Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2023,
5.53

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

22

Natisni članek

Vladimir Putin Xi Jinping srečanje Moskva

Ponedeljek, 20. 3. 2023, 5.53

1 leto, 1 mesec

Kitajski predsednik Ši Džinping na obisku pri Putinu: Rusiji bomo stali ob strani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

22

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes prispel v Moskvo, kjer je poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine ZN. Z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom bosta med tridnevnim obiskom govorila o vojni v Ukrajini in krepitvi strateškega sodelovanja.

"Prepričan sem, da bo obisk ploden in bo dal nov zagon zdravemu in stabilnemu razvoju kitajsko-ruskih odnosov," je Xi dejal na moskovskem letališču Vnukovo ter Rusijo in Kitajsko označil za dobri sosedi in zanesljivi partnerici.

Po njegovih besedah je Kitajska pripravljena trdno stati ob strani Rusiji in se zavzemati za "pravi multilateralizem" in "multipolarnost v svetu", ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xija je na letališču pričakal podpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko, skupaj pa sta nato pred častno stražo prisluhnila ruski in kitajski himni. Srečanje med Xijem in Putinom se bo predvidoma pričelo ob 14.30 uri po srednjeevropskem času, je naznanil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Obisk Xija je označil za izjemno pomembnega in med drugim izpostavil, da bosta predsednika v Moskvi razpravljala tudi o predlogih Pekinga za rešitev konflikta v Ukrajini.

"Tako ali drugače se bodo med pogajanji dotaknili vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem načrtu za Ukrajino, pri čemer bo Putin podal izčrpna pojasnila o ruskem stališču," je povedal Peskov. Putin se je sicer že pred obiskom zahvalil Xiju za objektivno in nepristransko stališče Pekinga do vojne v Ukrajini.

Putin: V obzir bomo vzeli kitajske mirovne pobude

"Vedno smo odprti za pogajanja," pa je ruski predsednik dejal Xiju na srečanju in zagotovil, da bodo v obzir vzeli tudi kitajske mirovne pobude, ki jih po njegovih besedah v Moskvi obravnavajo s spoštovanjem. "Imamo veliko skupnih nalog in ciljev," je še dodal Putin.

Kitajski voditelj je poudaril tesne vezi njegove države z Rusijo. "Smo partnerji v celovitem strateškem sodelovanju. Prav ta status določa, da morajo med našima državama obstajati tesne vezi," je po navedbah ruske državne televizije, na katero se sklicuje AFP, dejal Xi.

To je prvi obisk Xija v Moskvi po začetku ruske invazije na Ukrajino

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja.

Xi, ki je pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države, je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019. Do obiska sicer prihaja le tri dni po tistem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za Putinovo aretacijo zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Moskva je nalog že označila za ničen, Peking pa je danes sodišče pozval, naj se izogne dvojnim standardom. "Sodišče bi moralo ohraniti objektivno in nepristransko stališče ter spoštovati imuniteto voditeljev držav pred jurisdikcijo po mednarodnem pravu," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Hidroelektrarna Maerdang
Avtomoto Pet kilometrov visoko: nov gradbeni presežek Kitajcev
Jiang Yanyong
Novice Na Kitajskem umrl zdravnik, ki je razkril prikrivanje izbruha virusa
Ne spreglejte