Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2024,
19.04

Osveženo pred

2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Metlika Boštjan Poklukar romska skupnost Romi

Sreda, 17. 7. 2024, 19.04

2 minuti

V Škocjanu in Metliki s predstavniki države o romskih vprašanjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Boštjan Poklukar | Minister Boštjan Poklukar je obžaloval, da na sestanek kljub vabilu ni bilo romskega predstavnika iz Dobruške vasi. | Foto Ana Kovač

Minister Boštjan Poklukar je obžaloval, da na sestanek kljub vabilu ni bilo romskega predstavnika iz Dobruške vasi.

Foto: Ana Kovač

Predstavniki države so se danes mudili v občinah Metlika in Škocjan, kjer so spregovorili o urejanju vprašanj, povezanih z romsko skupnostjo. Minister Boštjan Poklukar je občini Škocjan med drugim obljubil okrepitev aktivnosti policije pri skrbi za varnost občanov.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes udeležil sestanka na povabilo župana občine Škocjan Jožeta Kaplerja. V zadnjih tednih so v občini zabeležili več primerov kaznivih dejanj, zato je Poklukar zagotovil okrepitev policijskih aktivnosti na tem območju poleti, enako pa bodo nadaljevali tudi jeseni, saj so ljudje nekoliko zaskrbljeni za lastno varnost.

"Jasno sem povedal županu in občinskim svetnikom, da morajo občani kaziva dejanja ter vsa sumljiva in odklonska ravnanja prijavljati policiji, saj lahko le tako učinkovito izpelje preiskavo dejanj," je dejal Poklukar, ob tem pa zagotovil, da je policija vselej odzivna in profesionalna.

Ob tem so se dogovorili, da se bo v Škocjanu septembra sestala medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki bo predstavnikom občine in zainteresiranim občanom odgovarjala na vprašanja ter sprejemala različne pobude.

Kljub vabilu na sestanku ni bilo romskega predstavnika

Obžaloval je, da na sestanek kljub vabilu ni bilo romskega predstavnika iz Dobruške vasi, in izrazil upanje, da bo naslednjič skupaj z njimi pomagal poiskati rešitve za težave, ki jih opažajo. Med njimi so tudi kazniva dejanja, za katera naj bi bili krivi posamezni pripadniki romske skupnosti. "Verjamem, da bodo kazniva dejanja, ki so se zgodila tukaj, preiskana in bodo dobila svoj epilog na sodišču," je dodal notranji minister.

Po besedah župana Kaplerja so predstavnikom države skušali prikazati aktualno stanje duha v občini, ki je tudi posledica zadnjega obdobja. "Vsi se strinjamo, da nasilje nima mesta pri nas, kot tudi ne v Sloveniji nasploh, zato je tu potrebna ničelna toleranca," je bil jasen škocjanski župan.

Država je po besedah župana zagotovila večjo prisotnost policije, kar se je v zadnjem času že pokazalo za koristno, prav tako tudi on pričakuje, da bodo storilci kaznivih dejanj na sodiščih dočakali kazen, kar bo tudi sporočilo drugim potencialnim kršiteljem zakonov.

V Metliki se soočajo s podobnimi izzivi

Državna sekretarka Helga Dobrin je že dopoldne skupaj s predstavniki ministrstev za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za pravosodje ter za vzgojo in izobraževanje na povabilo županje Martine Legan Janžekovič obiskala Metliko, ki se sooča s podobnimi izzivi.

Kot je povedala županja, ima sobivanje z Romi v njihovi občini dolgo tradicijo, pred tremi ali štirimi desetletji je bilo to sodelovanje zgledno, zdaj pa se po njenih besedah pojavljajo nove generacije, v katerih so posamezniki, ki so vedno bolj predrzni in agresivni.

Kot je Dobrinova povedala po sestanku, so predstavili nekatere možne rešitve za izboljšanje stanja, še naprej pa nameravajo vse pristojne resorje spodbujati tudi za pripravo zakonodajnih sprememb, ki bi lahko prinesle sistemske rešitve.

Ob tem je dodala, da policija svoje delo opravlja in ga bo opravljala še naprej, tako da je varnost lokalnega prebivalstva zagotovljena. Tudi danes so se nekajkrat pojavljali pozivi k samorganiziranju na tem področju. "To vsekakor odsvetujemo, saj se ljudje lahko tako spravijo v neugoden položaj in na koncu sami nosijo posledice," je posvarila in ljudi pozvala, naj zaupajo policiji, ki po njenem mnenju dobro opravlja svoje delo.

Županja Legan Janžekovič pa je poudarila, da je predvsem treba zagotoviti enakost pred zakonom vseh ne glede na to, ali gre za pripadnika večinskega prebivalstva ali romske skupnosti.

Glede predlaganih rešitev je dejala, da gredo nekatere v smeri novih spodbud za obiskovanje šol, a se te v preteklosti po njenem mnenju niso izkazale kot dobre rešitve in tudi zdaj dvomi v njihov uspeh.

Romska poroka v Ljubljani
Trendi Milijonska romska poroka v Ljubljani: za darilo dobila hišo s 600 kvadrati #video
Ne spreglejte