 20.49

6 let, 4 mesece

V Slovenijo želi pet družin iz Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
most Dragonja | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Predstavniki slovenske vlade so se v nadaljevanju obiska prebivalcev ob meji s Hrvaško srečali z domačini v Sečovljah. Pet slovenskih družin, ki so po arbitražni razsodbi ostale na hrvaški strani, se želi preseliti v Slovenijo. Slovenski državljani bodo po zagotovilih generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič obdržali vse pravice.

Gre tako za socialne pravice slovenskih državljanov, ki ostajajo na Hrvaškem, do povračila stroškov, pravic na kmetijskem področju, pravzaprav vseh, ki so jih domačini želeli urediti.

Po besedah Kozlovičeve naj bi na drugi strani Dragonje in državne meje ostajalo 16 slovenskih državljanov, ki se želijo preseliti v Slovenijo. Tudi preostale slovenske družine imajo to možnost, odločiti se morajo v enem letu in to uresničiti v treh letih, da bodo upravičene do zakonsko postavljene odškodnine. Kontakt prebivalcev bosta tako predsednik krajevne skupnosti Sečovlje kot piranska upravna enota, tam jim bodo na voljo tudi vsi potrebni obrazci.

K nakupu nepremičnine bodo morali prispevati tudi sami

Lokalna skupnost bo pomagala tudi tistim prebivalcem, ki se želijo preseliti v Slovenijo."Mi smo dali možnost, da si vsakdo izbere prebivališče v Sloveniji. Vendar to ne pomeni, da bo v celoti prejel to odškodnino, da si lahko ob selitvi kupi nepremičnino, ampak bo moral ob tem sam sodelovati. Sploh za to območje, kjer vemo, da so cene nepremičnin zelo visoke v primerjavi z drugimi obmejnimi območji, bodo morali posamezniki, ki se želijo preseliti, ali prodati svojo nepremičnino ali pa vložiti lastna sredstva za to, da si lahko kupijo drugo nepremičnino," je pojasnila generalna sekretarka vlade.

Spregovorili so tudi o vprašanju vodooskrbe Joška Jorasa. Občina Piran se je tu zavezala, da bo preverila, kaj je s tem, in ali lahko piranska komunala opravlja storitve na drugi strani Dragonje. Joras je sicer sestanek predčasno zapustil.

Ne spreglejte