Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

noad

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 6.45

6 let, 6 mesecev

V ponedeljek v Slovenijo prišlo nekoliko manj migrantov in beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razmere glede begunske krize se počasi umirjajo, a napovedujejo nove prihode beguncev in migrantov. Od sredine oktobra je do danes v Slovenijo vstopilo 130.661 tujcev.

20.00 LJUBLJANA Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je tokrat je obravnaval priporočila v zvezi z razmerami na slovensko-hrvaški meji.

V imenu predlagateljev je zahtevo predstavil poslanec SDS Vinko Gorenak. Največji problem bo, če bo Avstrija zaprla mejo, Slovenija pa ne bo sposobna zavarovati južne meje, je opozoril.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je potrdila, da sistem za obvladovanje migracijskega vala deluje, in izrazila prepričanje, da državljani zaupajo varnostnim organom.

18.40 ŠENTILJ Danes je med 13. in 18. uro iz Dobove v Šentilj prispelo 2285 migrantov. Avstrijski varnostni organi so sprejeli 3500 migrantov iz nastanitvenega centra v Šentilju.

18.20 GORNJA RADGONA 1669 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so okrog 17.00 ure sprejeli v Republiko Avstrijo. Na mostu čez reko Muro je odstranjena signalizacija in promet v obe smeri poteka tekoče.

17.50 JESENICE Okoli 17.55 je izredni potniški vlak iz Logatca prek Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 593 v Sloveniji že evidentiranih migrantov.

17.30 DUNAJ Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH in koroški Slovenec Valentin Inzko je v svoje stanovanje na Dunaju sprejel dve begunski družini iz Sirije, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes potrdili v njegovem uradu.

16.30 LJUBLJANA Na ministrstvu za izobraževanje zatrjujejo, da se zavedajo pomena izobraževanja za socializacijo beguncev v novo okolje, zato v ta namen že dalj časa potekajo intenzivna delovna srečanja. Sviz je namreč ministrstvo nedavno pozval, naj čim prej pripravi načrte za vključevanje begunskih otrok v izobraževalni sistem.

15.50 DUNAJ Azilno zakonodajo sredi begunske krize zaostruje tudi Avstrija. Že v kratkem naj bi začele veljati spremembe, ki med drugim predvidevajo časovno omejen azil in zaostritev pogojev za združevanje družin. O spremembah so se v veliki koaliciji Ljudske stranke (ÖVP) in socialdemokratov (SPÖ) že dogovorili.

15.40 ZAGREB Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je napovedal, da bo v torek v novi hrvaški začasni tranzitni center v Slavonskem Brodu ob 8. uri pripeljal prvi vlak s tisoč begunci in migranti iz Opatovca. Begunce naj bi od srede v center vozili neposredno iz srbskega Šida. Medtem se begunski val znova nekoliko krepi.

15.25 LJUBLJANA "Do beguncev moramo biti odprti in pozorni, saj je to osnovna dolžnost kristjanov," je na novinarski konferenci dejal predsednik SŠK Andrej Glavan. Več tukaj.

O begunski krizi bodo danes razpravljali člani odbora DZ za notranje zadeve. Občinski svet občine Brežice se bo sestal na izredni seji.

14.30 CELJE Iz Hrvaške bodo v naslednji uri na mejni prehod Dobovec pripeljali štiri avtobuse, štiri pa na mejni prehod Imeno. Na obeh mejnih prehodih bodo policisti migrante evidentirali, nato pa z avtobusi odpeljali v Šentilj.

Mejni prehod Imeno bo zaradi prihoda migrantov od 14.45 do končanega postopka evidentiranja zaprt za ves promet.

14.00 NOVO MESTO Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 28 avtobusih iz Dobove v sprejemne in nastanitvene centre pospremili več kot 4300 tujcev. Dva vlaka sta odpeljala proti Šentilju, en vlak proti Jesenicam, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Lendavo, Gornjo Radgono in Vrhniko.

13.50 GORNJA RADGONA Okoli 13. ure je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina okoli 550 nastanjenih migrantov in beguncev. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je še okrog 600 migrantov.

Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov je bilo okrog 13. ure iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi pripeljanih okrog 680 migrantov. Postopek evidentiranja tujcev bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in v Dolgi vasi.

13.30 ŠENTILJ Župani občin, združenih v Skupnosti občin Slovenije, so se v Šentilju pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem o begunski problematiki. Ob tem so od države zahtevali jasnejše odgovore glede prihodnjih načrtov pri soočanju z begunci.

13.22 LJUBLJANA V prejšnjem tednu, ko je v Slovenijo vstopilo skupno 52 tisoč migrantov, so pripravili 35.850 toplih obrokov, skoraj šest tisoč litrov čaja, 570 litrov mleka in okoli 5.500 kilogramov kruha, so sporočili iz Centra za obveščanje ministrstva za obrambo.

13.22 LJUBLJANA "Javni delavci bodo opravljali koordinacijske naloge, pomoč pri čiščenju in pomoč humanitarnim organizacijam v centrih. Skupna številka javnih delavcev je 260," je povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Centri za socialno delo bodo prejemnike denarne in socialne pomoči, ki so za to delo sposobni, pozvali k prostovoljni pomoči na terenu.

