Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 10. 2021,
18.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

10

Natisni članek

fašizem protest Rim

Sobota, 16. 10. 2021, 18.13

2 leti, 6 mesecev

V Rimu na protestih proti fašizmu več deset tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

10

Kolosej Rim |  Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50 tisoč ljudi. (Fotografija je simbolična.) | Foto Reuters

Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50 tisoč ljudi. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Reuters

V Rimu se je danes na protestih proti fašizmu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim pozvali k prepovedi skrajne desnice. "Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo," je bil slogan protestov, ki so jih organizirala italijanska sindikalna združenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni. Nosili so transparente z napisom "Fašizem: nikoli več" in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, prejšnjo soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Primož Roglič Lora
Trendi Primož Roglič se je poročil

Na shodu več kot 50 tisoč ljudi

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50 tisoč ljudi.

"Ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju," je poudaril generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini, poroča AFP. Kot je dejal, gre za proteste v obrambo demokracije.

Potreba po "premagovanju fašistične miselnosti"

Poudaril je potrebo po "premagovanju fašistične miselnosti". Spomnil je, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz; vrnilo se jih je le 16.

Klara Čampa
Trendi "Nisem žrtev, bolezen je pravzaprav moje zdravilo"
Ne spreglejte