Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2018,
6.29

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

volitve 2018 koalicija pogajanja Violeta Tomić Marjan Šarec

Torek, 7. 8. 2018, 6.29

5 let, 8 mesecev

SMC in SD napovedali podporo Šarcu. V Levici imajo zadržke. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Poslanka Levice Violeta Tomič je po usklajevanjih o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca dejala, da protokol še ni usklajen. "Pri ključnih zadevah še vedno nismo prišli skupaj, je pa mogoče, da se to zgodi v četrtek." V SD bo o sporazumu odločalo članstvo, podporo Šarcu pa so napovedali tudi v SMC. 

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je včeraj napovedal, da bodo v sredo skupaj s SD, SMC, SAB in DeSUS vložili njegovo kandidaturo za mandatarja, prav tako pa kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ. Pričakujejo tudi podporo Levice, pri čemer bodo sodelovanje z njo opredelili v okviru sporazuma o partnerstvu, katerega sestavni del bo protokol o sodelovanju.

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica so danes nadaljevale usklajevanja o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado. O poteku koalicijskih pogajanj so razpravljali posamezni organi nekaterih strank, svoje pomisleke so podali tudi v Levici. 

Ključni poudarki

- Protokol o sodelovanju med Levico in peterico strank še ni usklajen. 
- Violeta Tomič (Levica): Pri ključnih stvareh še nismo prišli skupaj. Ne želimo biti privesek neoliberalni vladi.
- Marjan Šarec (LMŠ):
 Dokument je vsebinsko ustrezen, bo pa treba položaj prilagajati trenutnim razmeram v državi.
- Dejan Židan (SD): Predsedstvo SD je podprlo partnerski sporazum, poslan bo še v presojo članstvu.
- Cerar: V SMC bomo podprli kandidaturi Marjana Šarca za mandatarja in Židana za predsednika DZ.

"Levica ni vstopila v politiko, da bi postala privesek neoliberalni vladi"

Violeta Tomič | Foto: STA , Foto: STA , Poslanka Levice Violeta Tomič je novinarjem sporočila, da se pri protokolu "pojavljajo jasne intence, da bi po morebitni podpori Levice Marjanu Šarcu za mandatarja naše pozitivno usmerjene socialne ukrepe, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo, naknadno umaknili iz pogodbe. Tega nikakor ne sprejemamo, zato pri ključnih točkah protokola še vedno nismo prišli skupaj. Obstaja upanje, da se v četrtek o tem dogovorijo predsedniki koalicijskih partneric".

Tomičeva je še spomnila, da Levica ni vstopila v politiko zato, da bi postala privesek neoliberalni vladi. "Prišli smo z obljubo o spremembi politike in tega se bomo držali do konca."

LMŠ: Sporazum je ustrezen

Sporazum o partnerstvu so danes obravnavali tudi v stranki LMŠ. Predsednik stranke Šarec je povedal, da je "dokument vsebinsko ustrezen, socialno naravnan in primeren za sprejem, seveda pa bo treba položaj prilagajati trenutnim razmeram v državi". Izvršni odbor LMŠ je potrdil usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma in potrdil vložitev kandidature Šarca za predsednika vlade.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Cerar: V SMC vseh deset podpisov za Šarca

Svet SMC je enoten o podpori kandidaturi Šarca za mandatarja, podpise za kandidaturo bo prispevalo vseh deset poslancev SMC, je v izjavi za medije dejal predsednik SMC Miro Cerar. Podpis je po Cerarjevih besedah prispeval tudi poslanec SMC Milan Brglez, ki so ga sicer iz stranke izključili.

Cerar je spomnil, da jim z Levico še ni uspelo uskladiti protokola o sodelovanju z manjšinsko vlado, in obenem obžaloval nekatere izjave predstavnikov Levice, "ki ne pripomorejo k temu, da bi se sklenil konstruktiven sporazum". "Želim si, da če že ni bilo dovolj poguma za to, da bi vstopili v vlado, da se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in res velikim naporom prigarali v teh dneh," je dejal. Zavzel se je za tesnejše sodelovanje z Levico in za jasno sestavljen protokol o sodelovanju, "na slepo se tega ni mogoče iti".

Cerar upa, da bodo kriteriji pri izbiri v prihodnje drugačni

Nekdanji premier je napovedal, da bodo podprli tudi kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ. O tem je Cerar, ki ga je SMC videla na tem mestu, dejal, da se je Šarec pač odločil za upoštevanje numeričnega kriterija, saj je bila SD na volitvah nekoliko uspešnejša od SMC, in da je bil po tem političnem ključu v ponedeljek tudi s privolitvijo SMC in njega osebno Židan izbran za kandidata za predsednika DZ. "Si pa želim, da bi bili seveda pri nadaljnjih postopkih kandidatur v igri tudi bolj kompetenčni kriteriji," je dodal Cerar.

O sodelovanju z Levico bodo odločali člani SD

Predsedstvo SD je podprlo partnersko pogodbo, o njej in o koaliciji se bodo zdaj izrekali še na rednih zborih članstva v naslednjih dneh, je po seji predsedstva stranke napovedal prvak SD Židan. Kot je dodal, jih veseli, da je pogodba po eni strani socialna, saj jim je vanjo uspelo pripeljati denimo dvig minimalne plače in pokojnin, po drugi strani pa, da je naravnana tudi razvojno, saj se povečujejo vlaganja v razvojno infrastrukturo in v kulturo.

V SD bi si želeli, da bi bilo v koaliciji šest strank

V SD bi si po njegovih besedah seveda želeli koalicijo šestih strank. "Verjamemo, da bi bilo lažje delati, verjetno tudi bolj učinkovito," je pojasnil, a dodal, da so pripravljeni delati tudi v koaliciji petih strank s podporo šeste. Kot je dejal, se končuje čas pogovarjanja in pogajanj, prihaja pa "čas, ko je treba tudi delovati".

Zato so bili v SD po njegovih besedah med prvimi, ki so podprli idejo predsednika LMŠ Marjana Šarca, da je treba vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja, za katero so mu danes tudi že predali podpise svojih desetih poslancev. "Verjamemo, da bo Marjan Šarec izvoljen za mandatarja in da bo hitro sestavil vlado, ki bo uresničila kakovostno partnersko pogodbo," je dejal.

Izvolitev predsednika DZ ni nujna, mandatarja da

O svoji kandidaturi za predsednika DZ in o tem, kdaj bi po predlogu petorčka na predsedniškem stolčku v DZ zamenjal Mateja Tonina, je Židan odgovoril, da to ni tako zelo nujno. Ob tem je spomnil, da se morajo pred tem dogovoriti še o izvolitvi podpredsednikov DZ. "Tisto, kar si mi želimo, pa je, da je hitro izvoljen mandatar, da se vlada hitro sestavi in da končno začne delati v korist ljudi," je poudaril.

SD bodo pripadla še tri ministrska mesta

Pogovor o razdelitvi resorjev, ki ga po njegovih zagotovilih doslej še ni bilo, Židan pričakuje v prihodnjih dneh. Ob mestu predsednika DZ jim ponujajo še tri ministrska mesta, ne bodo pa problematizirali pri njih, je zatrdil. Po njegovih besedah obstaja možnost, da se o kadrovskem razrezu dogovorijo že do petka v prihodnjem tednu, ko je v DZ predvideno glasovanje o kandidatu za mandatarja.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

Poglejte si izjavo poslanke Levice Violete Tomič:

Janez Janša SDS
Novice Ali je verjetno, da se Janša umakne, karte pa se premešajo na novo? #video
Ne spreglejte