Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2020,
8.59

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

Natisni članek

okužba vrtec COVID-19 Bojana Beović Koronavirus

Četrtek, 2. 7. 2020, 8.59

3 leta, 10 mesecev

Okužbo potrdili pri študentki v ljubljanskem vrtcu. Danes še šest novih okužb. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

59

V vrtcu Hansa Christiana Andersena so včeraj pozno zvečer izvedeli, da je ena od študentk, ki je v ponedeljek in torek delala v dveh oddelkih enote vrtca, pozitivna na novi koronavirus. Študentka je takoj, ko se je pojavil sum, ostala doma. Starše prisotnih otrok so o tem obvestili že včeraj, otroke pa so danes zadržali doma. V samoizolaciji sta še dve delavki, ki sta bili v pogostejšem stiku z okuženo osebo.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 54 novih okužb in ena smrtna žrtev #video

V vrtcu Hansa Christiana Andersena so v sporočilu, ki so ga prejeli starši, navedli, da so v stiku z epidemiologi in da ravnajo po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je še zapisano, so v vrtcu danes podrobneje preverili gibanje študentke in popisali vse njene stike, NIJZ pa je z okuženo opravil intervju. Na podlagi pridobljenih podatkov je NIJZ danes za 21 otrok in dve delavki vrtca preventivno odredil karanteno za 14 dni. 

Kot je še razvidno iz sporočila, bodo v vrtcu opravili temeljitejše razkuževanje prostorov, ostali pa bodo tudi v stiku s starši otrok, če bi se v prihodnje pojavili simptomi. Za preostale oddelke enote Andersen in preostalih podružnic ni posebne skrbi, saj stikov z okuženo osebo ni bilo. 

Danes 21 pozitivnih

Sicer pa smo v Sloveniji v sredo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 21 ljudeh, je objavila vlada. V bolnišnici se zdravi devet oseb, kar je ena več kot včeraj. Nihče ni na intenzivni negi. Opravljenih je bilo 1.198 testov, nihče od bolnikov ni umrl. Doslej so v Sloveniji potrdili skupno 1.633 okužb. Ena odrasla oseba je okužena tudi v Vrtcu Otona Župančiča v občini Oplotnica.

Kot je sporočil vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci ob 17. uri, so do 12. ure potrdili še šest novih primerov.

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije bolezni covid-19 Bojana Beović je zjutraj za Radio Slovenija povedala, da je bila okužba neuradno potrjena pri 19 ljudeh. Uradni podatki pa kažejo, da je bilo na včerajšnjem testiranju kar 21 pozitivnih. Več okužb kot včeraj smo v Sloveniji nazadnje potrdili 16. aprila, ko smo imeli 36 primerov.

Včeraj so okužbe potrdili v naslednjih občinah: Ljubljana (+5), Koper (+1), Ravne na Koroškem (+5), Pivka (+1), Dravograd (+4), Moravče (+1), Cerknica (+1), Mengeš (+1), Oplotnica (+1) in Ruše (+1).

Vsi primeri na Koroškem so povezani, okužba pa izvira iz tujine.

Okužba tudi v vrtcu v Oplotnici

Ena odrasla oseba je okužena tudi v Vrtcu Otona Župančiča v občini Oplotnica, je občina sporočila na svoji strani. "Vrtec je sprejel skladno z navodili NIJZ vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa. S tem so bili seznanjeni tudi starši otrok," so zapisali.

Ravnateljica Stanislava Stegne, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica, pod katerega spada oplotniška enota, je za STA danes povedala, da so takoj potem, ko jih je NIJZ obvestil o okužbi, to sporočili staršem vseh desetih otrok, ki bi lahko imeli stik z okuženo osebo. Otroke so starši odpeljali domov in od NIJZ dobili navodila za nadaljnje ravnanje.

Naslednjih 14 dni bo ta vrtčevska skupina ostala doma, medtem ko preostali deli vrtca, tudi omenjene enote v Oplotnici, nemoteno delujejo naprej. Ravnateljica je poudarila, da so vse prostore še enkrat temeljito očistili in razkužili, že prej pa so spoštovali vsa navodila o preprečevanju širjenja virusa, še piše STA.

