Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
11.53

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

29

Natisni članek

Levica koalicija LMŠ Marjan Šarec

Sreda, 8. 8. 2018, 11.53

5 let, 8 mesecev

Šarec tudi uradno mandatarski kandidat #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

29

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so danes ob 13. uri v državni zbor vložile kandidaturo Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev omenjenih strank, je ob vložitvi potrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Šarec se je danes že sestal s predsednikom Borutom Pahorjem. Šarec je Pahorja še osebno seznanil o vložitvi kandidature, pogovarjala pa sta se tudi o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je v DZ predvideno prihodnji teden v petek. Za izvolitev kandidat potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov.

Omenjena peterica levosredinskih strank se z Levico dogovarja za sodelovanje z manjšinsko vlado, a protokol o sodelovanju še ni dokončno usklajen. Pogovori na ravni predsednikov strank naj bi se nadaljevali v petek.

Violeta Tomić
Novice SMC in SD napovedali podporo Šarcu. V Levici imajo zadržke. #video

V LMŠ so po torkovih usklajevanjih sicer ocenili, da je bil narejen velik korak, medtem pa so v Levici, ki je prejšnji teden zavrnila vstop v koalicijo, bolj zadržani. Skrbi jih namreč, da bi po njihovi morebitni podpori Šarcu na glasovanju o mandatarju iz koalicijske pogodbe izločili socialno usmerjene ukrepe, ki jih je Levici uspelo vnesti na pogajanjih s peterico strank.

V nekaterih strankah peterice sicer opozarjajo, da so se o vsebini z Levico uskladili pod predpostavko, da bo tudi ta stranka del vlade.

Marjan Šarec, intervju
Novice Bomo usodo države prepustili političnemu novincu?

Če bo dogovor med strankami dosežen, bo ta stopil v veljavo ob pozitivni odločitvi članstva Levice na strankarskem referendumu. Enotedensko glasovanje se bo končalo danes opolnoči, rezultati pa bodo po napovedih iz stranke na voljo najpozneje v petek.

Luka Mesec in Marjan Šarec
Novice Šarca bodo predlagali za mandatarja, Židana za predsednika DZ #video

V nadaljevanju - kljub napovedim predvidoma še ne danes - bo peterček vložil tudi kandidaturo Dejana Židana za predsednika DZ. Prvak SD bi tako nasledil sedanjega predsednika Mateja Tonina iz NSi.

Ne spreglejte