Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2023,
7.00

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Kitajska ZDA Xi Jinping Joe Biden

Sreda, 15. 11. 2023, 7.00

5 mesecev, 2 tedna

V pričakovanju srečanja Bidna in Šija se začenja azijsko-pacifiški forum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Biden in Xi Jinping | Biden je pred odhodom v Kalifornijo v torek dejal, da si ZDA ne prizadevajo oddaljiti od Kitajske, temveč si želijo izboljšanja odnosov. | Foto Guliverimage

Biden je pred odhodom v Kalifornijo v torek dejal, da si ZDA ne prizadevajo oddaljiti od Kitajske, temveč si želijo izboljšanja odnosov.

Foto: Guliverimage

V Kaliforniji se danes začenja forum azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), ob robu katerega se bo predsednik ZDA Joe Biden srečal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom. Voditelja bosta na prvem srečanju po enem letu poskušala zgladiti spore med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Odnosi med velesilama so sicer že tradicionalno napeti, v času Bidnovega predsedovanja pa jih bremenijo predvsem nestrinjanja glede Tajvana in ameriške omejitve izvoza naprednih tehnologij na Kitajsko.

Odnose je v začetku leta pretresel tudi incident s kitajskim balonom nad ZDA, ki ga je ameriška vojska, v prepričanju, da gre za vohunsko plovilo, sestrelila. Kitajska je takrat odziv ZDA označila za histeričen.

"Kitajska se ne boji konkurence, vendar nasprotujemo opredeljevanju odnosov med Kitajsko in ZDA v smislu konkurence," je pred Šijevim odhodom v Kalifornijo povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Pekingu Mao Ning.

Biden pa je pred odhodom v Kalifornijo v torek dejal, da si ZDA ne prizadevajo oddaljiti od Kitajske, temveč si želijo izboljšanja odnosov. V Washingtonu pred srečanjem tudi izpostavljajo potrebo po obnovitvi stikov med vojskama obeh držav, ki jih je Kitajska zaradi ameriškega povezovanja s Tajvanom prekinila.

Kot je v pogovoru za televizijo CBS povedal Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je to pomembno, da "tekmovanje ne bi preraslo v konflikt".

Apec, ki je bil ustanovljen leta 1989, združuje 21 držav na obeh straneh Tihega oceana. V San Franciscu bo kljub ameriškim sankcijam zastopana tudi Rusija.

Antony Blinken
Novice Blinken: ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana
Vladimir Putin in Xi Jinping
Novice Kitajski predsednik Ši Džinping na obisku pri Putinu: Rusiji bomo stali ob strani #video
Joe Biden
Novice V ZDA leto dni pred predsedniškimi volitvami porazne številke za Bidna
Ne spreglejte