Župan Moravčše s strožjimi ukrepi

Župan Moravč Milan Balažic je z današnjim dnem na območju občine prepovedal vsakršno javno zbiranje, vključno s treningi, zasebnimi zabavami in mašami, zaprl stavbo občine za fizične osebe, prepovedal obratovanje notranjih prostorov v lokalih in odredil obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih. To je storil zaradi rasti števila okužb.

Milan Balažic | Foto: STA , Foto: STA , Kot je pojasnil za STA, se primeri novih okužb v Moravški dolini pojavljajo eksponentno, zato so želeli glede na izkušnje iz prvega vala epidemije ukrepati takoj. V zadnjem tednu so v Moravčah po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili trije primeri okužb, kar je glede na število prebivalcev več kot v Ljubljani.

"V prvem valu smo imeli dva primera. Takoj smo ukrepali, uvedli malo strožje ukrepe in tako vso epidemijo ostali na tej številki," je dejal Balažic. Izkušnja iz prvega vala je zanj dokaz, da se splača na začetku ukrepati bolj poostreno, potem pa ukrepe sproščati ali stopnjevati glede na stanje. Glavni cilj odredbe je po županovih besedah ohranjanje zdravja ljudi.

Razmere v UKC Maribor

Kot so danes sporočili Iz mariborskega kliničnega centra, so na podlagi nedavnih dogodkov okužb zdravstvenih delavcev testirali zaposlene in hospitalizirane paciente, pri katerih je bil test glede na epidemiološke podatke in inkubacijsko dobo indiciran. Vse te paciente so izolirali in bodo pri njih testiranje, če bo hospitalizacija še trajala, ponovili četrti, osmi in 14. dan od tveganega stika. 

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

Zaposleni, ki so bili v tesnem tveganem stiku, so v samoizolaciji in jih bodo testirali osmi in deveti dan od tega stika. "Do tega trenutka smo identificirali stik s sedmimi okuženimi zdravniki pri 30 hospitaliziranih pacientih in 31 zdravstvenih delavcih UKC Maribor. Pri nekaterih osebah je bil izveden tudi že drugi krog testiranj – rezultati so bili negativni. Pri preostanku bomo drugi krog testiranj nadaljevali v prihodnjih dneh (odvisno od dneva prvega tveganega stika)," so zapisali v pojasnilu.

Za zdaj epidemiološke razmere v UKC Maribor ostajajo nespremenjene, novih potrjenih primerov okužb niso imeli. Več pa bo znanega v prihodnjih dneh po nadaljnjih krogih testiranj.

Nova okužba v zdravstvenem domu v Mariboru

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so okužbo z novim koronavirusom danes potrdili pri še enem zdravstvenem delavcu, ki deluje v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči. Zato so testiranje opravili še pri 20 zaposlenih iz te organizacijske enote, rezultati še niso znani, so sporočili iz zdravstvenega doma. Zaposlenega, ki sicer ni zdravnik, so testirali že v torek, a je bil test takrat negativen, piše STA. 

Velik del okužb še vedno vnesen iz tujine

"Velik del okužb še vedno prihaja od drugod, čeprav imamo širjenje tudi v Sloveniji iz neprepoznanih virov. Vsi ti okuženi od drugod povzročijo dodatne primere v Sloveniji, v družinah, v delovnih kolektivih, vsepovsod, kjer se ljudje, ki prihajajo od drugod, zadržujejo," je Beovićeva povedala za medij in dodala, da je to zelo skrb vzbujajoče. 

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 Bojana Beović | Foto: STA , Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 Bojana Beović Foto: STA ,

Okužba je mogoča na vsakem koraku

Dejala je, da jih najbolj skrbijo okužbe z neznanim izvorom. "Če prepoznamo nekaj takih iz neznanega izvora, potem lahko sklepamo, da so še prisotni, a jih nismo prepoznali. To pomeni, da se lahko okužba pojavi na vsakem koraku," je pojasnila. 

Pred kratkim spet primer s hudim potekom

Beovićeva je za Radio Slovenija pojasnila, da je virus kar nekaj dni krožil med ljudmi, ki niso v posebni nevarnosti za hud potek, so pa pred kratkim imeli spet primer s hudim potekom. 

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V Sloveniji 13 novih okužb. "Balkan v podobni situaciji kot v začetku leta Italija." #video
Ne spreglejte