SiolNET. Novice Slovenija
6,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade #video

6,27

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je, kot je sporočil po današnjem srečanju, državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.

Nova Janševa koalicija Novice Objavljamo koalicijsko pogodbo, kaj bo delala Janševa vlada #video

Predsednik Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade razmeroma kratko. Po njegovih besedah je to za Slovenijo pomembno tako zaradi politične stabilnosti kot tudi nujnosti, da vlada opravlja delo s polnimi pooblastili, piše STA.

Pozval k dialogu

Tudi tokrat nove vlade kot predsednik republike ne bo ne podpiral ne zaviral, ampak bo z njo sodeloval. Ob tem je pozval k dialogu in sodelovanju brez izključevanja, v primeru nepremostljivih razlik pa si moramo po Pahorjevih besedah prizadevati za to, da se te ne bi poglobile v izključevanje ali v politično in družbeno razklanost.

Poleg tega od vseh, tudi od Janeza Janše in njegove ministrske ekipe pričakuje, da se bodo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bila žaljiva ali celo sovražna. Morebitno vladno ekipo je še pozval, da s svojim delom okrepi zaupanje v ustavni sistem in ovrže strahove o morebitni pristranskosti ali celo sovražnosti.

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Janša pa je danes spomnil, da jih, preden bo vlada operativna, čakata še dve glasovanji v DZ. Koalicijske vlade so po njegovih besedah "lahko uspešne, če partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in so sposobni sklepati kompromise".

V pogajanjih so se po njegovih navedbah zavedali, da pred njimi ni celega mandata, zato tudi številnih želja partneric ni v koalicijski pogodbi. Soglasni so, da se je treba osredotočiti na ključne težave.

V ospredju vlade sta decentralizacija in debirokratizacija

Na prvem mestu je navedel stanje v zdravstvenem sistemu, izzive, povezane z varstvom okolja, in težave starejše generacije. V tem delu je zgoščenih največ strateških izzivov za Slovenijo. Koalicija predvideva ustanovitev urada za demografijo, ta bo po Janševih navedbah horizontalno koordiniral vse ukrepe, ki bodo izboljšali demografsko sliko Slovenije. Tako so po njegovem mnenju najbolj državotvorni resorji tisti, ki se ukvarjajo z demografijo. V ospredju nove vlade sta tudi decentralizacija in debirokratizacija, navaja STA.

Pri vseh težkih ukrepih v pogodbi pa so po Janševih navedbah navedeni tudi roki za izvedbo. Stvari, ki v pogodbi niso navedene, a jih bo treba reševati, pa bodo reševali s soglasjem, je napovedal. Tako je zanj samoumevna tudi uresničitev katerekoli ustavne odločbe. S tem je odgovoril na vprašanje, zakaj v pogodbo ni vključena uresničitev ustavne odločbe o financiranju zasebnih šol.

Spomnil je še na partnerstvo za razvoj v svoji prvi vladi in napovedal, da bodo tudi v tokratnem mandatu k sodelovanju povabili opozicijo in predstavnika narodnih skupnosti. Od zadnjih po Janševih besedah ne pričakujejo, da bosta jeziček na tehtnici ali pri imenovanju vlade ali pozneje pri političnih odločitvah, bodo pa veseli podpore. Z njima bodo podpisali sporazum, v katerem bodo določili stvari, ki jih je treba rešiti na področju narodnih skupnosti.

Če ni zapisano v pogodbi, to še ne pomeni, da ne bo predmet vladnega obravnavanja

Eden od elementov koalicijske pogodbe so tudi podpisi podpore poslancev partneric, ki jih je po Janševih trditvah dovolj za večinsko vlado. Števila ni navedel, je pa spomnil, da bodo šteli glasovi na tajnem glasovanju.

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Kar zadeva kadrovska mesta v vladi, po Janševih navedbah ni nič zabetoniranega, dokler ni formalnih predlogov, na podlagi katerih odločajo poslanci. Povedal je tudi, da v prvi fazi ne načrtujejo spremembe zakona o vladi oziroma reorganizacije ministrstev, ker ni časa. Na vprašanje, ali bo rebalans proračuna eden od prvih ukrepov vlade, pa je odgovoril, da bi bil ta potreben, tudi če se ne bi sestavila nova vlada.

Poslanci bodo o kandidatu odločali prihodnji torek

Pahor in Janša sta odgovorila tudi na vprašanje pritiskov pri oblikovanju te vlade. Pahor je spomnil, da so zadnji sestavni del javnega življenja in da je, dokler so v mejah primernega jezika, to v redu. Tudi na tem mestu je posvaril pred sovraštvom. "Vsak, ki prevzema odgovorne funkcije, mora imeti disciplino, da se upre skušnjavi po tem, da reče nekaj neprimernega. Če se to zgodi, je dovolj priložnosti za opravičilo," je dejal.

Janša meni, da je legitimen pritisk, ko kdor koli izraža mnenje v obliki strinjanja ali nestrinjanja ter to argumentira, lahko tudi brez dlake na jeziku. A je meja prekoračena, ko gre za grožnje. Ob tem je obžaloval, da so nekateri v obdobju podpisa koalicijske pogodbe prejemali grobe, resne grožnje, grozili pa niso le njim, ampak tudi njihovim svojcem. To po njegovem mnenju ni legitimen pritisk.

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Na vprašanje o odnosu do medijev in komunikacije na Twitterju pa je Janša odgovoril z vprašanjem: "Kaj mislite, kaj bolj vpliva na javno mnenje? Javna obtožba v mediju, ki ga gleda 400 tisoč ljudi, ali neki tvit, ki ga prebere nekaj tisoč ljudi? Ko bomo to merili z istimi vatli, se bomo lahko resno pogovarjali o tem."

Pahor je ob tem menil, da je ustvarjanje ozračja, ki bi preprečevalo, da bi se pojavila razklanost družbe, nekaj najpomembnejšega v tem trenutku. Janša se je strinjal, da je to težava, a ne bo rešena, če jo bomo reševali le na enem koncu. Ne le politiki, tudi mediji imajo pri tem veliko odgovornost, je poudaril po poročanju STA.

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Sicer pa se je Pahorju zahvalil za zaupanje, prvakom SMC, NSi in DeSUS pa za to, da so dali interesom državljanov in skupni blaginji prednost pred vsem, kar je prevladovalo v medijih. Zahvalil se je tudi tistim medijem, ki so vedeli, da so se s partnerji sestajali vsak dan, a niso motili pogajanj.

Predlog kandidature za predsednika vlade je sicer je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek, še navaja STA.

Oglejte si vso tiskovno konferenco

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin