SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji letos poleti le dva dneva, ko ni deževalo

0,67

termometer

dež
Foto: Thinkstock

Letošnje meteorološko poletje zaznamujejo pogoste padavine. Od 1. junija do danes smo imeli v Sloveniji le dva povsem suha dneva, vseh preostalih 37 pa je deževalo.

Na Agenciji za okolje (Arso) so zapisali, da sta bila edina suha dneva le 19. in 20. junij. V juliju pa povsem suhega dneva v Sloveniji še ni bilo. Če pogledamo le krajevne dnevne padavine, so bila obdobja, ko dlje časa ni deževalo. Gledano v celoti, pa sta bila v Sloveniji le dva dneva brez dežja.

bla Novice Po Sloveniji poplave, podrta drevesa in odkrite strehe #foto

Kljub tako pogostim padavinam je bilo ponekod v v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem celo manj padavin od dolgoletnega povprečja. V preteklosti so bila posamezna poletja tudi mnogo bolj namočena, poplavljale so tudi večje reke. Julija leta 1972 je poplavljala Mura, junija 1954 pa Savinja, sporočajo na Agenciji za okolje.

Letošnje poletje za zdaj brez vročinskega vala

Lansko poletje smo imeli v Sloveniji kar štiri vročinske valove, ponekod na Dolenjskem pa celo pet.

vročinski val Foto: Thinkstock

V letošnjem poletju pa za zdaj daljšega vročega obdobja še nismo imeli. Temperatura skoraj nikjer ni presegla 32 stopinj Celzija, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 °C. Večina poletja pa je še pred nami, zato na Agenciji za okolje predvidevajo, da bo vrhunec vročine, kot je to pogosto, prišel avgusta. Tako je bilo tudi lani, v letih od 2011 do 2013 ter v rekordno vročem poletju, ki je bilo leta 2003.

Strela, nevihta Novice V Prevaljah poplavljenih 20 objektov, voda zalivala tudi ceste in ulice

V Sloveniji je pri določanju vročinskega vala v uporabi definicija, ki temelji na dnevni povprečni temperaturi. Ta mora vsaj tri dni zaporedoma presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje.

Za celinsko podnebje, v katero spadajo osrednja, jugovzhodna in severovzhodna Slovenija, mora ta vrednost presegati ali biti enaka 24 stopinjam Celzija. Za zmerno podnebje (Gorenjska, Notranjska in dvignjeni svet Štajerske in Dolenjske) mora presegati ali biti enaka 22 stopinjam Celzija, za milejše sredozemsko podnebje, kamor spada Primorska, pa 26 stopinj Celzija.

Več o definiciji in tem, kako se izračuna povprečna temperatura, si lahko preberete na tej povezavi.

V sredo le do 20 stopinj Celzija

Kar zadeva vročino, je letošnje poletje manj stresno kot prejšnja, tako pa bo ostalo še nekaj prihodnjih dni. V sredo bo večinoma oblačno s pogostim dežjem, v notranjosti se ne bo segrelo nad 20 stopinj Celzija. V nadaljevanju tedna bo znova topleje, a temperatura večinoma ne bo presegla 30 stopinj Celzija. V prvi polovici julija vročinskega vala ne bo, so še zapisali na agenciji za okolje.

poplave Novice Dež se ne ustavi, poplave na Japonskem zahtevale že več kot sto žrtev #foto #video morje, Jadran Novice Poletne nevihte so ohladile morje. Preverite, kje je najtopleje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin