Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
13.36

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07

40

Natisni članek

Alenka Bratušek koalicija Jernej Pavlič

Sreda, 8. 8. 2018, 13.36

5 let, 8 mesecev

"V SAB se aktivno pogovarjamo, da ne bi dali ministrov v Šarčevo vlado" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,07

40

"V SAB se zelo aktivno pogovarjamo o tem, da ne damo ministrov v vlado Marjana Šarca," je danes dejal Jernej Pavlič, generalni sekretar stranke SAB, ki kljub temu podpira kandidaturo predsednika stranke LMŠ Marjana Šarca za mandatarja.

O vstopu Stranke Alenke Bratušek (SAB) v manjšinsko vlado bo odločal svet stranke po Šarčevi izvolitvi, je danes pojasnil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Ne izključujejo niti možnosti projektnega sodelovanja z manjšinsko vlado.

Zadržani do manjšinske vlade

Glede na kadrovski razrez, partnerski sporazum in protokol o sodelovanju bo po Pavličevih napovedih svet stranke odločal, ali je sodelovanje v manjšinski vladi lahko koristno za državo. Njihova prioriteta je polno operativna vlada z več kot 46 glasovi, zato so še vedno zelo zadržani do manjšinske vlade. "Ta pomeni prosti tek, veliko usklajevanja za malo rešitev," je dejal.

Na vprašanje, kako problematična je zahteva Levice po soglasju k vsakemu ministrskemu kandidatu posebej, čeprav ne bi sedeli v vladi, je Pavlič odgovoril, da "če želiš uresničevati koalicijski oziroma partnerski sporazum, moraš za to zagotoviti kadre in prevzeti odgovornost".

Marjan Šarec
Novice Šarec tudi uradno mandatarski kandidat #video

Na vprašanje, koliko resnice je v tem, da Bratuškova noče biti ministrica, ampak izključno podpredsednica vlade, je Pavlič odvrnil, da je "veliko resnice v tem, da se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado".

Najprej morajo videti, ali je sodelovanje v vladi sploh mogoče

O kadrovskem razrezu se še niso pogovarjali, najprej morajo videti, ali bo sploh mogoče sodelovati v tej vladi, je dejal Pavlič. V SAB ne izključujejo možnosti, da bi projektno sodelovali z manjšinsko vlado. "Tudi od kvalitete ministrov je odvisno, ali bomo sposobni uresničiti, kar smo zapisali. Papir prenese vse," je dejal ob tem.

Šarec na glasovanje brez podpore SNS, v NSi še brez odločitve

Predsednik LMŠ Marjan Šarec na tajnem glasovanju za mandatarja, ki bo v DZ najverjetneje prihodnji petek, ne more računati na podporo poslancev SNS. Kot je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič Šarcu želijo uspešno delo v obdobju, "ki bo trajalo, dokler bo trajalo". Dokončno odločitev o morebitni podpori bo sprejelo predsedstvo stranke v petek, a Jelinčič dodaja, da prvaku LMŠ kot mandatarju v stranki niso naklonjeni.

 V NSi odločitve o podpori Šarcu "še niso pretresli", so za STA pojasnili v strankah. 

Rešitve glede zdravstva in upokojencev, ki so jih po Pavličevih besedah izpogajali že z NSi, so ostale v pogodbi enake kot pred priključitvijo Levice pogajanjem. Tako je bil kritičen do navedb poslanke Levice Violete Tomić, da bi po morebitni podpori Levice Šarcu nekatere od socialnih ukrepov izključili iz pogodbe, saj po njegovem mnenju rušijo mir med partnericami, ki poskušajo oblikovati vladno koalicijo.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec odločitve SAB ni želel komentirati.

Je pa že prejšnji teden, ko so se prvič pojavili namigi o tem, da Stranka Alenke Bratušek (SAB) ne namerava z ministri vstopiti v vlado, predsednik SMC Miro Cerar pa je v pismu podvomil o učinkovitosti manjšinske vlade, na Twitterju zapisal:

Cerarjevo pismo je Šarec za naš medij komentiral z naslednjimi besedami: "To pripisujemo poletnemu času, ki je nekoliko bolj sproščen."

Violeta Tomić
Novice SMC in SD napovedali podporo Šarcu. V Levici imajo zadržke. #video

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so sicer danes ob 13. uri v državni zbor vložile kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev omenjenih strank, je ob vložitvi potrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video
Ne spreglejte