Kot je dodala Kopač Mrakova, je za javna dela zagotovljenih 650 tisoč evrov. Javni delavci bodo upravičeni do vseh pravic v skladu z zakonodajo, upravičeni so do dodatka zaradi posebnih pogojev dela, nevarnosti in neugodnega delovnega časa.

13.20 LJUBLJANA Sprejemni center v Dobovi je še vedno močno obremenjen. Danes so tja prišli trije vlaki s 3.130 migranti, je dejal Šefic. Dodal je, da so v zadnjih dneh beležili nekaj dodatnih prošenj za mednarodno zaščito, v petek tri in v soboto sedem. Od 17. septembra je za mednarodno zaščito zaprosilo 59 tujcev, med njimi so bili državljani Iraka, Kosova, Irana in Afganistana, Albanije, Nigerije, Kameruna, Sirije in Turčije.

13.15 LJUBLJANA Po 73 tisoč obdelanih podatkih se razmerje med moškimi in ženskami z otroki približuje 50 proti 50. Še vedno je največ domnevnih državljanov Sirije, sledijo Afganistanci, Iračani in Pakistanci.

13.10 LJUBLJANA Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je na redni tiskovni konferenci izrazil vse komplimente celotni ekipi v Šentilju, tudi občini. Odločitev za novi peron se je po njegovih besedah izkazala kot zelo dobra, tako z vidika varnosti, obremenjenosti policije in migrantov. Center je zelo dobro urejen, v njem je občasno več kot štiri tisoč beguncev in migrantov. Na tako imenovani nikogaršnji zemlji, kjer prehajajo migranti v roke Avstrijcem, bodo prostor dodatno uredili, predvsem glede odvažanja enormnih količin odpadkov.

13.00 ŠENTILJ Danes do 13. ure so avstrijski varnostni organi sprejeli 2.100 migrantov. Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 3.477 oseb. Ob 12. uri je iz Dobove prispel vlak s 1.229 migranti.

12.56 LJUBLJANA Slovenija dobiva humanitarno pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga, Slovaške in Madžarske. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

12.52 ATENE V Egejskem morju so v preteklih treh dneh rešili več kot 1.400 beguncev in migrantov. Za 19 ljudi, med njimi več otrok, je pomoč medtem prišla prepozno. Tudi danes so utonili najmanj štirje migranti, šest jih pogrešajo.

12.50 BREŽICE V Brežicah so danes začeli cepiti proti gripi vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki so aktivni pri delu z begunci in ki so izrazili pripravljenost na cepljenje.

11.55 LJUBLJANA V okviru javnih del pri pomoči beguncem in migrantom bo morda že jutri osem kandidatov sklenilo pogodbe o zaposlitvi. V delo z begunci je že vključena tudi večina od 92 javnih uslužbencev, ki so izrazili interes za to.

11.50 ŽENEVA Prek Sredozemlja je oktobra v Evropo prišlo rekordnih 218 tisoč beguncev in migrantov, so sporočili Združeni narodi. To je toliko kot lani v vsem letu, ko so jih našteli okoli 219 tisoč. Skupno je tako letos v Evropo prispelo 744 tisoč ljudi.

10.30 OPATOVAC Iz začasnega tranzitnega centra v Opatovcu na Hrvaškem je danes zjutraj proti Sloveniji krenilo približno 30 avtobusov z begunci in migranti, nova vozila pa prihajajo v Opatovac.

10.20 ZAGREB Iz Srbije je na Hrvaško od začetka begunskega vala sredi septembra do danes prišlo več kot 307 tisoč ljudi.

10.00 VRHNIKA V nastanitvenem centru na Vrhniki je trenutno 593 tujcev.

9.15 CELJE Med koncem tedna je bilo v nastanitvenem centru v Celju nameščenih 450 tujcev. V soboto zvečer so jih pripeljali iz Dobove in jih po popisu namestili v centru, kjer so preživeli noč. Včeraj zjutraj so jih z avtobusi odpeljali v Gornjo Radgono.

9.10 GORNJA RADGONA Danes pred 9. uro je prva skupina okoli 500 beguncev in migrantov začela zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

8.20 LJUBLJANA Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 6. ure v Slovenijo vstopilo 126.370 beguncev. Po podatkih policije je bilo ob 6. uri v sprejemnih centrih po državi 544 oseb, v nastanitvenih centrih pa 5.818.

7.40 JESENICE Danes okoli 7.35 je izredni potniški vlak iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov.

6.30 ŠENTILJ Največ migrantov je v nastanitvenem centru v Šentilju, kjer so zjutraj po navedbah Policijske uprave Maribor našteli 4.348 oseb.

5.30 DOBOVA Sinoči in ponoči so na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljali trije vlaki z nekaj manj kot 3.200 begunci in migranti. Tujce, ki so v spremstvu hrvaških policistov prispeli z vlakoma nekaj pred 22. uro in nekaj po polnoči, so policisti z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre po državi (Gornja Radgona, Lendava, Vrhnika, Šentilj, Jesenice). S 1.029 tujci, ki so prispeli z vlakom okoli 4. ure, pa policisti v Dobovi opravljajo postopke evidentiranja. Po oskrbi bodo s slovenskim vlakom nadaljevali pot proti Šentilju.

Ne spreglejte