Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2020,
13.54

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

Natisni članek

DeSUS SMC koalicija shod shod proti politiki sovraštva

Sreda, 26. 2. 2020, 13.54

4 leta, 1 mesec

V petek v Ljubljani protest pred sedežem SMC in DeSUS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

143

proti politiki sovraštva | "Ne glede na to, ali smo volili njih ali ne, bodo odločali o naši prihodnosti. Ne bomo molčali," so zapisali. | Foto zajem zaslona

"Ne glede na to, ali smo volili njih ali ne, bodo odločali o naši prihodnosti. Ne bomo molčali," so zapisali.

Foto: zajem zaslona

Civilnodružbena Koalicija Brez strahu, ki je v preteklosti že organizirala podobne akcije, v petek v Ljubljani pred sedežem SMC in DeSUS organizira protest, ki so ga naslovili Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva.

Kot so zapisali na strani dogodka na Facebooku, politika SDS temelji na sovraštvu do soljudi, okolja in kulture. "Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajnodesničarskemu sovraštvu dale 'človeški obraz'," so zapisali.

Kot so dodali, bodo v ponedeljek o tem, ali se bodo pridružili koaliciji sovraštva s SDS, glasovali Igor Zorčič, Monika Gregorčič, Jani Möderndorfer, Gregor Perič, Branislav Rajić, Janja Sluga, Mateja Udovč, Dušan Verbič, Gregor Židan, Mojca Žnidarič (SMC) ter Franc Jurša, Jurij Lep, Ivan Hršak in Robert Polnar (DeSUS).

"Ne bomo molčali!"

"Ne glede na to, ali smo volili njih ali ne, bodo odločali o naši prihodnosti. Ne bomo molčali! Poslance SMC in DeSUS bomo opozorili, da se lahko v ponedeljek odločijo tudi drugače in preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji," so še zapisali.

Protest, ki naj bi trajal dve uri, bo v petek, 28. 2., ob 17. uri. Začel se bo pred sedežem stranke SMC, protestniki se bodo nato sprehodili pred sedež stranke DeSUS. Nekaj ur po objavi dogodka na Facebooku je udeležbo napovedalo več kot 500 ljudi.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade #video

Isto civilnodružbeno gibanje je protest proti politiki sovraštva organiziralo tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami leta 2018. | Foto: STA , Isto civilnodružbeno gibanje je protest proti politiki sovraštva organiziralo tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami leta 2018. Foto: STA ,

Tri dni pred volitvami organizirali demonstracije

Koalicija Brez strahu je v preteklosti že sodelovala v podobnih akcijah. Konec maja 2018, tri dni pred volitvami, so organizirali demonstracije proti politiki sovraštva. Takrat so protestirali proti morebitni zmagi oziroma vladi SDS.

Na svoji strani na Facebooku in profilu na Twitterju so objavljali sovražne izjave tako političnih akterjev kot državljanov.

Po oblikovanju vlade Marjana Šarca so protestirali in podpirali peticijo proti imenovanju Damirja Črnčeca za državnega sekretarja, ki so ga označili za "enega najbolj gorečih in glasnih promotorjev sovražne govorice do beguncev, muslimanov, islama in nevladnih organizacij".

Protest proti politki sovraštva
Novice Protest v Ljubljani: "Sejanje strahu, sovražnosti in laži vodi v totalitarizem" #foto
Ne spreglejte